13.3 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣΔέσμευση Μητσοτάκη να διερευνηθεί η παραμονή της 1ης ΤΑΞΑΣ στο Δήμο Ρ....

Δέσμευση Μητσοτάκη να διερευνηθεί η παραμονή της 1ης ΤΑΞΑΣ στο Δήμο Ρ. Φεραίου

Μετά από πρόταση στον πρωθυπουργό του δημάρχου Δημήτρη Νασίκα

Πρόταση στον πρωθυπουργό η 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού να εγκατασταθεί σε άλλη έκταση που θα παραχωρήσει ο Δήμος Ρήγα Φεραίου, κατέθεσε ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημήτρης Νασίκας στον Κυριάκο Μητσοτάκη, στη διάρκεια συνάντησης που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου παρουσιάστηκε το master plan των ολλανδών για τη διαχείριση των υδάτων και την αντιμετώπιση των πλημμυρών, με σκοπό την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας.

Ο κ. Νασίκας μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και ανέφερε ότι, στη διάρκεια της συνάντησης ζήτησε τον λόγο και αναφέρθηκε στην μετεγκατάσταση της ΤΑΞΑΣ, λέγοντας στον πρωθυπουργό ότι ο Δήμος Ρ. Φεραίου διαθέτει πάνω από 5000 στρ. ιδιόκτητες εκτάσεις, ζητώντας να γίνει διερεύνηση από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
«Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι θα γίνε προσπάθεια να μη μετεγκατασταθεί για πάντα το ελικοδρόμιο, γιατί αυτή τη στιγμή έχει σπάσει σε τρία κομμάτια στο 304 ΠΕΒ Βελεστίνου, στον Τύρναβο και στα Μέγαρα, ενώ ακούεται και για την Χρυσούπολη Καβάλας», ανέφερε ο δήμαρχος Ρ. Φεραίου.
Ο κ. Νασίκας ενημέρωση των πρωθυπουργό, ότι ο Δήμος Ρ. Φεραίου διαθέτει έκταση 9 στρ. ώστε αν υπάρχει θέμα μελλοντικά με το Στεφανοβίκειο που βρισκόταν η μονάδα και πλημμύρισε.
Ο πρωθυπουργός, είπε ότι ας αποστραγγιστούν τα νερά, να δίνει διερεύνηση των δημοτικών εκτάσεων και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα επισκεφθεί την περιοχή για να διερευνήσει τη νέα πρόταση του Δήμου.

Όσον αφορά στις εγκαταστάσεις της 1ης ΤΑΞΑΣ στο Στεφανοβίκειο, ο δήμαρχος είπε ότι τα νερά έχουν τραβηχτεί, μπορεί να φτάσεις κάποιος στην πύλη του στρατοπέδου, αλλά στο εσωτερικό του είναι πλημμυρισμένο και υπάρχουν 2 μέτρα νερό ακόμη.

Για το master plan των ολλανδών
Σε σχέση με την ενημέρωση από τον πρωθυπουργό για το master plan, ο κ. Νασίκας τόνισε ότι στη συνάντηση ελέχθη ότι δούλεψαν πάνω από 40 επιστήμονες οκτώ ειδικοτήτων, που εργάστηκαν πάνω από 15000 ώρες, με ακτινογραφία των πληγεισών περιοχών, ώστε να προταθούν οι βέλτιστες λύσεις.
«Το master plan δεν αποτελεί θέσφατο, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, αλλά εκτιμά ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση και δρομολογήθηκε η επεξεργασία του από τα συναρμόδια υπουργεία και θα αποτελέσει έναν οδικό χάρτη, στον οποίο εκτιμώ ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε», ανέφερε ο δήμαρχος Ρ. Φεραίου.

Για τον ταμιευτήρα της Κάρλας ο δήμαρχος ανέφερε ότι το σχέδιο περιλαμβάνει ενισχύσεις των αναχωμάτων, ενώ αποκλείστηκε η σήραγγα στο Πήλιο, ως φαραωνικό έργο, χρονοβόρο, κοστοβόρο και προτάθηκαν δράσεις για την ενίσχυση αναχωμάτων, ειδικών φραγμάτων, με προτάσεις για την αποφυγή μελλοντικών πλημμυρών στη λίμνη Κάρλα. Επίσης στην ενημέρωση αναφέρθηκε ότι όλες οι προτάσεις συνοδεύονται από τα αντίστοιχα χρονοδιαγράμματα και είναι κοστολογημένες.
Επίσης ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι εντός του Μαρτίου θεσπίζεται ο νέας οργανισμός διαχείρισης υδάτων Θεσσαλίας, στον οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, των αγροτών, με αρωγό την επιστημονική γνώση και τη συστηματική αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.

Για το θέμα της απάντλησης υδάτων στην περιοχή των Καναλίων, ο κ. Νασίκας ανέφερε ότι έχει οριστεί ανάδοχος και τις επόμενες ημέρες θα εγκατασταθούν τα πλωτά αντλιοστάσια για απάντληση 10 εκ. m3 των νερών που υπάρχουν.
Από την πλευρά Ρ. Φεραίου, Κιλελέρ και Αγιάς, γίνεται όδευση μέσα από το θυρόφραγμα που οδηγεί τα νερά στον Παγασητικό και ο δήμαρχος εκτίμησε ότι η αποστράγγιση με τον τρόπο αυτό θα γίνει σε περίπου έναν χρόνο.

ΠΗΓΗ: https://magnesianews.gr