13.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΑποκλειστικό: Προσγείωση Αμερικάνικου Black Hawk στο 424 ΓΣΝΕ Θεσσαλονίκης

Αποκλειστικό: Προσγείωση Αμερικάνικου Black Hawk στο 424 ΓΣΝΕ Θεσσαλονίκης

Του Ηλία Προύφα

Έκπληκτοι έμειναν σήμερα το απόγευμα οι Θεσσαλονικείς δυτικών συνοικιών και συγκεκριμένα της Ευκαρπίας και της Πολίχνης, όταν είδαν δύο ελικόπτερα, να ίπτανται για αρκετή ώρα, πάνω από το 424 ΓΣΝΕ. Θεσσαλονίκης.

Μάλιστα, κάτι που δεν είναι σύνηθες, το ένα από τα δύο ελικόπτερα προσγειώθηκε εντός του 424, με το δεύτερο να συνεχίζει να ίπταται του στρατιωτικού νοσοκομείου.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του kranosgr.com, τα δύο ελικόπτερα ήταν επιθετικά Black Hawk, των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, που λαμβάνουν μέρος στην άσκηση Swift Response, όπου συμμετέχει το ΓΕΕΘΑ με αεροπορικά μέσα της Διεύθυνσης Αεροπορίας Στρατού του ΓΕΣ και την ενεργή συμμετοχή του Γ’ΣΣ.

Η άσκηση Swift Response αποτελεί το Βαλκανικό σκέλος της μεγάλης συμμαχικής άσκησης Defense Europe, που διεξάγεται σε όλη την Ευρώπη και συμμετέχουν ενεργά οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Το αεροπορικό σκέλος της άσκησης ονομάζεται NIKE και αφορά τη μεταστάθμευση ελικοπτέρων της 12th Compat Aviation Brigade, για την υποστήριξη της Defender Europe.

Σημαντικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες διεξάγονται στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, με πρωταγωνιστή το Γ’ΣΣ/NRDC-GR, της Διεύθυνσης Αεροπορίας Στρατού, αλλά και του 424 ΓΣΕ Θεσσαλονίκης της ΑΣΔΥΣ, στο οποίο λειτουργεί ελικοδρόμιο, καταφύγιο και μπορεί να ανταποκριθεί σε όλες τις συνθήκες.

Για πρώτη φορά το δεύτερο μεγαλύτερο στρατιωτικό νοσοκομείο της χώρα, θα συμμετάσχει σε άσκηση αυτού μεγέθους, όπου μετά την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας, την κοινωνική προσφορά και την υψηλού επιπέδου παροχή ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών, θα ασκηθεί και σε συνθήκες μάχης…

Ήδη η προσομοίωση της προσγείωσης ήταν επιτυχής…