13.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΔελτία ταυτότητας στρατιωτικών ως ταξιδιωτικά έγγραφα. Ερώτηση στη ΒτΕ από το ΚΙΝΑΛ

Δελτία ταυτότητας στρατιωτικών ως ταξιδιωτικά έγγραφα. Ερώτηση στη ΒτΕ από το ΚΙΝΑΛ

(Φωτό αρχείου)

Κατατέθηκε σήμερα Ερώτηση στη Βουλή από τον βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου,κατόπιν προτάσεων του Τομέα Άμυνας, με θέμα “Δελτία ταυτότητας στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων ως Ταξιδιωτικά έγγραφα”, προς τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας, κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, και Προστασίας του Πολίτη, κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο για να αναδείξουμε το θέμα για πολλοστή φορά και να δηλώσουμε την ανησυχία μας απέναντι στην κωλυσιεργία της κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 40 του ν.4609/19, απαιτείται η έκδοση δελτίου ταυτότητας για τα στελέχη των ΕΔ, ίσης αποδεικτικής ισχύος με τα δελτία αστυνομικής ταυτότητας, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης του ως ταξιδιωτικού εγγράφου. Όμως, παρά την παρέλευση σχεδόν τριών (3) ετών από την έναρξη ισχύος του νόμου, δεν έχουν υλοποιηθεί τα αναγραφόμενα στο άρθρο 40 αυτού, αλλά και οι απαντήσεις που πήραμε σε κατατεθείσες ερωτήσεις μας δεν μας διαφώτισαν, αντιθέτως φαίνεται ότι υπάρχει μεγάλη κωλυσιεργία και πιθανόν μη επιθυμία επίλυσης του θέματος.

Συγκεκριμένα, στην υπόψη ερώτηση, αναφέρεται ότι,

Σε συνέχεια των υπ’ αριθμ. 8034/7-7-20 και 5301/24-3-21 ερωτήσεων του Κινήματος Αλλαγής, σχετικά με το αντικείμενο θέματος, ενημερωθήκαμε, μέσω σχετικών απαντήσεών σας, ότι:

•     Έχουν δρομολογηθεί από το ΓΕΕΘΑ οι δέουσες ενέργειες για την υλοποίηση έκδοσης της προβλεπόμενης, από το ν.4609/2019, Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), βάσει της οποίας θα εκδοθούν νέα δελτία ταυτότητας για το μόνιμο στρατιωτικό προσωπικό των ΕΔ.

•     Από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει δρομολογηθεί σχετικός διαγωνισμός για την προμήθεια νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εντύπων Ασφαλείας, ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη και συγκεκριμένα στο στάδιο αξιολόγησης των προσφορών, οι οποίες προέρχονται από πέντε (5) Ενώσεις Εταιρειών, αποτελούμενες από συνολικά δεκαπέντε (15) εταιρείες.

•     Στην παρούσα χρονική στιγμή ουδεμία εμπλοκή υφίσταται ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

•     Το κόστος έκδοσης των διπλωματικών και υπηρεσιακών διαβατηρίων βαρύνει τον Φορέα που αιτείται την έκδοσή τους ή τον Φορέα στον οποίο υπηρετεί ο αιτούμενος την έκδοση.

Δεδομένου ότι, έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα από την τελευταία απάντησή σας ικανό για την ολοκλήρωση των ανωτέρω ενεργειών και δεν έχουμε ενημερωθεί ως προς την εξέλιξη του θέματος που απασχολεί τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ σε λίγους μήνες συμπληρώνονται τρία (3) από την έναρξη ισχύος του προαναφερθέντος νόμου.

Δεδομένου ότι, εξαιτίας της καθυστέρησης που έχει επέλθει, οι Έλληνες στρατιωτικοί δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία και να έχουν πρόσβαση στην εφαρμογή Covid Free Gr Wallet λόγω του ότι κατέχουν  στρατιωτική και όχι αστυνομική ταυτότητα.

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

1.    Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει ολοκληρώσει τον διαγωνισμό για την προμήθεια νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εντύπων Ασφαλείας; Αν ναι, ποιο το κόστος και ποιο το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του απαιτούμενου έργου;

2.    Σε ποια φάση βρίσκεται η ολοκλήρωση της έκδοσης Κοινής Υπουργικής Απόφασης;

3.    Επειδή το κόστος της έκδοσης διαβατηρίων του προσωπικού των ΕΔ, καθώς και των οικογενειών τους, που μεταβαίνει λόγω μετάθεσης στο εξωτερικό (τοποθέτηση σε Πρεσβείες, νήσο «Κ» κλπ) τώρα το επωμίζονται τα ίδια τα στελέχη (100 ευρώ ανά άτομο), παρόλο που μετακινούνται για υπηρεσιακούς λόγους, έχετε κάνει πρόβλεψη για την επιστροφή των χρημάτων στα στελέχη που έχουν μεταβεί στο εξωτερικό από την ψήφιση του Ν. 4609/19 και μετά, εφόσον δεν έχετε καταφέρει εδώ και δύο χρόνια να υλοποιήσετε όσα ο νόμος ορίζει;

4.    Τι θα πράξετε ώστε οι στρατιωτικοί να αντιμετωπίζονται όπως οι υπόλοιποι Έλληνες πολίτες και να έχουν πρόσβαση στην εφαρμογή Covid Free Gr Wallet;

Για τον Τομέα Άμυνας

Αντιπτέραρχος (Ι) εα Θωμάς Χατζηαθανασίου

Γραμματέας Τομέα Άμυνας Κινήματος Αλλαγής