13.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΒαθμολογική Εξέλιξη Αποφοίτων Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ)

Βαθμολογική Εξέλιξη Αποφοίτων Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ)

Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, στο πλαίσιο του συνεχιζόμενου αγώνα για τη δικαίωση των αποφοίτωντων Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών, τόσο σε βαθμολογικό, όσο και σε αναγνώρισης σπουδών, επίπεδο, αποστέλλειακόμα ένα έγγραφο στον κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας, μετά από πρόσφατη κοινοβουλευτική απάντηση που εξέδωσε σε σχετικό ερώτημα.

Κύριε Υπουργέ.

Με έγγραφό της, η Ένωσή μας, επανάφερε ένα διαχρονικό αίτημα των αποφοίτων των Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), για πραγματική αναβάθμιση των πτυχίων τους και την εξομοίωσή τους με τα πτυχία των Τριτοβάθμιων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της, με παράλληλη απονομή στις/στους αποφοίτους τους του βαθμού του Επιλοχία (και αντιστοίχων).

Με νεότερο έγγραφό μας και μετά από απάντηση τουΥπουργείου Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, σύμφωνα με την οποία η αναβάθμιση των πτυχίων των ΑΣΣΥ εμπίπτει στις αρμοδιότητές σας και ως εκ τούτου το μόνο που χρειάζεται είναι η πολιτική βούληση, επανήλθαμε στο δίκαιο του ως άνω αιτήματός μας.

Παράλληλα, με έγγραφό του, το Πανελλήνιο Σωματείο Ελλήνων Στρατιωτικών (ΠΑ.Σ.Ε.Σ.), αιτήθηκε την κατάργηση του προαπαιτούμενου πτυχίου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (ΑΕΙ), για τους αποφοίτους ΑΣΣΥ, ώστε να εξελίσσονται μέχρι και το βαθμό του Συνταγματάρχη, αίτημα που σας μεταφέρθηκε διά του κοινοβουλευτικού ελέγχου με αναφορά του ΚομμουνιστικούΚόμματος Ελλάδας, το οποίο όμως δεν αποδεχτήκατε με απάντησή σας, ισχυριζόμενος, μεταξύ άλλων, ότι η κατάργηση του προαπαιτούμενου (απόκτηση πτυχίου ΑΕΙ), θα έπαυε να αποτελεί κίνητρο για συνεχή μόρφωση και δια βίου εκπαίδευση των στελεχών, χωρίς όμως να λάβετε υπόψη σας ότι:

– εκ των πραγμάτων, η αποφοίτηση από ΑΣΣΥ θα έπρεπε να αποτελεί και να θεωρείται αποφοίτηση από ΑΕΙ, όπως σχετικά επιχειρηματολογείται και με το έγγραφο του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. «αδειοδοτείται». Άλλωστε, κατά την εγγραφή στις ΑΣΣΥ απαγορευόταν (και ακόμα απαγορεύεται) η παράλληλη εγγραφή σε ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, απαγόρευση που έπρεπε να ισχύει στη μία και μοναδική περίπτωση, που οι ΑΣΣΥ είναι ισότιμές τους.

– η φοίτηση σε ΑΕΙ για τους αποφοίτους ΑΣΣΥ (και όχι μόνο) δεν ενθαρρύνεται από την Στρατιωτική Υπηρεσία, καθόσον, αφενός τα διοικητικά μέτρα διευκόλυνσης είναι ελάχιστα και ήσσονος σημασίας και αφετέρου ουδέποτε συνήφθη συνεργασία/συμφωνία μεταξύ Ανοικτών Πανεπιστημίων (όπως του Ελληνικού ή της Κύπρου) για φοίτηση αποφοίτων ΑΣΣΥ με έξοδα της Υπηρεσίας.

– η απόκτηση πτυχίου ΑΕΙ από απόφοιτους ΑΣΣΥ, πλέον του βαθμού του Συνταγματάρχη που αποκτούν στη δύση της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας, σε κανένα άλλο σημείο της δεν τους ωφελεί εντός της Υπηρεσίας.

Επιπρόσθετα και προκειμένου να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της αδικίας που υφίστανται οι απόφοιτοι των ΑΣΣΥ, τόσο σε επίπεδο αναγνώρισης σπουδών, όσο και σε επίπεδο βαθμολογικής εξέλιξης, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ.) με έγγραφό της, παραθέτει ολόκληρο το ιστορικό που συνθέτει την εν λόγω αδικία, ζητώντας με συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση την απαλοιφή της.

Κατόπιν των παραπάνω και δεδομένων των σφοδρών αντιδράσεων και ισχυρών επιχειρημάτων που συντείνουν στην εξάλειψη των αδικιών που υφίστανται οι απόφοιτοι των ΑΣΣΥ, καθώς και του γεγονότος ότι αυτές αφορούν αποκλειστικά και μόνο σε δική σας πρωτοβουλία, σας παρακαλούμε για άλλη μία φορά, όπως ενσκήψετε πραγματικά και χωρίς διάθεση περαιτέρω αποφυγής των ανωτέρω προβλημάτων για λόγους που δεν κατανοούμε, στα προβλήματα των αποφοίτων ΑΣΣΥ, επιλύοντάς τα άπαξ και διά παντός.