13.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΔαβάκης: Αναγκαίες οι αλλαγές στο νομικό πλαίσιο για τις αμυντικές προμήθειες

Δαβάκης: Αναγκαίες οι αλλαγές στο νομικό πλαίσιο για τις αμυντικές προμήθειες

Την αναγκαιότητα των αλλαγών που το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας εισηγείται στο πλαίσιο για τις αμυντικές προμήθειες υπογράμμισε ο βουλευτής Λακωνίας και Πρόεδρος της Επιτροπής Εξοπλιστικών της Βουλής, Θανάσης Δαβάκης, στη σχετική ομιλία του – μέσω τηλεδιάσκεψης – κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών.

Ο κ. Δαβάκης ανέφερε ότι ο αμυντικός σχεδιασμός και ο εξοπλιστικός προγραμματισμός της χώρας μας καλείται να αντιμετωπίσει τρεις μεγάλες προκλήσεις:

Πρώτη πρόκληση είναι το διαρκώς αυξανόμενο κόστος απόκτησης και συντήρησης της προηγμένης στρατιωτικής τεχνολογίας, πράγμα που σημαίνειότι όσο περνάει ο καιρός, η επιδίωξη του τεχνολογικού ποιοτικού πλεονεκτήματος απέναντι στην Τουρκία θακοστίζει στη χώρα μας όλο και περισσότερα χρήματα για όλο και λιγότερα οπλικά συστήματα.

Δεύτερη πρόκληση είναι οι μεγάλοι χρόνοι ολοκλήρωσης των εξοπλιστικών προγραμμάτων,οι οποίοι μας οδηγούν στην ανάγκη να κάνουμε έγκαιρη διάγνωση των απειλών και να υιοθετήσουμε ένα πιο ευέλικτο πλαίσιο προμηθειών.

Τρίτη πρόκληση είναι οι διαρκώς αυξανόμενες αμυντικές δαπάνες της Τουρκίας και η έμφαση στους αριθμούς, γεγονός που υποχρεώνει τη χώρα μας να βρίσκεται σε διαρκή αναζήτηση σταθμισμένων και σοφών αμυντικών λύσεων για να αντισταθμίσει την αριθμητική υπεροχή της άλλης πλευράς.

Εν όψει αυτών των προκλήσεων, ο κ. Δαβάκης ανέφερε ότι οι αλλαγές που το ΥΠΕΘΑ εισηγείται στο πλαίσιο των αμυντικών προμηθειών αποτελούν σημαντικά βήματα προσαρμογής στις επικρατούσες συνθήκες και υιοθέτησης ενός πιο ευέλικτου και λειτουργικού νομικού πλαισίου.

Κλείνοντας, ο κ. Δαβάκης υπογράμμισε ότι οι μεγάλοι ορίζοντες παράδοσης, οι οποίοι συνήθως ξεπερνούν τα συνταγματικά όρια της θητείας μίας κυβέρνησης, σημαίνουν επίσης ότι χρειάζεται να ενισχυθεί η πολιτική συναίνεση και η στρατηγική συνέχεια στα εξοπλιστικά –στόχος που μπορεί να επιτευχθεί μέσω της αναβάθμισης της Επιτροπής Εξοπλιστικών – και κάλεσε όλα τα μέλη της Εθνικής Αντιπροσωπείας να υποστηρίξουν το προτεινόμενο σχέδιο νόμου.