13.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΑνοιχτή Επιστολή αναφορικά με τον διαγωνισμό Ανθλγών ΣΔΓ

Ανοιχτή Επιστολή αναφορικά με τον διαγωνισμό Ανθλγών ΣΔΓ

Επιστολή αναγνώστη

Αγαπητό Kranosgr,
τέλη του Νοεμβρίου 2020 δημοσίευσες την επιστολή συνυποψήφιας/ου Ανθλγού ΣΔΓ, η οποία πράγματι “έπιασε τόπο” τότε, καθώς εισακούσθηκε από την Ηγεσία των ΕΔ. Παρά τις δύσκολες όμως συνθήκες που βίωνε η χώρα μας σε εκείνη τη χρονική περίοδο λόγω της έξαρσης του SARS-CoV-2, πιστεύω ακράδαντα -όπως και άλλοι συνυποψήφιοί μου- ότι κ α κ ώ ς η τελική φάση του διαγωνισμού, οι γραπτές εξετάσεις στα τέσσερα γνωστικά αντικείμενα, αναβλήθηκε.
Επίτρεψέ μου, λοιπόν, να εξηγήσω στους αναγνώστες σου το σκεπτικό μας:
1) Όπως διαπίστωσαν όλοι οι συνυποψήφιοι του διαγωνισμού, καθόλη τη διάρκεια των διαδικασιών (υγειονομικές εξετάσεις, αθλητικές δοκιμασίες, ψυχομετρικές δοκιμασίες) οι εκάστοτε υπεύθυνοι αξκοί φρόντισαν λόγω και έργω να τηρηθούν τα προβλεπόμενα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορωναϊού σε όλες τις δομές που φιλοξένησαν τμήμα της προβλεπόμενης διαδικασίας (414 ΣΝΕΝ, 401 ΓΣΝΑ, ΣΣΕ). Τα μέτρα αυτά υλοποιήθηκαν τόσο με την κυριολεκτική αποστασιοποίηση των συνυποψηφίων όσο και με την χωρική διευθέτηση του εξοπλισμού με τέτοιον τρόπο ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις, να επιτρέπεται ο εξαερισμός και η διαρκής ανανέωση του αέρα, προκειμένου να μην υπάρχει ουδέν το μεμπτόν ή επικίνδυνο στην όλη οργάνωση και διεξαγωγή. Ως αυτόπτης μάρτυρας, όμως, έχω να πω ότι παρά τις όποιες προσπάθειες καταβλήθηκαν από τους διοργανωτές υπήρξαν λιγοστά ευτυχώς φαινόμενα στενής επαφής των συνυποψηφίων λόγω δικών τους πρωτοβουλιών και ανωριμότητας. Είναι, νομίζω, αναμενόμενο ότι οι αξκοί έχουν απέναντί τους κατά κύριο λόγο πολίτες υποψηφίους, και δη ενήλικους (22-29 ετών), τους οποίους ούτε να διατάξουν δύνανται ούτε να τους επιβάλουν πειθαρχικές ποινές. Αντιθέτως, εμπιστεύονται την κρίση και την ωριμότητά τους.
2) Σχεδόν ολόκληρος ο Δεκέμβριος κύλησε με ήπιο καιρό και θερμοκρασίες διόλου υψηλές για την εποχή στην Αττική. Η καθυστέρηση του διαγωνισμού, ωστόσο, θα μας φέρει αντιμέτωπους με την χειμερινή κακοκαιρία, η οποία ως γνωστόν ενσκήπτει στην Ελλάδα από τα μέσα Ιανουαρίου και εφεξής. Διερωτώμαι -νομίζω ευλόγως- πώς θα μας φαινόταν να γράφουμε τις εξετάσεις στην ειδικά προετοιμασμένη τεραστίων διαστάσεων αίθουσα της ΣΣΕ (εκεί όπου έλαβε χώρα η γραπτή φάση των ψυχομετρικών) με ορθάνοιχτα παράθυρα προκειμένου να ανανεώνεται ο αέρας. Ειλικρινά, θα ήμουν παράλογος αν σκεφτόμουν ότι θα υπάρχει μια κάποια θέρμανση προκειμένου να μην παγώσουν τα δάκτυλά μας καθώς θα γράφουμε; Αν όμως συμβεί κάτι τέτοιο, πόσο πιο επίφοβο θα είναι τελικά; Ακόμη και από την άποψη των καιρικών συνθηκών, συνεπώς, καλύτερο είναι να μην καθυστερήσει περαιτέρω η ολοκλήρωση του διαγωνισμού. Σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει μεγάλος κίνδυνος οι εξετάσεις να προγραμματιστούν για… την άνοιξη.
3) Νομίζω ότι κανένας πλέον δεν θέλει να καθυστερήσει άλλο η διεξαγωγή του διαγωνισμού. Όλοι μας θέλουμε να προχωρήσει, για να προχωρήσει και η ζωή μας ένα βήμα παρακάτω. Είτε το αποτέλεσμα είναι εστεμμένο με επιτυχία είτε όχι, όλοι -πιστεύω- οι υποψήφιοι θέλουμε να ολοκληρωθεί αυτή διαδικασία επιτέλους. Είμαστε μπροστά από τα βιβλία από τις αρχές του Ιουλίου 2020 και, καθώς πλησιάζαμε στις τελικές ημερομηνίες, ξαφνικά είδαμε να μας ξεφεύγει “μέχρι νεωτέρας” από τα χέρια ο διαγωνισμός και να παρατείνεται για αβέβαιο χρονικό διάστημα η παραμονή μας μπροστά από τα βιβλία. Όσο κι αν η επανάληψη είναι μήτηρ πάσης μαθήσεως, άλλο τόσο κουραστική και ψυχοφθόρα καταντά όταν η ώρα της εξέτασης καλύπτεται από αχλύ μυστηρίου.
4) Ήδη η Κυβέρνηση αυστηροποίησε εκ νέου τα μέτρα μέχρι τις 11 Ιαν 2021 με την ελπίδα να μπορέσουμε να επανέλθουμε στην καθημερινότητά μας το αμέσως επόμενο διάστημα. Θα ήθελα, επομένως, να κάνω έκκληση προς τους αρμόδιους του διαγωνισμού και εξόχως προς την Ηγεσία των ΕΔ τόσο την πολιτική όσο και την στρατιωτική, ώστε σύντομα, αν όχι άμεσα, να εκκινήσει η διαδικασία. Ναι μεν η κατάσταση είναι εύθραυστη, αλλά προς το παρόν τα κρούσματα φαίνεται πως έχουν σταθεροποιηθεί και ο αριθμός των διασωληνωμένων μειώνεται σταδιακά. Ίσως είναι μια μοναδική ευκαιρία να δράσουμε συντονισμένα και να προσέλθουμε για τις εξετάσεις, αν όχι στις 18 Ιανουαρίου, τουλάχιστον στις 25 του μηνός. Κανένα δεν ωφελεί άλλη παράταση χρόνου.

Με ευχές για καλή χρονιά με υγεία και κάθε καλό