13.3 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΒΙΝΤΕΟ με τον χαιρετισμό του ΑΓΕΕΘΑ στην αναχώρηση του προσωπικού της Πυροβολαρχίας...

ΒΙΝΤΕΟ με τον χαιρετισμό του ΑΓΕΕΘΑ στην αναχώρηση του προσωπικού της Πυροβολαρχίας Patriot για τη Σαουδική Αραβία

Χαιρετισμός κ. Α/ΓΕΕΘΑ

στην τελετή αναχώρησης του προσωπικού της Πυροβολαρχίας PATRIOT στη Σαουδική Αραβία

          Κύριε Υπουργέ,

          Κυρίες και κύριοι,

          Με ιδιαίτερη συγκίνηση βρίσκομαι σήμερα εδώ στην 114 Πτέρυγα Μάχης για να χαιρετίσω το προσωπικό της Πυροβολαρχίας Κατευθυνομένων Βλημάτων του αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς PATRIOT, που θα αποτελέσει την Ελληνική Δύναμη Σαουδικής Αραβίας.

          Είμαι υπερήφανος, διότι αυτή η σεμνή τελετή αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά σημεία αναφοράς στη σύγχρονη Ιστορία των Ενόπλων Δυνάμεων.

          Παρόμοιες ιστορικές στιγμές με αυτή που ζούμε σήμερα, υπήρξαν η αποστολή του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος στην Κορέα και της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου. Και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, διότι ο κοινός παρονομαστής αυτών των αποστολών κάθε φορά ήταν η συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων στη διατήρηση της ειρήνης και της παγκόσμιας ασφάλειας.

          Από σήμερα λοιπόν αναλαμβάνουμε μια εξαιρετικά σημαντική αποστολή στο εξωτερικό, η οποία αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο την προστιθέμενη αξία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και προβάλλει διεθνώς την αποτρεπτική ισχύ της Χώρας.

          Αντικειμενικός σκοπός της είναι η ενίσχυση της αεράμυνας της φίλης Σαουδικής Αραβίας, μιας χώρας με ειδικό βάρος στην περιοχή του Κόλπου και της Μέσης Ανατολής. Οι Έλληνες χειριστές του αντιαεροπορικού συστήματος PATRIOT καλούνται να υψώσουν την εναέρια ασπίδα του υλοποιώντας τη διεθνή πρωτοβουλία «Integrated Air and Missile Defence Concept», προκειμένου να ενισχύσουν την αεράμυνα του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, μιας χώρας-κλειδί για την παγκόσμια οικονομία, και να συνδράμουν στη σταθερότητα και στην ασφάλεια σε αυτήν την ευαίσθητη περιοχή.

          Γνωρίζετε καλά ότι η αμυντική μας συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία είναι πολύ στενή το τελευταίο έτος. Και οι δύο χώρες έχουμε κοινή οπτική για τις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις και συμβάλλουμε έμπρακτα, με συνέπεια και υπευθυνότητα στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

          Η σχέση που έχουμε με τους Σαουδάραβες εταίρους μας είναι ειλικρινής, εδράζεται στη φιλία και την αμοιβαία εμπιστοσύνη, γι΄ αυτό και εργαζόμαστε για την περαιτέρω εμβάθυνσή της, η οποία θα λειτουργήσει προς αμοιβαίο όφελος και των δύο χωρών, αλλά και γενικότερα υπέρ των χωρών εκείνων που επιθυμούν την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή μας.

Τον περασμένο Μάρτιο φιλοξενήσαμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα ιπτάμενο και τεχνικό προσωπικό καθώς και μαχητικά αεροσκάφη F-15 της Βασιλικής Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας, τα οποία μεταστάθμευσαν στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα για την διμερή άσκηση «Falcon Eye I». 

Ανταποδίδοντας, συμμετείχαμε τον Ιούνιο στην άσκηση «Falcon Eye II» με τέσσερα ελληνικά μαχητικά F-16 που μεταστάθμευσαν στην αεροπορική βάση King Faisal, προκειμένου οι πιλότοι μας να συνεκπαιδευτούν με τους Σαουδάραβες συναδέλφους τους.

          Σε ότι αφορά στην ενδυνάμωση των σχέσεών μας σε στρατιωτικό  επίπεδο, θέλω να τονίσω την επίσημη επίσκεψη για πρώτη φορά του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ της Σαουδικής Αραβίας στην Αθήνα που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάρτιο, και στη συνέχεια τη δική μου επίσκεψη τον Μάιο στο Ριάντ, αλλά και την παρουσία του Σαουδάραβα ομολόγου μου στην DEFEA 21 τον Ιούλιο, μέσω των οποίων ενισχύσαμε τους δεσμούς των Ενόπλων μας Δυνάμεων, προτάσσοντας ως κοινό μας στόχο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Τονίζω επίσης την πρόσφατη τοποθέτηση Ακολούθου Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας στην Αθήνα για πρώτη φορά, και βεβαίως την τοποθέτηση Έλληνα Ακολούθου Άμυνας στο Ριάντ, γεγονότα που επισφραγίζουν πλέον τη διαρκή στρατιωτική αντιπροσώπευση της φίλης χώρας στην Ελλάδα και αντίστροφα.

Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα διατηρούσε πάντοτε καλές σχέσεις σε πολλά επίπεδα με το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας. Η συνδρομή όμως αυτή των Ενόπλων Δυνάμεων στην ενίσχυση της αεράμυνάς της που ξεκινάει από σήμερα, ανοίγει μια νέα εποχή σε ότι αφορά στην αμυντική και στρατιωτική μας συνεργασία, με όλα τα θετικά που κάτι τέτοιο συνεπάγεται για την διεθνή θέση της Ελλάδας ως παρόχου ασφαλείας.

          Επιπλέον, και το τονίζω ιδιαίτερα, με την αποστολή της Ελληνικής Δύναμης Σαουδικής Αραβίας στην καρδιά της Μέσης Ανατολής, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δίνουν το δικό τους βροντερό παρών σε αυτήν την ιδιαίτερη περιοχή, διευρύνοντας το ναυτικό μας αποτύπωμα που κατά καιρούς αναπτύχθηκε στο παρελθόν στο πλαίσιο συμμαχικών συνασπισμών. Η σημασία της παρουσίας του προσωπικού και των μέσων μας σε αυτήν την περιοχή, όπως αντιλαμβάνεστε είναι τεράστια και έχει ως γνώμονα την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισής της, και την εδραίωση των επιταγών του Διεθνούς Δικαίου.

          Τεράστια όμως θα είναι και η ωφέλεια που θα αποκομίσει η Πολεμική μας Αεροπορία από τη συμμετοχή σε μια επιχείρηση αεράμυνας τέτοιου επιπέδου και μάλιστα σε ένα νέο γι’ αυτήν επιχειρησιακό περιβάλλον. Οι δυνατότητές μας στον τομέα της διαλειτουργικότητας θα αξιολογηθούν, το προσωπικό μας θα αποκτήσει γνώσεις, δεξιότητες και εμπειρίες πολύτιμες χάρη στην καθημερινή συνεργασία του με τους Σαουδάραβες συναδέλφους του, όπως και με το προσωπικό των άλλων κρατών που συνεισφέρουν δυνάμεις για τον ίδιο σκοπό.

        Απευθύνομαι στον Διοικητή και στο προσωπικό της Ελληνικής Δύναμης Σαουδικής Αραβίας και επισημαίνω ότι με απόφαση του ΚΥΣΕΑ αναλαμβάνετε να θέσετε και να διατηρήσετε σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία μια συστοιχία του αντιαεροπορικού συστήματος PATRIOT στην Σαουδική Αραβία, προκειμένου να ενισχύσετε την αεράμυνα και την αντιπυραυλική της προστασία.

Εκτελέστε την αποστολή που σας ανατέθηκε με σθένος, αποφασιστικότητα και υψηλό επαγγελματισμό. Κυρίως όμως, εκτελέστε την με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης που πηγάζει από το ήθος και τις αρετές από τις οποίες διακρίνεται ο Έλληνας στρατιωτικός.

          Να έχετε πάντοτε κατά νου ότι στο μπράτσο της στολής σας φέρετε την Ελληνική Σημαία και ότι λειτουργείτε ως πρεσβευτές της Ελλάδος. Στο πλαίσιο της αποστολής σας, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετέχοντας σε μια αμυντική πρωτοβουλία αυτού του βεληνεκούς,  προβάλλουν την ισχύ τους διεθνώς και αποδεικνύουν με τις επιχειρησιακές τους δυνατότητες ότι μπορούν να παράγουν ασφάλεια, και για το λόγο αυτό δικαίως τους έχει απονεμηθεί ο ρόλος του πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή μας.

          Γνωρίζω τον επαγγελματισμό σας, τις αποδεδειγμένες ικανότητες και την αξία σας, γι’ αυτό και σας έχω απόλυτη εμπιστοσύνη. Οι οικογένειές σας είναι δικαίως υπερήφανες για εσάς, όπως είναι υπερήφανη για εσάς και η μεγάλη οικογένεια των Ενόπλων Δυνάμεων.

Κατά την παραμονή σας στη Σαουδική Αραβία, θα αποκτήσετε πολλές και σημαντικές εμπειρίες, θα παράσχετε τεχνογνωσία στους ξένους συναδέλφους σας, αλλά και θα λάβετε από αυτούς πολύτιμες γνώσεις και δεξιότητες που θα σας καταστήσουν ακόμα καλύτερους στο λειτούργημα που επιτελείτε προς όφελος τελικά της Πατρίδας.

Κλείνοντας με αυτές τις σκέψεις, σας προτρέπω να μείνετε πιστοί στην διαχρονική ομηρική προσταγή που ακούγεται από τα βάθη των αιώνων: «Φυλακής μνήσασθε, καί εγρήγορθε έκαστος», επιβεβαιώνοντας την επιχειρησιακή σας ετοιμότητα και σε αυτήν την αποστολή!

          Σας εύχομαι καλή επιτυχία και καλή δύναμη!

          Οι Άγιοι Αρχάγγελοι, οι προστάτες της Αεροπορίας μας, να είναι πάντοτε στο πλευρό σας!