13.3 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΔιαβεβαιώσεις Μπακογιάννη για «μη κλείσιμο» του στρατοπέδου Προβατώνα

Διαβεβαιώσεις Μπακογιάννη για «μη κλείσιμο» του στρατοπέδου Προβατώνα

Παραμένει η αγωνία των κατοίκων της περιοχής του Τυχερού που κατέβηκαν μαζικά στους δρόμους της Αλεξανδρούπολης για να διαμαρτυρηθούν

“Tα στρατόπεδα ενισχύονται, η αλλαγή στη δομή είναι διοικητικής φύσεως”, είπε προς τους Ντόρα Μπακογιάννη προς την αντιπροσωπεία του Δήμου Σουφλίου και κατοίκων

Της Κικής Ηπειρώτου

Ετσι, από νωρίς, συγκεντρώθηκαν επί της Λεωφόρου Δημοκρατίας κάτοικοι και φορείς του Δήμου Σουφλίου, κρατώντας μαύρες σημαίες και εκφράζοντας την αντίθεσή τους σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο παύσης λειτουργίας του στρατοπέδου “Δελαγραμμάτικα”. Οπως δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Σουφλίου Δημήτρης Δαρούσης, το συγκεκριμένο στρατόπεδο, με πάνω από 1000 στελέχη, φυλάσσει μια περιοχή που εκτείνεται σε περισσότερα από 30 χιλιόμετρα συνοριακής γραμμής, επισημαίνοντας πως τίθεται θέμα εθνικής ασφάλειας στο ενδεχόμενο κατάργησής του.

“Αν μεταφερθεί η ταξιαρχία στο Σουφλί ή τις Φέρες, αμέσως μπαίνει θέμα ασφάλειας για την περιοχή”, υπογράμμισε, δίνοντας ως παράδειγμα ένα συμβάν που έγινε την Πέμπτη στην περιοχή ευθύνης της 7ης ταξιαρχίας, με την προσπάθεια πάνω από 200 παράτυπων μεταναστών να μπουν στη χώρα. Όπως είπε ο κ. Δαρούσης, χάριν στην επέμβαση του στρατού, τελικώς πέρασαν μόνο 13 άτομα. Παράλληλα, σημείωσε πως γεννά πολλά ερωτήματα το γεγονός ότι υπάρχουν αυτές οι πληροφορίες για το πιο σύγχρονο στρατόπεδο που λειτουργεί στον Έβρο.

“Είναι ένα ζήτημα που αφορά όλο τον Εβρο, όλη την Ελλάδα… Όσοι έχουν βάλει πλώρη να διαλύσουν τον κεντρικό και βόρειο Έβρο να σταματήσουν”, τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι το οικόπεδο και οι εγκαταστάσεις του στρατοπέδου ανήκουν στο Δήμο, επομένως, ακόμη κι αν κλείσει, το τι θα γίνει στο μέλλον είναι αποφάση του Δήμου και μόνο, υπονοώντας πως δεν θα γίνει δεκτό κανένα σχέδιο για δημιουργία και λειτουργία ΚΥΤ στην περιοχή. Η κα Μπακογιαννη, φτάνοντας στο Επιμελητήριο, προσέγγισε το πλήθος και μίλησε με τον Δήμαρχο Παναγιώτη Καλακίκο και τους συγκεντρωμένους. Όπως είπε, έχει ενημερωθεί για το θέμα, διαβεβαιώνοντας παράλληλα και επανειλημμένα πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, αφού η κυβέρνηση διαχρονικά στηρίζει τον Εβρο.

Ψήφισμα Δήμου Σουφλίου

Ο Δήμος Σουφλίου εξέδωσε ψήφισμα κατά της μετακίνησης της 7ης Μεραρχίας και του κλεισίματος του στρατοπέδου.

Αναφέρει τα εξής:

ΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΤΗΣ 7ης Μ/Κ Ταξιαρχίας & ΤΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ «ΔΕΛΑΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑ» ΠΡΟΒΑΤΩΝΑ στο ΝΟΜΟ ΈΒΡΟΥ.

Έγκυρες πηγές πληροφόρησης, δείχνουν την πρόθεση της Πολιτείας και το σχεδιασμό για τη μετακίνηση της 7ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας από τον Προβατώνα  και το κλείσιμο του Στρατοπέδου «ΔΕΛΑΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑ».

Πρόκειται για προοπτική καταστροφική για την περιοχή του Έβρου, καθώς:

-Εν μέσω σοβαρών και επικίνδυνων εξελίξεων σε θέματα εθνικής ασφάλειας και εντός συνθηκών άτακτων προσφυγικών-μεταναστευτικών και λαθρομεταναστευτικών ροών, η αδιανόητη προοπτική διάλυσης του στρατοπέδου, σηματοδοτεί άμεσα και την κατάλυση της εθνικής μας κυριαρχίας.

-Η ύπαρξη του στρατοπέδου στον Προβατώνα, προσαυξάνει σημαντικά τον αριθμό των διαβιούντων στην πολυπαθή περιοχή, η οποία καταρρέει δημογραφικά ενώ θα έπρεπε να θωρακίζεται με μόνιμους κατοίκους οικογενειακών και επαγγελματικών συμφερόντων, όπως και με μόνιμο προσωπικό ασφαλείας, αστυνομία, στρατό, συνοριοφυλακή.

-Το Στρατόπεδο και το προσωπικό του, είναι βασικός πνεύμονας οικονομικής στήριξης της τοπικής κοινωνίας που αιμορραγεί εδώ και δεκαετίες από την εγκατάλειψη της Πολιτείας.

-Οικογένειες στρατιωτικών και στρατιωτικό προσωπικό συμβιώνουν στο Τυχερό και τους πέριξ οικισμούς αλληλεπιδρώντας και τονώνοντας την οικονομική και κοινωνική ζωή του ακριτικού τόπου.

Οι κάτοικοι και πολίτες της περιοχής ΤΥΧΕΡΟΥ Δήμου Σουφλίου, Νομού Έβρου

ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ

  1. Οποιαδήποτε πρόθεση και ενέργεια προσβάλει την ευρύτερη περιοχή και τους ακρίτες του Νομού Έβρου
  2. Το σχεδιασμό της μετακίνησης της 7ης Μ/Κ ΤΑΞ και το κλείσιμο του Στρατοπέδου «ΔΕΛΑΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑ» που πλήττει εθνικά και οικονομικά, ανεπανόρθωτα την περιοχή.
  3. Οποιαδήποτε πρόθεση και ενέργεια υποβαθμίζει τη γεωγραφική περιοχή του Έβρου, που πρέπει να στέκεται ισχυρή και να αποτελεί εθνικό και ευρωπαϊκό οχυρό και ανάχωμα έναντι οποιασδήποτε εχθρικής ενέργειας.

Οι κάτωθι υπογεγραμμένοι, μετά από την παραίνεση και τη στήριξη χιλιάδων κατοίκων και πολιτών της περιοχής Τυχερού-Σουφλίου.

  • Τοπική Κοινότητα Τυχερού
  • Τοπικά Συμβούλια Τυχερού, Λύρας, Φυλακτού, Λευκίμης, Προβατώνα (Ταύρη & Θυμαριά)
  • Σύλλογος Επαγγελματιών Τυχερού
  • Πολιτιστικός Σύλλογος ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΟΛΑΙΑΣ
  • Αγροτικός Συν/σμός Τυχερού
  • Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων όλων των Σχολικών Μονάδων Τυχερού
  • Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Τυχερού & Περιχώρων
  • Πολίτες & Κάτοικοι

ΠΗΓΗ: https://www.gnomionline.gr