13.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΓιατί εκτοξεύτηκε πάλι η τιμή της βενζίνης στα 2,3 ευρώ το λίτρο...

Γιατί εκτοξεύτηκε πάλι η τιμή της βενζίνης στα 2,3 ευρώ το λίτρο – Έρχονται νέες αυξήσεις

Νομός Κυκλάδων: μέση τιμή αμόλυβδης με βάση το τελευταίο επίσημο δελτίο τα 2,3 ευρώ. Νομός Δωδεκανήσου: 2,21 ευρώ. Ρέθυμνο στα 2,14 ευρώ. Αλλά και Αττική, στα 2,1 ευρώ με την τάση να είναι έντονα ανοδική. Τι κακό μας βρήκε πάλι; Η μέση διυλιστηριακή τιμή για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου (γνωστή από τους ειδικούς και ως PLATTS) έχει κάνει τεράστιο ανοδικό rebound με αποτέλεσμα η τιμή χονδρικής της αμόλυβδης βενζίνης εδώ στην Ελλάδα να ανεβαίνει ασταμάτητα επί 13 διαδοχικές ημέρες. Για του λόγου το αληθές, ακολουθεί ο σχετικός πίνακας.

Η τιμή χονδρικής, από τα 1,50 ευρώ ανά λίτρο έχει ήδη φτάσει στα 1,6 ευρώ στο χρονικό διάστημα από τις 20 Οκτωβρίου μέχρι τις 8 Νοεμβρίου. Να ένας λόγος για τον οποίο ίσως και ο πληθωρισμός του Οκτωβρίου κλείσει τελικώς σε διψήφια επίπεδα. Και σίγουρα, είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο το οικονομικό επιτελείο δεν βλέπει μέσο πληθωρισμό κάτω από το 10% για το σύνολο της χρονιάς.

Η βενζίνη είχε σταματήσει να μας απασχολεί τις τελευταίες εβδομάδες με την λιανική να υποχωρεί αισθητά κάτω από τα 2 ευρώ. Το κύμα διαμαρτυριών ξεσηκώθηκε για το πετρέλαιο κίνησης, το οποίο έφτασε να είναι έως και 10-12 λεπτά ακριβότερο από την αντίστοιχη τιμή της βενζίνης. Ούτε αυτό υφίσταται πλέον ως φαινόμενο. Το ράλι της αμόλυβδης και η μείωση της τιμής του πετρελαίου κίνησης, έφεραν αρχικά την ισοπαλία, ενώ πλέον η αμόλυβδη είναι ξεκάθαρα ακριβότερη παντού. Μάλιστα, επειδή η άνοδος στις τιμές χονδρικής καθυστερεί να αποτυπωθεί σε όλα τα πρατήρια, να περιμένουμε τις επόμενες ημέρες τα χειρότερα.

Ο πίνακας περιλαμβάνει και την εξέλιξη της τιμής χονδρικής του πετρελαίου θέρμανσης. Η πτωτική πορεία από τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι και πριν από λίγες ημέρες που έφερε την μέση πανελλαδική τιμή κάτω από τα 1,35 ευρώ (και κάτω από τα 1,3 ευρώ στην Αττική) έχει ήδη αντιστραφεί και ουδείς γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι. Μπροστά μας υπάρχει βέβαια η 15η Νοεμβρίου που λήγει η προσφορά των διυλιστηρίων (7,5 ευρώ ανά λίτρο οριζόντια) και η 21η Νοεμβρίου που εκπνέει και η εμπορική προσφορά για την έκπτωση του 5%.

Γιατί εκτοξεύτηκε πάλι η τιμή της βενζίνης στα 2,3 ευρώ το λίτρο - Ερχονται νέες αυξήσεις

ΠΗΓΗ: https://www.thetoc.gr