13.3 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣΑτυχής και ανεπιθύμητη αυτοδίκαιη αποστρατεία έξι Ανθυπασπιστών ΣΞ εξ’ ΕΠΥ

Ατυχής και ανεπιθύμητη αυτοδίκαιη αποστρατεία έξι Ανθυπασπιστών ΣΞ εξ’ ΕΠΥ

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,  Μόλις χθες αποτάθηκε στο πρόσωπό μου μια ολιγομελής ομάδα στρατιωτικών, η οποία έχοντας έννομο συμφέρον, μου γνωστοποίησε ότι στον ΣΞ υπάρχουν εν ενεργεία στελέχη της προέλευσής μου (ΕΠΥ), βαθμού Ανθυπασπιστή και κοντά στα τριάντα πέντε 35 έτη πραγματικής υπηρεσίας, καίτοι αφενός μετριούνται στα δάχτυλα των δύο (2) χεριών (συνολικά 6) αφετέρου δεν προήχθησαν ποτέ στον επόμενο διοικητικό βαθμό (ανθυπολοχαγός), παραμένοντας Εκτός Οργανικών Θέσεων (ΕΟΘ). 

Το αναμφισβήτητο αυτό γεγονός, συμβαίνει διότι τα στελέχη αυτά είχαν ήδη καταληφθεί από το προβλεπόμενο όριο ηλικίας των πενήντα τεσσάρων (54) ετών στον βαθμό του Ανθυπασπιστή, στην βάση του αναχρονιστικού και σε πολλά σημεία παρωχημένου ν.δ. 445/1974. Όταν δε εκδόθηκε ο ευεργετικός ν. 4609/2019, -βάση του οποίου εφεξής καταργούνταν τα όρια ηλικίας των ΕΠΥ-ΕΜΘ- και εξακολουθούσε η απρόσκοπτη βαθμολογική εξέλιξη των στελεχών του παραπάνω θεσμού, δεν προβλέφθηκε η αναδρομική ισχύς της εν λόγω διάταξης, με αποτέλεσμα τα υπό κατάληψη ηλικιακού ορίου στελέχη (ήδη 54+ ετών) προκειμένου να μην δουν την πόρτα της εξόδου από τις Ένοπλες Δυνάμεις (με ότι συνεπάγεται αυτό για τον οικογενειακό προγραμματισμό τους, μισθολογικά, βιοποριστικά κ.α.) υποχρεώθηκαν εντός ολίγων ημερών να δηλώσουν / υπογράψουν την οικειοθελή συνέχιση της παραμονή τους στο Σώμα ως ΕΟΘ ειδάλλως η σιωπή τους θα εκλαμβανόταν ως σιωπηρή αποδοχή της αυτοδίκαιης αποστρατείας τους! Στον αντίποδα, στελέχη επόμενων ετών προάγονται κανονικά (και δικαίως!) στο βαθμό του Ανθυπολοχαγού, όπως προσφάτως οι ΕΠΥ τάξεως ’89 του ΣΞ και όχι μόνο.

Η παραπάνω εξαίρεση (για τα έξι εναπομείναντα στελέχη) μόνον ως αστοχία του νομικού και διοικητικού μας συστήματος θα μπορούσε να εκληφθεί, αφού, ο Κοινός Νομοθέτης θέλησε να επιλύσει θετικά / ευεργετικά την δυσαρμονία  που προέκυψε με τα ηλικιακά όρια των στελεχών κατηγορίας ΕΠΥ-ΕΜΘ, καταργώντας στην ουσία  αυτά, όμως, αυτή του η ευεργετική του παρέμβαση απέκλεισε «ατυχώς» ελάχιστους συνάδελφους, πιθανότατα από αβλεψία!

Για τον λόγο αυτό, εν όψει του επικείμενου σχεδίου νόμου για τις Ένοπλες Δυνάμεις, θα ήταν δέον να επιληφθεί η Υπηρεσία και να διορθώσει το παραπάνω λάθος, ανακουφίζοντας συνάμα τους συγκεκριμένους συνάδελφους

Με τιμή 

Άρης Κασιδόπουλος 

Στρατιωτικός Συνδικαλιστής