13.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΓΕΕΘΑ:ΈΝΑΡΞΗ ΑΣΚΗΣΕΩΝ «ΗΝΙΟΧΟΣ 22» ΚΑΙ «ΩΡΙΩΝ 22»

ΓΕΕΘΑ:ΈΝΑΡΞΗ ΑΣΚΗΣΕΩΝ «ΗΝΙΟΧΟΣ 22» ΚΑΙ «ΩΡΙΩΝ 22»

Την Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022 ξεκίνησαν η Πολυεθνική Διακλαδική Άσκηση Μεσαίας Κλίμακας «ΗΝΙΟΧΟΣ 22» και η Διεθνής Άσκηση Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων «ΩΡΙΩΝ 22», με την συμμετοχή προσωπικού και μέσων τόσο των Ελληνικών όσο και ξένων Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) και εκτέλεση ρεαλιστικών και ιδιαίτερα απαιτητικών σεναρίων.

            Στην Άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 22» εκτός από της ήδη συμμετέχουσες Δυνάμεις, συμμετέχει επιπλέον το Αεροπλανοφόρο USS HARRY S. TRUMAΝ των ΗΠΑ, με Μαχητικά Αεροσκάφη FA-18, EA-18, καθώς και Αεροσκάφος Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου (Airborne Early Warning – AEW) E2D Hawkeye.

            Παράλληλα με την Άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 22» συνεξετάζεται η Άσκηση «ΩΡΙΩΝ 22» στην οποία εκτός από τις Ελληνικές Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΕΕ) και Ειδικές Μονάδες των Σωμάτων Ασφαλείας, συμμετέχουν μέσα και προσωπικό από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Βουλγαρίας, της Γαλλίας, των ΗΠΑ, του Ισραήλ και της Κυπριακής Δημοκρατίας, και επιπλέον Παρατηρητές από την Αίγυπτο, την Αυστρία και το Μαυροβούνιο.

            Κατά την διάρκεια της «ΩΡΙΩΝ 22», την οποία σχεδιάζει και διεξάγει η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, θα πραγματοποιηθούν αποστολές αυξημένης δυσκολίας, καθώς και συνεκπαιδεύσεις σε σύνθετα επιχειρησιακά αντικείμενα όπως:

  • Διείσδυση σε εχθρική περιοχή με άλμα ελεύθερης πτώσης.
  • Καθοδήγηση πυρών αεροπορίας και πυροβολικού.
  • Τακτική ελεύθερων σκοπευτών.
  • Μη συναινετικές νηοψίες.
  • Εκκαθάριση εχθρικής ακτής.

            Επιπρόσθετα, θα λάβει χώρα διασύνδεση των Ασκήσεων «ΗΝΙΟΧΟΣ 22» και «ΩΡΙΩΝ 22» με την Άσκηση «ΛΑΙΛΑΨ – 1/22», στην οποία συμμετέχουν Φρεγάτες, Ταχέα Περιπολικά Κατευθυνόμενων Βλημάτων, Κανονιοφόροι, Πλοίο Γενικής Υποστήριξης και Ιπτάμενα Μέσα του ΠΝ.

            Στις Ασκήσεις «ΗΝΙΟΧΟΣ 22» και «ΩΡΙΩΝ 22» επί Ελληνικού εδάφους εμπλέκονται συνολικά 1.900 στελέχη, και επιπλέον συμμετέχουν τα Αεροπλανοφόρα της Γαλλίας CHARLES DE GAULLE και των ΗΠΑ USS HARRY S. TRUMAΝ με τα πλοία συνοδείας τους, 130 Αεροσκάφη και Ελικόπτερα όλων των τύπων από 20 συνολικά Χώρες, καθώς και 10 Μονάδες Επιφανείας του ΠΝ.

            Η διεξαγωγή της Άσκησης «ΗΝΙΟΧΟΣ 22» παράλληλα με τις Ασκήσεις «ΩΡΙΩΝ 22» και «ΛΑΙΛΑΨ 1/22», η διάδραση μεταξύ των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ και Ειδικών Μονάδων των Σωμάτων Ασφαλείας, όπως και ο ιδιαίτερα αυξημένος αριθμός μέσων και προσωπικού ξένων Χωρών συμπεριλαμβανομένων 2 Αεροπλανοφόρων καθιστούν την εν λόγω συνδυασμένη επιχειρησιακή εκπαίδευση μοναδική στο είδος της, και καταδεικνύουν το υψηλό επίπεδο συνεργειών που παρέχουν οι Ελληνικές ΕΔ, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του ρόλου της Χώρας μας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.