13.3 C
Athens
Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΑπειλές Ερντογάν: Δεν θα μείνουμε σιωπηλοί για τις στρατιωτικές δραστηριότητες στα νησιά

Απειλές Ερντογάν: Δεν θα μείνουμε σιωπηλοί για τις στρατιωτικές δραστηριότητες στα νησιά

Εμπρηστικές δηλώσεις κατά την επιστροφή του από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Νέες προκλητικές δηλώσεις για τα ελληνικά νησιά προέβη ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, υποστήριξε πως «δεν είναι δυνατόν να παραμένουμε σιωπηλοί για τις στρατιωτικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται κατά παράβαση των συμφωνιών στα νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς. Άλλωστε φέραμε αυτό το θέμα στον ΟΗΕ. Θα συνεχίσουμε να το κρατάμε στην επικαιρότητα  και το επόμενο διάστημα».

Ως προς αυτό -συνέχισε ο Ερντογάν όπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ– ο υπουργός μας τούς προειδοποίησε. «Ωστόσο, εάν η Ελλάδα συνεχίσει αυτό το έργο, φυσικά, θα κάνουμε αυτήν την προειδοποίηση στο υψηλότερο επίπεδο, ό,τι χρειαστεί».

«Μπορεί να μας αναγκάσουν να φέρουμε στην επικαιρότητα να θίξουμε  αυτά τα αμφιλεγόμενα ζητήματα. Για το λόγο αυτό ο υπουργός μου τους προειδοποίησε σε χαμηλό επίπεδο για να μην μας αναγκάσουν να ανοίξουμε αυτά τα θέματα προς συζήτηση. Και καλά έκανε» κατέληξε ο τούρκος πρόεδρος.

Δένδιας: Oι τουρκικές δηλώσεις για τα νησιά απορρίπτονται από ΕΕ, ΗΠΑ, Βρετανία

Το μήνυμα πως η Ελλάδα υποστηρίζει τη θεμελιώδη αρχή της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας όλων των χωρών, καθώς και ότι καταδικάζει τη χρήση βίας ή την απειλή χρήσης βίας εναντίον οποιασδήποτε χώρας, έστειλε κατά την κοινή συνέντευξή του με τον Φινλανδό ομόλογό του στο Ελσίνκι, Πέκα Χαβίστο, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τον υπουργό Εξωτερικών της Φινλανδίας για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την κλιμάκωση της τουρκικής ρητορικής. «Πρέπει να πω ότι αυτή τη στιγμή, σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για την αλληλεγγύη και τη συνοχή της Δυτικής Συμμαχίας, σε μια περίοδο που αυτή η αλληλεγγύη πρέπει να καταδειχθεί με κάθε μορφή, είναι πολύ περίεργο ότι η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ και σύμμαχος, αποφάσισε να ξεκινήσει μια σειρά από προκλητικές και παράνομες ενέργειες εναντίον ενός άλλου κράτους-μέλους, της Ελλάδας» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας χαρακτήρισε, από το Ελσίνκι όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, εντελώς απαράδεκτες τις πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων που θέτουν υπό αμφισβήτηση την ελληνική κυριαρχία νησιών του Αιγαίου. «Δεν είναι απλώς απαράδεκτες για εμάς. Έχουν απορριφθεί από την ΕΕ, από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, από το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, μεταξύ άλλων», τόνισε ο Νίκος Δένδιας, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα επιδιώκει μεν τον διάλογο με την Τουρκία αλλά έναν διάλογο βασισμένο στο Διεθνές Δίκαιο.