13.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΑποζημίωση νυχτερινής υπηρεσίας στελεχών των ΕΔ

Αποζημίωση νυχτερινής υπηρεσίας στελεχών των ΕΔ

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας επανέρχεται στο πρόβλημα της αποζημίωσης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, για τη νυκτερινή τους απασχόληση. Έχουν παρέλθει τέσσερα χρόνια από τη ψήφιση του Ν. 4472/2017 και με ευθύνη των κυβερνήσεων της Ν.Δ και του ΣΥΡΙΖΑ, εξακολουθούν να υπάρχουν οι μισθολογικές αδικίες και στρεβλώσεις, που υφίστανται τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων σε σχέση με τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα, σχετικά με την αμοιβή της νυχτερινής εργασίας.

Σύμφωνα με το Ν. 4472/2017 και συγκεκριμένα στο άρθρο 127 παράγραφος Δ.β. αναφέρεται: «β. Στο ίδιο ως άνω προσωπικό, καθώς και το στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που αποδεδειγμένα εργάζεται κατά τις νυκτερινές ώρες χορηγείται ειδική αποζημίωση, η οποία ανέρχεται στο ποσό των δύο ευρώ και εβδομήντα επτά λεπτών (2,77 €) ανά ώρα νυχτερινής απασχόλησης. Το ανώτατο όριο των ωρών νυχτερινής απασχόλησης, οι όροι και προϋποθέσεις χορήγησης της εν λόγω αποζημίωσης καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού.»

Το ΚΚΕ με επανειλημμένες ερωτήσεις του όπως: 7082/26-06-2018, 2638/19-10-2018, 1568/30-10-2019 και 3367/17-01-2020 έχει αναδείξει τη μη αμοιβή της  νυχτερινής υπηρεσίας με ευθύνη των κυβερνήσεων της Ν.Δ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Στις απαντήσεις του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας επικαλείται την άρνηση του Υπουργείου Οικονομικών να υπογράψει τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση και κατά πάγια τακτική επικαλείται δημοσιονομικές δυσκολίες. Ωστόσο η κυβέρνηση εφαρμόζει ενιαία την πολιτική της όταν πρόκειται για αντιλαϊκά μέτρα και με τη στάση αυτή προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Μάλιστα αν και έχει παρέλθει διάστημα περισσότερο του ενός χρόνου, από την τελευταία απάντηση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και τη δέσμευσή του για την άμεση προώθηση νέου σχεδίου Κοινής Υπουργικής Απόφασης, αποδεικνύεται ότι η δέσμευση αυτή ήταν κενό γράμμα.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα πάρει άμεσα η κυβέρνηση προκειμένου:

1.Να καταβάλει τις αποζημιώσεις στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων σχετικά με τη νυχτερινή απασχόληση;

2.Να εναρμονιστεί η αμοιβή για τη νυχτερινή υπηρεσία σύμφωνα  με το καθεστώς αποζημιώσεων των υπολοίπων δημοσίων υπαλλήλων όπως προβλέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 20 του Ν. 4345/2015;

Οι Βουλευτές

Παπαναστάσης Νίκος

Παφίλης Θανάσης