13.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΓονυπετής ο Διοικητής της 16ης Μεραρχίας Πεζικού

Γονυπετής ο Διοικητής της 16ης Μεραρχίας Πεζικού

Του Ηλία Προύφα

Γονυπετή ”συνέλαβε” ο φωτογραφικός φακός το Διοικητή της 16ης Μεραρχίας Πεζικού, υποστράτηγο Αναστάσιο Αλεξιάδη, στο μεταβυζαντινό ναό του Σωτήρος Χριστού στο Κάστρο Διδυμοτείχου.

Μαζί με τους Βουλευτές Έβρου Αναστάσιο Δημοσχάκη, Χρήστο Δερμεντζόπουλο και Σταύρο Κελέτση, το Δήμαρχο Διδυμοτείχου Ρωμύλο Χατζηγιάννογλου, εκπροσώπους φορέων και κατοίκους του Διδυμοτείχου, ο Διοικητής της XVI Μεραρχίας Υποστράτηγος Αναστάσιος Αλεξιάδης, συμμετείχε στις λατρευτικές εκδηλώσεις για την Κυριακή της Πεντηκοστής ή Γονυκλισίας, που προβλέπει ότι οι πιστοί θα πρέπει να γονατίζουν εκείνη την ημέρα, εις ένδειξη σεβασμού, σε τρεις ευχές που αναγιγνώσκει ο ιερέας.

Το έθιμο του Διδυμοτείχου

Με κλαριά καρυδιάς, όπως απαιτεί η παράδοση, οι πιστοί οδηγούν ευλαβικά τα βήματά τους εκεί για να «περάσουν» κάτω από τις θαυματουργές εικόνες του Χριστού και της Παναγίας της Καστροπολίτισσας και να τις προσκυνήσουν, εμπιστευόμενοι στο Χριστό και την Παναγία την πορεία της προσωπικής τους ζωής αλλά και του τόπου τους. Και όλα αυτά με φόντο τις πεδιάδες της Ανατολικής Θράκης και την κοιλάδα του Ερυθροποτάμου.

Ακολουθώντας την ατέρμονη αυτή λιτανεία ανθρώπων και εικόνων γιορτάσθηκε και φέτος η θαυματουργική διάσωση του Κάστρου, την Κυριακή της Πεντηκοστής του 1205, όταν οι Λατίνοι για αρκετές εβδομάδες πολιορκούσαν το Διδυμότειχο, όπου μετά την άλωση της Πόλης από τους Σταυροφόρους το 1204, είχε καταφύγει ο Πατριάρχης Ιωάννης Καματηρός (+1206 Διδυμότειχο) και η αριστοκρατία της βυζαντινής πρωτεύουσας.

Και ενώ όλα προεμήνυαν την πτώση του Κάστρου ο πιστός λαός με την ύστατη ελπίδα του στο Θεό λιτάνευσε στα τείχη τις θαυματουργές εικόνες της ακμάζουσας τότε Μονής του Σωτήρος Παντοκράτορος. Και ω του θαύματος! Εν μέσω καλοκαιρίας ξέσπασε πρωτοφανής νεροποντή με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει ο Ερυθροπόταμος και να παρασύρει τις πολεμικές μηχανές, το ιππικό και το μεγαλύτερο μέρος του στρατεύματος των πολιορκητών.

Η ανάμνηση του θαύματος αυτού μέσα στο διάβα των αιώνων παραμένει ζωντανή για να μας υπενθυμίζει ότι μέσα στη δυσκολία υπάρχει η μοναδική ελπίδα σωτηρίας, που είναι ο Θεός. Υπάρχει η παρηγοριά που λέγεται Παράκλητος. Υπάρχει η διέξοδος στο αδιέξοδο, που λέγεται πίστη.