13.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙΑναστολή Χορήγησης Προκαταβολών Έναντι του Εφάπαξ Χρηματικού Βοηθήματος

Αναστολή Χορήγησης Προκαταβολών Έναντι του Εφάπαξ Χρηματικού Βοηθήματος

Με έκπληξη αναγνώσαμε την 05.7.2023 στον ιστότοπο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΜΤΣ) τη (β) σχετική ανακοίνωση του Ειδικού Λογαριασμού Αλληλοβοηθείας Στρατού (ΕΛΟΑΣ), με την οποία ο ΕΛΟΑΣ ενημέρωσε τους μετόχους, που έχουν υποβάλλει αίτηση χορήγησης προκαταβολής έναντι του εφάπαξ βοηθήματος, ότι η Διοικούσα Επιτροπή του ΕΛΟΑΣ ομόφωνα αποφάσισε:

            α.         Τη μη χορήγηση προκαταβολών έναντι του εφάπαξ χρηματικού βοηθήματος για το έτος 2023.

            β.         Την αναστολή χορήγησης προκαταβολών έναντι του εφάπαξ χρηματικού βοηθήματος, βάσει των προβλεπόμενων στη Φ.872/229160 Απόφαση ΥΠΕΘΑ (ΦΕΚ Β΄ 962/1-10-74) και την επανεξέταση του θέματος σε μεταγενέστερο χρόνο.

            Με το δεδομένο ότι στο άρθρο 4 της (α) σχετικής απόφασης ορίζεται ότι, η προσωρινή αναστολή χορήγησης προκαταβολών ενεργοποιείται στην περίπτωση ταμειακών δυσχερειών και μέχρι της άρσης αυτών και ότι στη (β) όμοια ανακοίνωση δεν αναφέρονται οι λόγοι της μη χορήγησης προκαταβολών έναντι των εφάπαξ χρηματικών βοηθημάτων, προκύπτουν σοβαρά και εύλογα ερωτήματα, δηλαδή:

            α.         Ποιοι είναι οι λόγοι αναστολής χορήγησης των εν λόγω προκαταβολών; Εφόσον αφορά σε ταμειακές δυσχέρειες, πότε αυτές διαπιστώθηκαν και γιατί έπρεπε να περάσουν μήνες αγωνίας και αναμονής για τους αιτούντες μέχρι αυτές (δυσχέρειες) να διαπιστωθούν; Ποιες είναι αυτές οι δυσχέρειες;

            β.         Ποιες είναι οι οικονομικές μελέτες (αν υπάρχουν), οι οποίες προβλέπουν ότι μέσα στο έτος 2023 δεν πρόκειται να ανακάμψουν τα ταμειακά αποθέματα;

            γ.         Είχε έγκαιρα διαπιστωθεί η οικονομική αυτή στενότητα (εφόσον σε αυτήν οφείλεται η αναστολή χορήγησης των προκαταβολών), ώστε αφενός να αναζητηθεί λύση και αφετέρου να ενημερωθούν οι μέτοχοι ώστε να μην ελπίζουν σε αυτή (προκαταβολή), η οποία όλοι γνωρίζουν ότι αιτείται εξαιτίας σοβαρής οικονομικής ανάγκης και όχι για άλλους λόγους;

            Σε κάθε περίπτωση, παρακαλούμε για τη χορήγηση:

            α.         Των πρακτικών της συνεδρίασης της διοικούσας επιτροπής του ΕΛΟΑΣ, σύμφωνα με την οποία εκδόθηκε η (β) σχετική ανακοίνωση, καθώς και

            β.         Της οικονομοτεχνικής μελέτης, η οποία διαπιστώνει την ταμειακή δυσχέρεια (εφόσον αυτή υφίσταται) που οδήγησε στην αναστολή της χορήγησης των εν λόγω προκαταβολών.

            Βρισκόμαστε στη διάθεσή σας για παροχή κάθε διευκρίνισης και πληροφορίας.

            Ο κ. ΥΠΕΘΑ, οι κκ. ΥΦΕΘΑ, οι κ.κ. Αρχηγοί των ΓΕ, καθώς και ο κ. Γενικός Διευθυντής του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, προς τους οποίους κοινοποιείται το παρόν, παρακαλούνται για την ενημέρωσή τους και για τις κατά την κρίση τους και αρμοδιότητές τους ενέργειες.

            Τα κοινοβουλευτικά κόμματα, προς τα οποία κοινοποιείται το παρόν, παρακαλούνται διά των εκλεγμένων βουλευτριών και βουλευτών τους για την ανάδειξη του θέματος μέσα από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο.

            Οι Πρωτοβάθμιες Περιφερειακές Ενώσεις Στρατιωτικών, προς τις οποίες κοινοποιείται το παρόν, παρακαλούνται για την κατά την κρίση τους ενημέρωση των μελών τους.

            Οι στρατιωτικοί συντάκτες, προς τους οποίους κοινοποιείται το παρόν, παρακαλούνται για τις κατά την κρίση τους ενέργειες δημοσιοποίησης του παρόντος διά των Μ.Μ.Ε.

            Με εκτίμηση.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
   
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
   
Βάιος Τσαπρούνης Γεώργιος Λύρατζης
Υπολοχαγός (ΥΠ-Π) ΕΜΘ Ανθυπολοχαγός (ΔΒ)
τηλ. 6947401286, 6980230509 τηλ. 6932572880

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ

Αποδέκτες για ενέργεια

ΕΛΟΑΣ

Αποδέκτες για πληροφορία

ΥΕΘΑ

ΥΦΕΘΑ

Κοινοβουλευτικά κόμματα

Βουλεύτριες και Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου

Α/ΓΕΕΘΑ [(Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος)]

Α/ΓΕΣ [(Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης)]

Γεν. Δντής ΜΤΣ

Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ξ.

Πρωτοβάθμιες Περιφερειακές Ενώσεις Στρατιωτικών

Στρατιωτικοί συντάκτες