13.3 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ"Απόβαση" ΑΓΕΕΘΑ και έξι υπουργών με επικεφαλής τον Βορίδη στην Αλεξανδρούπολη

“Απόβαση” ΑΓΕΕΘΑ και έξι υπουργών με επικεφαλής τον Βορίδη στην Αλεξανδρούπολη

Χτύπησε το καμπανάκι του κινδύνου στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ζητεί την άμεση αποστολή κλιμακίου στην περιοχή.

Το ευρύτατο κυβερνητικό κλιμάκιο που ανεβαίνει σήμερα στην Αλεξανδρούπολη, με επικεφαλής τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη και 6 ακόμη υπουργούς και υφυπουργούς αλλά και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο, καταδεικνύει την κρισιμότητα του πύρινου μετώπου στην περιοχή που καίει για 10 συνεχείς ημέρες, σκορπίζοντας την καταστροφή.

Μετά την επίσκεψη του Βασίλη Κικίλια, τις συνεχείς εκκενώσεις των κοντινών χωριών, αλλά και την έκκληση του αντιπεριφερειάρχη Έβρου, Δ. Πέτροβιτς, ότι “βρισκόμαστε στο έλεος” με την ταυτόχρονη προειδοποίηση για αλλαγή των ανέμων από σήμερα, χτύπησε το καμπανάκι του κινδύνου στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ζητεί την άμεση αποστολή κλιμακίου στην περιοχή.

Αν και ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την επίσκεψη στην περιοχή μόλις σβήσει η φωτιά, εντούτοις κρίθηκε αναγκαίο να μεταβεί τώρα το κλιμάκιο, με την παρουσία και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου αλλά και του στρατηγού Φλώρου, ενισχύοντας το σενάριο που μιλάει για εμπρησμό, αφού σύμφωνα με τις ενδείξεις που υπάρχουν μέχρι τώρα, μπήκαν 15 φωτιές, προκαλώντας ένα πύρινο τόξο δεκάδων χιλιάδων χιλιομέτρων.

Το γεγονός δε ότι φωτιά έφτασε σχεδόν έξω από την Αλεξανδρούπολη, το λιμάνι της οποίας είναι στρατηγικής σημασίας, δεν μένει απαρατήρητο στο κυβερνητικό επιτελείο, γι’ αυτό άλλωστε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ανεβαίνει στον Έβρο, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες.

Το υπουργικό κλιμάκιο θα έχει συναντήσεις με την περιφέρεια, τους δήμους, την πυροσβεστική αλλά και την δασική υπηρεσία, όπως επίσης με παραγωγικούς φορείς της περιοχής, ενώ ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος θα αναλάβει να τρέξει γρήγορα τη διαδικασία των αποζημιώσεων των πληγέντων. Δεν αποκλείεται μάλιστα μετά το πέρας των συναντήσεων ο Μάκης Βορίδης να ανακοινώσει άμεσα μέτρα ανακούφισης των κατοίκων της περιοχής, καθώς μέχρι ώρας έχουν καεί πάνω από 2.500 ζώα, ενώ ανυπολόγιστη είναι η καταστροφή του δάσους της Δαδιάς.

Σε “πύρινους” ρυθμούς

Με τη φωτιά να καίει για 10η ημέρα στον Έβρο και με την ελπίδα ότι οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις θα την κατασβέσουν το γρηγορότερο δυνατό, η προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών προγραμματίζεται για την Πέμπτη, με τον Κυριάκο Μητσοτακη να καλείται να εξηγήσει όσα έγιναν αλλά και όσα πρέπει να γίνουν από εδώ και στο εξής για να μην έρθει ξανά η χώρα αντιμέτωπη με αυτού του είδους τις καταστροφικές πυρκαγιές. Ήδη οι τρεις άξονες πάνω στους οποίους έχει χαραχθεί η πολιτική της επόμενης ημέρας έχουν καθοριστεί με τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει τα πρώτα μέτρα αλλά και να δέχεται την κριτική της αντιπολίτευσης, η οποία μιλάει για ένδεια και αποτυχία του επιτελικού κράτους.

Μετά την επίσκεψη του Βασίλη Κικίλια χθες στον Έβρο, ο οποίος υποσχέθηκε ενίσχυση των επίγειων και εναέριων δυνάμεων, σειρά θα έχει η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Ρόδο, η οποία έζησε δύσκολες στιγμές στο νότιο τμήμα της, μέσα στο καλοκαίρι, και ενώ ο τουρισμός βρισκόταν στο απόγειο του.

Την ίδια ώρα, το Μέγαρο Μαξίμου καλύπτει τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να υποστηρίζει ότι είχε αναλάβει καθήκοντα μόλις στις 26 Ιουνίου. “Η ηγεσία του υπουργείου ανέλαβε ουσιαστικά λίγες ημέρες πριν το πρώτο πολύ μεγάλο κύμα των συνεχόμενων πυρκαγιών και διαχειρίζεται το πιο δύσκολο καλοκαίρι από άποψη κλιματολογικών συνθηκών”, είπε ο Παύλος Μαρινάκης, στο ερώτημα αν ο Β. Κικίλιας απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού.

ΠΗΓΗ: https://www.thetoc.gr