13.3 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΑστική ευθύνη του Δημοσίου για τραυματισμό στρατιώτη!

Αστική ευθύνη του Δημοσίου για τραυματισμό στρατιώτη!

Ο στρατιώτης εκτελούσε εργασίες χωρίς τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας

Την αστική ευθύνη του Δημοσίου για τον σοβαρό τραυματισμό φαντάρου κατά τη διάρκεια εκτέλεσης εργασιών, αναγνώρισε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών.

Ο στρατιώτης είχε κληθεί να καθαρίσει τα τζάμια στον πρώτο όροφο του Διοικητηρίου που υπηρετούσε.

Οι εργασίες εκτελέστηκαν χωρίς τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας με αποτέλεσμα ο οπλίτης να πέσει από ύψος περίπου 5 μέτρων και να τραυματιστεί σοβαρά.

Ο τραυματίας προσέφυγε στα αστικά δικαστήρια όπου δικαιώθηκε.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε πως «για την εκτέλεση της εν λόγω εργασίας δεν υπήρχε επαρκής φωτισμός κατά την ώρα του κρίσιμου συμβάντος (περί τις 9.30 ώρα βραδινή) ούτε προστατευτικό κιγκλίδωμα στο σημείο διακοπής της επιφάνειας, στην οποία εδραζόταν ο ενάγων, προκειμένου να εκτελέσει την ανωτέρω εργασία, ενώ τοποθετήθηκε τέτοιο στο εν λόγω σημείο μετά το επίμαχο συμβάν».

Επιπλέον αναφέρεται πως «το επίμαχο σημείο παρουσίαζε επικινδυνότητα, αφού το ύψος της επιφάνειας αυτής ήταν 4 με 5 μέτρα από το έδαφος».

Η δικαστική απόφαση επισημαίνει πως δεν είχε ευθύνη για τον τραυματισμό του ο ίδιος ο στρατιώτης.

«Ο τραυματισμός αυτός δεν οφείλεται σε οποιαδήποτε συμμετοχή του ίδιου του ενάγοντος, ο οποίος, ως νεοτοποθετημένος στρατιώτης στην εν λόγω στρατιωτική μονάδα και ως εκ τούτου άπειρος και τελών σε άγνοια των λεπτομερειών όλων των χώρων του στρατοπέδου, εκτέλεσε ως όφειλε την εν λόγω εργασία καθαρισμού, περί ώρα 21:30, κατόπιν σχετικής διαταγής, χωρίς καμία παροχή σαφών οδηγιών εκτέλεσης, ενόψει της επικινδυνότητας του σημείου, και χωρίς επίβλεψή του από τα αρμόδια προς τούτο όργανα του εναγομένου», αναφέρει η απόφαση.

Ως προς τις παραλείψεις που οδήγησαν στον τραυματισμό του στρατιώτη, το δικαστήριο αναφέρει:

«Οι παραλείψεις αυτές (ανεπαρκής φωτισμός και έλλειψη προστατευτικού κιγκλιδώματος), σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη οποιουδήποτε άλλου προειδοποιητικού μέτρου, κατέστησε τον ενάγοντα, κατά την εκτέλεση της κρίσιμης εντεταλμένης υπηρεσίας καθαρισμού, ευάλωτο και εκτεθειμένο στην επικινδυνότητα του σημείου, με αποτέλεσμα να διατρέξει σοβαρό κίνδυνο η ατομική του ασφάλεια και υγεία.

(…) Η πλημμελής δε αυτή άσκηση των καθηκόντων τους, ήτοι η παράλειψη τοποθέτησης προστατευτικού κιγκλιδώματος στο άκρο της επιφάνειας, στην οποία κινούνταν ο ενάγων, και η οποία ήταν άκρως επικίνδυνη, δοθέντος ότι διακοπτόταν απότομα και το ύψος της επιφάνειας αυτής ήταν 4 με 5 μέτρα από το έδαφος, σε συνδυασμό με την ανεπάρκεια φωτισμού της εν λόγω περιοχής του Διοικητηρίου κατά την βραδινή, εν προκειμένω, ώρα εκτέλεσης της εν λόγω εντεταλμένης εργασίας από τον ενάγοντα (21:30), τελεί σε αιτιώδη σύνδεσμο προς τον τραυματισμό του τελευταίου».

Το δικαστήριο έκρινε πως «τα όργανα του Δημοσίου δεν έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας που όφειλαν και που κατά τα διδάγματα της κοινής πείρας επιβάλλονταν από τις περιστάσεις, προκειμένου να διαφυλάξουν την υγεία και την ασφάλεια του ενάγοντος».

(Φωτό αρχείου)

ΠΗΓΗ: https://www.newsbreak.gr