13.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΑποστολάκης: Με το τουρκικό γεωτρύπανο ο Ερντογάν θα επιχειρήσει να προκαλέσει ένταση...

Αποστολάκης: Με το τουρκικό γεωτρύπανο ο Ερντογάν θα επιχειρήσει να προκαλέσει ένταση ανάλογη του 2020

«Το γεωτρύπανο αυτή την στιγμή έχει ξεκινήσει δοκιμές εν πλω και ετοιμάζεται να πάει κάπου, ωστόσο δεν μας έχουν ξεκαθαρίσει πού», δήλωσε για το«Αμπντουλχαμίτ Χαν» ο Ευάγγελος Αποστολάκης.

Ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος ε.α. και πρώην υπ. Άμυνας εξέφρασε μάλιστα την άποψη ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα επιχειρήσει να προκαλέσει ένταση στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Αποστολάκης τόνισε πως η Ελλάδα περιμένει να δει τι κατεύθυνση θα πάρει το τουρκικό γεωτρύπανο 7ης γενιάς. Αναφορικά με την έκδοση Navtex και την πορεία που θα ακολουθήσει το «Αμπντουλχαμίτ Χαν», ο κ. Αποστολάκης διευκρίνισε ότι Navtex θα πρέπει να εκδοθεί για την περιοχή που θα δραστηριοποιηθεί το γεωτρύπανο.

«Αν θέλουν οι Τούρκοι να κάνουν Navtex για λόγους δικούς τους θα το κάνουν. Στη συνέχεια, το κράτος που θα την εκδώσει θα πρέπει να έχει την αρμοδιότητα εκείνο. Αν είναι για να γίνει λήψη διάτρηση του βυθού τότε τα πράγματα είναι διαφορετικά», δήλωσε ο κ. Αποστολάκης.
Το πλοίο θα συνοδεύεται από τουρκικά πολεμικά σκάφη

Ερωτηθείς για το τι σημαίνει ένα πιθανό σενάριο το«Αμπντουλχαμίτ Χαν» να συνοδεύεται από τουρκικές φρεγάτες ο επίτιμος ΓΕΕΘΑ δήλωσε ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα, καθώς είναι σχεδόν βέβαιο ότι το γεωτρύπανο θα συνοδεύεται από πολεμικά πλοία.

«Το ερώτημα είναι που θα πάει το πλοίο και το τι θέλει να προκαλέσει ο Ερντογάν» είπε ο κ. Αποστολάκης εκτιμώντας ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα επιχειρήσει να δημιουργήσει μια κρίση ανάλογη του 2020 ή ακόμα και πιο έντονη.

«Εδώ μιλάμε για γεωτρύπανο που θα τρυπήσει βυθό», πρόσθεσε ο ναύαρχος εν αποστρατεία. Και όπως είπε, νόμιμη θα είναι κάθε ενέργεια του ερευνητικού σκάφους που θα γίνει εντός των τουρκικών υδάτων.
Η Τουρκία απειλεί την Κύπρο

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος υποστήριξε ότι για το γεωτρύπανο οι Τούρκοι πήραν άδεια από τη Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου ο κ. Αποστολάκης είπε ότι φοβάται ότι απειλεί την Κυπριακή ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη).

«Απειλεί την Κύπρο, ένα κράτος που είναι κυρίαρχο το οποίο έχει ορίσει ΑΟΖ με τα κράτη που γειτονεύει. Η Τουρκία δεν συμφωνεί και κατά καιρούς προσπαθεί να δημιουργήσει προβλήματα», είπε ο κ. Αποστολάκης.

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις του Ευάγγελου Αποστολάκη στην ΕΡΤ

Πηγή: iefimerida.gr