13.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΒορίδης: Δένδιας - Παναγιωτόπουλος να παραμείνουν υπουργοί

Βορίδης: Δένδιας – Παναγιωτόπουλος να παραμείνουν υπουργοί

Για τις εκλογές, τις συμβάσεις βουλευτών με το Δημόσιο και θέματα Εθνικής Ασφάλειας μίλησε σε συνέντευξή του ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.

Εξηγώντας νομικά την παραπάνω τοποθέτησή του, είπε πως το Σύνταγμά μας λέει ότι οι βουλευτές οι οποίοι συμβάλλονται με το ελληνικό Δημόσιο εν τη ευρεία έννοια, αυτό περιλαμβάνει δηλαδή και οργανισμούς Τοπικής αυτοδιοίκησης και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου του Δημοσίου και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, έχουν ποινή εκπτώσεως από το βουλευτικό αξίωμα και είναι άκυρες οι συμβάσεις.

Ο υπουργός διευκρίνισε επίσης ότι η ακυρότητα των συμβάσεων, ειδικώς όταν είναι αμφοτεροβαρείς συμβάσεις, όπως μια σύμβαση πωλήσεως, η ακύρωση γεννά αμοιβαία υποχρέωση επιστροφής, δηλαδή πρέπει να επιστρέψει κάποιος τα πράγματα που έχει λάβει και να πάρει πίσω τα χρήματα που έχει δώσει.

Σε σχέση με το ζήτημα των επικείμενων εκλογών, ο κ. Βορίδης διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο είναι πάντα έτοιμο για τις εκλογές και ως προς τον χρόνο διεξαγωγής τους παρέπεμψε στον πρωθυπουργό, που τον προσδιορίζει μετά την αρχή του Απριλίου.

Επιπλέον, επανέλαβε την θέση του κόμματος ότι αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση, ο πρωθυπουργός θα καταθέσει την διερευνητική εντολή. «Έχουμε πει το εξής και είναι η θέση μας αυτή, ότι κατά τη γνώμη μας αποτελεσματική, ταχεία, επαρκή διακυβέρνηση διασφαλίζουν οι αυτοδύναμες μονοκομματικές κυβερνήσεις.»

Μάλιστα, σχολίασε ότι ο Ανδρουλάκης έχει ρόλο Καμμένου για τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Βεβαίως μένει λίγο να αποδειχθεί και στην πράξη τι εννοεί ο καθένας. Διότι, για παράδειγμα, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει το ζήτημα της προοδευτικής διακυβέρνησης και στην προοδευτική διακυβέρνηση, περιγράφει την εν δυνάμει κυβερνητική συνεργασία του Κομμουνιστικού Κόμματος, του κόμματος του κ. Βαρουφάκη και του κόμματος του κ. Ανδρουλάκη του ΠΑΣΟΚ, τότε στην πραγματικότητα εισπράττει αμέσως ένα όχι από το Κομμουνιστικό Κόμμα και βλέπω ότι πλην του κ. Βαρουφάκη, ο κ. Ανδρουλάκης δεν αποσαφηνίζει τη θέση του, άρα στην πραγματικότητα αυτό είναι το περιβάλλον που σαν κυβερνητική πρόταση έρχεται να σταθεί απέναντι στην πρόταση της ΝΔ για την αυτοδύναμη κυβέρνηση. Δηλαδή, δύο βασικές λογικές θα αναμετρηθούν στις επόμενες εκλογές, η προοδευτική διακυβέρνηση και η αυτοδύναμη κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίαςη κυβέρνηση Τσίπρα-Βαρουφάκη, ενδεχομένως Ανδρουλάκη και η κυβέρνηση της ΝΔο Κυριάκος Μητσοτάκης με την κυβέρνησή του. Άρα λοιπόν, εδώ το τοπίο είναι αρκετά καθαρό και εμείς επιμένουμε, πέρα από τους λόγους ιδεολογικού και προγραμματικού προσανατολισμού που προφανώς χωρίζει χάος τις δύο προτάσεις, πέρα από τις μνήμες που η διακυβέρνηση Τσίπρα-Βαρουφάκη μας φέρνει το 2015, το 2018, το 2017 μας φέρνει όλη αυτή τη μνήμη, αλλά εδώ στο ρόλο Καμμένου πια ως κυβερνητικού εταίρου, φαίνεται να υπάρχει ο Ανδρουλάκης για να συμπληρωθεί το παζλ, γιατί αλλιώς δεν βγαίνουν καθόλου τα νούμερα», είπε.

