13.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΑπό την 110 Π.Μ. επιχειρούν τα ελικόπτερα της 1ης ΤΑΞΑΣ - Σε...

Από την 110 Π.Μ. επιχειρούν τα ελικόπτερα της 1ης ΤΑΞΑΣ – Σε δύο χρόνια η αποστράγγιση των υδάτων

Από την 110 Πτέρυγα Μάχης εκτελούν, τις τελευταίες ημέρες, την αποστολή τους τα Τάγματα Ελικοπτέρων που υπάγονται στην 1η Ταξιαρχία της Αεροπορίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ).


Η 1η ΤΑΞΑΣ έχει την έδρα της στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας, αλλά τα πλημμυρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν στην παρακάρλια περιοχή μετά και την κακοκαιρία «Daniel» υποχρέωσαν τη διοίκηση σε εκκένωση του στρατοπέδου.
Τα Τάγματα, με αφορμή και την εσπευσμένη εκκένωση, αρχικά μετεγκαταστάθηκαν στην 111 Πτέρυγα Μάχης, αλλά λόγω πληρότητας στην Πτέρυγα της Νέας Αγχιάλου μεταστάθμευσαν στη συνέχεια στην 110 Πτέρυγα της Λάρισας, η οποία, ως γνωστόν, με αφορμή και τη λειτουργία περισσότερων Μοιρών στο παρελθόν, διαθέτει επαρκείς υποδομές.
Στο πλαίσιο αυτό, η 1η ΤΑΞΑΣ φιλοξενείται πλήρως στην 110 Πτέρυγα Μάχης έως ότου κριθεί απαραίτητο η Ταξιαρχία της Αεροπορίας Στρατού να επιστρέψει στη βάση της. Σήμερα, ωστόσο, δεν μπορεί να απαντηθεί το ερώτημα, πότε οι υποδομές του Στεφανοβίκειου θα καταστούν ξανά ικανές για την ασφαλή λειτουργία της 1ης ΤΑΞΑΣ, με δεδομένο ότι η στάθμη των υδάτων, που προκάλεσαν τα πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή, παραμένει υψηλή.


Σημειώνεται πως σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις επιστημόνων και με βάση τα σημερινά δεδομένα, χωρίς δηλαδή να υπολογιστούν οι βροχοπτώσεις της επόμενης περιόδου, θα απαιτηθεί ένα διάστημα δύο ετών προκειμένου να αποστραγγιστούν τα νερά από την ευρύτερη παρακάρλια περιοχή.
Πρόκειται για μια διάσταση η οποία, ενδεχομένως, θα ληφθεί υπόψη για την απόφαση επιστροφής της 1ης ΤΑΞΑΣ στην έδρα της. Προς το παρόν, πάντως, όπως διευκρίνιζαν στρατιωτικές πηγές στην «Ε», άσχετα με το θέμα της έδρας, η 1η ΤΑΞΑΣ εκτελεί κανονικά την αποστολή της από την 110 Πτέρυγα Μάχης Λάρισας.
Β.Κ.

ΠΗΓΗ: https://www.eleftheria.gr