13.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣΔέος! Οδηγήσαμε τα θωρακισμένα τροχοφόρα του Ελληνικού Στρατού

Δέος! Οδηγήσαμε τα θωρακισμένα τροχοφόρα του Ελληνικού Στρατού [εικόνες]

Σεβασμός. Η μοναδική λέξη που αρμόζει στις εξωπραγματικές ικανότητες των τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού του Ελληνικού Στρατού, μα κυρίως στην τιμή, στο ήθος και τον επαγγελματισμό -άπαντα σε κορυφαίο επίπεδο- των στελεχών της 12ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού «Εβρος» που τα χειρίζονται. Ευτυχήσαμε να περάσουμε μαζί τους μία ολόκληρη μέρα και ευπειθώς αναφέρουμε!

Από τον ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ Ι. ΒΕΝΙΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΝΑΥΣΙΚΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ)

Οταν δόθηκε το «πράσινο φως» για να μεταβούμε στην Αλεξανδρούπολη και να γνωρίσουμε από κοντά τoν στόλο των τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού της 12ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού «Εβρος», προσπαθήσαμε να συλλέξουμε όσες περισσότερες πληροφορίες ήταν δυνατόν για να είμαστε καλά διαβασμένοι. Βλέπετε, μόνον εύκολα, ούτε φυσικά κάθε μέρα, δεν προκύπτει η μοναδική ευκαιρία να δεις από κοντά τρεις φημισμένες πολεμικές μηχανές, όπως τα M1117 Guardian, VBL Panhard και Μ1114 HMMWV, οι οποίες έχουν χρησιμοποιηθεί κατά κόρον σε πάμπολλες πολεμικές επιχειρήσεις ανά την υφήλιο, όπως στο Ιράκ, στο Κόσοβο, στο Αφγανιστάν κ.α.

Το M1117 Guardian είναι τροχοφόρο τεθωρακισμένο όχημα αναγνώρισης και μεταφοράς προσωπικού. Εχει 6 μέτρα μήκος, 2,6 μέτρα πλάτος και 2,6 μέτρα ύψος, ενώ έχει πολύ προηγμένη τεχνολογία θωράκισης.

Ακρως εντυπωσιακές, τι άλλο, οι τεχνικές προδιαγραφές σε επίπεδο επιχειρησιακής ικανότητας, όπως οφείλουν, άλλωστε, σε σχέση με τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν στο νευραλγικό κομμάτι της φύλαξης των συνόρων μας, με την Τουρκία εν προκειμένω. Δίχως αμφιβολία, πληρούν απόλυτα το απόφθεγμα του Ιουλίου Καίσαρα «αν θέλεις ειρήνη, προετοιμάσου για πόλεμο». Παρ’ όλα αυτά, η θεωρία ωχριά, τελικώς, μπροστά στα όσα θαυμαστά κάνουν στην πράξη, όπως διαπιστώσαμε βλέποντάς τα να «οργώνουν» το πεδίο βολής της Αλεξανδρούπολης.

Το M1114GR είναι μια θωρακισμένη έκδοση του αμερικανικού HMMWV, που συναρμολογείται στην Ελλάδα από την ELVO και αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τον Ισραηλινό κατασκευαστή τεθωρακισμένων οχημάτων Plasan.

Φτωχές οι λέξεις για να περιγράψουν τον τρόπο που το βάρους 14+ τόνων M1117 Guardian σκαρφαλώνει σε λασπωμένο έδαφος με κλίση 60 μοιρών, κινούμενο σε ρυθμούς… ρελαντί. Οπως αντίστοιχα εκθαμβωτικός και ο τρόπος που το θρυλικό Μ1115 HMMWV (ή Humvee, όπως είναι ευρέως γνωστό) ισοπεδώνει για πλάκα αβυσσάλεα νεροφαγώματα και λάκκους με λάσπη βάθους 1 μέτρου. Λογικό και αναμενόμενο οι ικανότητές τους να μην είναι τίποτα λιγότερο εκτός από κορυφαίες και να μην έχουν καμία απολύτως σχέση ακόμα και σε σύγκριση με τα καλύτερα καθαρόαιμα off road σε πολιτική ή αγωνιστική εκδοχή. Μείναμε άφωνοι από την απόδοση και την τέλεια κατάσταση των τριών άψογα συντηρημένων πολεμικών μηχανών.

Πρωτόγνωρη εμπειρία

Οντως καταγράψαμε μία πρωτόγνωρη εμπειρία που όμοιά της δεν έχουμε ξαναβιώσει. Ωστόσο, η λάμψη τους ολοκληρώνεται και αναδεικνύεται εμφατικά από το ανθρώπινο στοιχείο, τα στελέχη, με άλλα λόγια, της 12ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού «Εβρος». Τον διοικητή, τους αξιωματικούς, τα πληρώματα των οχημάτων και τους μηχανικούς που την απαρτίζουν, που από την πρώτη στιγμή μάς έκαναν να αισθανθούμε μέλη της μεγάλης στρατιωτικής οικογένειάς τους.

Το VBL (Véhicule Blindé Léger) είναι ελαφρύ θωρακισμένο όχημα αναγνώρισης, το οποίο είναι πλήρως αμφίβιο. Κατασκευάζεται από τη γαλλική εταιρία Panhard και εισήχθη για πρώτη φορά στις τάξεις του Ελληνικού Στρατού το 1997.

Νέοι άνθρωποι, ευγενέστατοι, φιλόξενοι, καλλιεργημένοι, που, αν και 24 ώρες το 24ωρο ζουν κυριολεκτικά στην κόψη του ξυραφιού, τους διακρίνουν η ηρεμία και μία σπάνια σεμνότητα. Απαντες άριστοι επαγγελματίες, άρτια εκπαιδευμένοι με υψηλές ικανότητες, των οποίων το διαπεραστικό βλέμμα αποτυπώνει τόσο το υψηλό αίσθημα του καθήκοντος όσο και την αποφασιστικότητά τους αν, ο μη γένοιτο, προκύψει η ώρα του «ΕΩΣ ΑΝ ΤΟΝ ΕΤΕΡΟΝ ΠΡΟΠΕΣΕΙΝ» (μέχρι τελικής πτώσεως του αντιπάλου), όπως είναι το ρητό που συνοδεύει το έμβλημα της Μεραρχίας. Εστω κι αν ευχή όλων τους/μας να μην έρθει ποτέ εκείνη η στιγμή…

Επί τη ευκαιρία, να ευχαριστήσουμε τη ΧΙΙ Μ/Κ Μεραρχία Πεζικού «Εβρος» και τα υψηλού επαγγελματισμού πληρώματα με τα οποία συνεργαστήκαμε άριστα.

ΠΗΓΗ: https://eleftherostypos.gr