Ερωτηθείς εάν για λόγους εθνικούς εθνικής ασφαλείας θα πρέπει να παραμείνουν στις θέσεις τους ο κ. Δένδιας και ο κύριος Παναγιωτόπουλος, ο κ. Βορίδης επισήμανε πως ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός έχει την υποχρέωση να συγκροτήσει μια κυβέρνηση της μέγιστης δυνατής αποδοχής και στο έργο του αυτό, υποθετικά, θα διαβουλευθεί με τις πολιτικές δυνάμεις και τα κόμματα.

«Επειδή πράγματι είναι σε μεγάλη έξαρση η τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα, για αυτές τις 20-25 μέρες θεωρώ ότι δεν θα δημιουργηθεί οποιοδήποτε πολιτικό ζήτημα εάν παρέμεναν στη θέση τους ο Νίκος Δένδιας και Νίκος Παναγιωτόπουλος, δηλαδή οι άνθρωποι που χειρίζονται τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και της Εθνικής Άμυνας και εξασφαλίζουν τη συνέχεια και τη δυνατότητα πολιτικών αποφάσεων» τόνισε.

https://www.ertnews.gr/webtv/live-uni/vod/dt-uni-audio-mp3.php?f=proto/10-01-23-voridis.mp3&bgimg=https://www.ert.gr/themata/photos/2021/RADIO-prwto.jpg

Σχετικά με το ποιο εκτιμά πως θα είναι το ποσοστό που θα κερδίσει η ΝΔ στην πρώτη αναμέτρηση, ο υπουργός, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα ξεπεράσει το πάνω όριο των μετρήσεων, που δίνουν 35-36%, θεωρώντας πολύ πιθανό να φτάσει στο 37%.

Σε σχέση με το αν είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας της ΝΔ με το κόμμα του κ. Βελόπουλου, ο κ. Βορίδης επισημαίνοντας η ΝΔ έχει κάνει κυβέρνηση συνεργασίας στο παρελθόν, καθώς είναι ένα κόμμα το οποίο όταν χρειάστηκε και απαιτήθηκε έκανε κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, έκανε με τη ΔΗΜΑΡ. Επομένως έχει αποδείξει, σημείωσε ο κ. Βορίδης, ότι την όποια εντολή λάβει η ΝΔ από τον ελληνικό λαό, εάν στις δεύτερες εκλογές είναι τέτοιο το εκλογικό αποτέλεσμα, «τότε προφανώς θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση».

Τέλος, ως προς το χρονοδιάγραμμα των εκλογών, ο κ. Βορίδης εξήγησε ότι θα πρέπει να υπολογίζεται κατ’ ελάχιστον ένα χρονικό όριο δύο μηνών από τη χρονική στιγμή της διαλύσεως της Βουλής μέχρι τις δεύτερες εκλογές.

«Από τη διάλυση της Βουλής θα πρέπει να μετράτε περίπου 21- 25 ημέρες μέχρι τις πρώτες εκλογές. Περίπου 15 ημέρες από τις πρώτες εκλογές μέχρι τη διάλυση της Βουλής που θα προκύψει και δεν θα μπορέσει να στηρίξει κυβέρνηση και επομένως την εκ νέου προκήρυξη εκλογών και άλλες περίπου 20 με 25 ημέρες για τις δεύτερες εκλογές. Γι’ αυτό λέω κατ’ ελάχιστον δύο μήνες από την προκήρυξη μέχρι και τις δεύτερες», περιέγραψε ο κ. Βορίδης.

Πληροφορίες από ΕΡΤ