13.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΥΓΕΙΑΓρίπη της καμήλας: Ιός με πολλούς θανάτους, που προκαλεί βαριές πνευμονίες -...

Γρίπη της καμήλας: Ιός με πολλούς θανάτους, που προκαλεί βαριές πνευμονίες – Τι λένε οι ειδικοί

Γρίπη της καμήλας ή αλλιώς “τοαναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής”. Πρόκειται για έναν ιό που δεν είναι τόσο μεταδοτικός όπως η γρίπη, εντούτοις προκαλεί μεγάλο αριθμό θανάτων, καθώς σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, ένας στους τρεις που νοσεί μπορεί να καταλήξει. Πρόκειται για ένα ποσοστό θνητότητας που υπερβαίνει κατά πολύ τους συγγενικούς κορονοϊούς Covid-19 και SARS.

Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, “Σχετικά με τον κορονοϊό MERS-CoV που στα ΜΜΕ αποκαλείται ιός των καμήλων. Είναι ένας γνωστός από καιρό (από το 2012) κορονοϊός που προκαλεί βαριές πνευμονίες με υψηλό ποσοστό θνητότητας. Φαίνεται ότι ενδημεί στη Μέση Ανατολή για αυτό και λέγεται ιός του αναπνευστικού συνδρόμου της Μέσης Ανατολής. Οι καμήλες είναι ο ενδιάμεσος ξενιστής ενώ δεν φαίνεται ότι μεταδίδεται εύκολα μεταξύ των ανθρώπων. Αν πάτε στη Μέση Ανατολή, έρθετε σε επαφή με καμήλες και αναπτύξετε συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης τότε θα πρέπει να απομονωθείτε και να ενημερώσετε τον θεράποντα ιατρό για το ταξιδιωτικό ιστορικό ώστε να γίνουν οι απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις”.

Πώς μεταδίδεται

Πρόκειται για λοίμωξη του αναπνευστικού που προκαλείται από τον ιό του αναπνευστικού συνδρόμου της Μέσης Ανατολής (MERS). Το σύνδρομο MERS μπορεί να μεταδοθεί με την στενή επαφή με καμήλες ή με την κατανάλωση προϊόντων καμήλας, π.χ. μη παστεριωμένο γάλα. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η γρίπη της καμήλας μεταδίδεται με τα σταγονίδια από τους ασθενείς.

Ο ιός φαίνεται να προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια σε ηλικιωμένους, άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και άτομα με χρόνιες παθήσεις όπως νεφρική νόσο, καρκίνο, χρόνια πνευμονοπάθεια ασθένεια και διαβήτη λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Συναγερμός μετά το Μουντιάλ

Η νόσος της καμήλας που μπορεί να εκδηλωθεί σε όσους φιλάθλους επιστρέφουν από το Μουντιάλ στο Κατάρ. Προκαλεί πυρετό, βήχα, δύσπνοια και εμετό και μπορεί να μεταδοθεί στους ανθρώπους από την στενή επαφή με τις καμήλες, σύμφωνα με την Βρετανική Αρχή Ασφαλείας της Υγείας που απέστειλε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα και στους Βρετανούς γιατρούς.

Σε αυτό συνιστά να βρίσκονται “σε εγρήγορση” για το ενδεχόμενο να παρουσιάσουν ύποπτα συμπτώματα οι φίλαθλοι που επιστρέφουν στην πατρίδα τους.

Κανένα περιστατικό σχετικό δεν έχει ανακοινωθεί στην Ευρώπη ή σε άλλο μέρος του κόσμου”, έχει επισημάνει πάντως το Παρατηρητήριο Επιδημιολογίας Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Παράλληλα, αναφέρει ότι “οι φόβοι περί μεταφοράς δήθεν του ιού αυτού με τους ποδοσφαιρόφιλους που παρακολουθούν διά ζώσης το παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στο Κατάρ όχι μόνο δεν ευσταθεί, αλλά δημιουργεί συνειρμούς διάκρισης και στίγματος για κατοίκους και επισκέπτες”.

ΠΗΓΗ: https://www.thetoc.gr