13.3 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΑναλυτικά ο σχεδιασμός για τη συνδρομή των ΕΔ στην κατάσβεση των πυρκαγιών

Αναλυτικά ο σχεδιασμός για τη συνδρομή των ΕΔ στην κατάσβεση των πυρκαγιών

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 5 Αυγούστου 2021, στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη για την περαιτέρω ενεργό συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην πρόληψη και τη διαχείριση των πυρκαγιών, προέβη σε ανακοινώσεις προς τον Τύπο. Αναλυτικότερες πληροφορίες για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό έδωσε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο οποίος παρέθεσε και στοιχεία για την παροχή Προσωπικού και Μέσων από τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε τα εξής:

«Με δεδομένη την κρισιμότητα της κατάστασης στο μέτωπο των πυρκαγιών τις επόμενες ημέρες και μετά από την πρωινή σύσκεψη με συμμετοχή της Πολιτικής και της Στρατιωτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και κατόπιν οδηγιών του αποφασίστηκε η ενεργός συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στο πεδίο της πρόληψης και της διαχείρισης των πυρκαγιών.

Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στο πεδίο επιτήρησης σε περιοχές υψηλού κινδύνου καθ’ όλη την Επικράτεια από αέρος με όλα τα διαθέσιμα προς τούτο πτητικά μέσα και στο έδαφος με εντεταμένες και συνεχείς περιπολίες τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, πάντοτε σε συνεννόηση και συντονισμό με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και την Ελληνική Αστυνομία.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι πάντα παρούσες στα δύσκολα. Έτσι και τώρα συνδράμουν το σύνολο της κρατικής μηχανής που έχει ενεργοποιηθεί στο δύσκολο αγώνα που έχουμε μπροστά μας».

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ανέφερε τα ακόλουθα:

« Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ήδη προληπτικά και εξαιτίας της προγνώσεως για επικίνδυνες καιρικές συνθήκες αναπτύξει τον μηχανισμό επιτήρησης και επέμβασης που απαιτείται και προβλέπεται στο Σχέδιο «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ».

·         Από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου συνεργάζονται στενά με τους αρμόδιους φορείς του κρατικού μηχανισμού με προσωπικό, επίγεια και εναέρια μέσα για την πρόληψη, αντιμετώπιση και κατάσβεση των πυρκαγιών σε όλη την Ελληνική επικράτεια.

·         Στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων επί 24ώρου βάσεως έρχονται και ικανοποιούνται όλες οι αιτήσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

·         Με αίσθημα ευθύνης από την πρώτη στιγμή οι ΕΔ συνδράμουν σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης τον κρατικό μηχανισμό, ιδιαιτέρως δε στην πολύ δύσκολη αυτή περίοδο των πυρκαγιών ανά την επικράτεια.

·         Συγκεκριμένα τις τρείς τελευταίες ημέρες έχει διατεθεί στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προσωπικό που ανέρχεται σε 500 άτομα περίπου, 63 οχήματα πάσης φύσεως, 4 ερπυστριοφόρα μηχανήματα του Μηχανικού, καθώς και 39 Αεροσκάφη και Ελικόπτερα για αεροπυρόσβεση και επιτήρηση πληγεισών περιοχών καθώς και περιοχών επικίνδυνων για πρόκληση πυρκαγιάς.

Ειδικότερα έχουν διατεθεί:

·         100 άτομα των εξειδικευμένων στρατιωτικών τμημάτων ΔΕΥΚΑΛΙΩΝΑ στις πυρκαγιές Λίμνης Ευβοίας και Βαρυμπόμπης.

·         4 ερπυστριοφόρα μηχανήματα του Μηχανικού στην Βαρυμπόμπη.

·         45 εποχούμενοι περίπολοι για τον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν αναζωπυρώσεων στην περιοχή της Αττικής καθ΄ όλο το 24ώρο.

·         9 εποχούμενοι περίπολοι με προσωπικό των ΕΔ και της Ελληνικής Αστυνομίας για συνδρομή των πολιτικών Αρχών στην εκκένωση πληθυσμού στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας στον Νομό Ηλείας.

·         50 περίπου άτομα για συνδρομή στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας.

·         Συντονιστικά Κέντρα με επικεφαλής Αξιωματικούς των ΕΔ προκειμένου να συνδράμουν την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τις Αστυνομικές αρχές, για τον έλεγχο και συντονισμό των πεζοπόρων και εποχούμενων τμημάτων στις πληγείσες περιοχές.

·         Τήρηση ετοιμότητας παροχής βοήθειας και συνδρομής σε πυρόπληκτους.

·         Πραγματοποίηση πτήσεων εναέριας επιτήρησης με επανδρωμένα και μη επανδρωμένα ιπτάμενα μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων .

Η συνδρομή αυτή των ΕΔ από σήμερα και καθ΄ όλο τον μήνα Αύγουστο ενισχύεται έτι περαιτέρω με διπλασιασμό των περιπόλων πυρασφάλειας και πυροφυλακίων που θα ξεπεράσουν τον συνολικό αριθμό των 300, σε όλες τις πληγείσες περιοχές καθώς και σε περιοχές υψηλού κινδύνου για πρόληψη πυρκαγιάς.

·         Εντείνεται περαιτέρω η επιτήρηση από αέρος σε όλη την επικράτεια από επανδρωμένα και μη επανδρωμένα ιπτάμενα μέσα με κάλυψη σχεδόν όλης της επικράτειας καθημερινά

·         Τήρηση επιπλέον  των προβλεπομένων από το Σχέδιο «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ» ανά Σχηματισμό τμημάτων επιφυλακής 50 ατόμων με κατάλληλα μέσα και υλικά για την διάθεσή τους όπου και όταν απαιτηθεί.

·         Διάθεση μηχανημάτων Μηχανικού στις κατά τόπους αρμόδιες αρχές εφόσον απαιτηθεί.

·         Διάθεση κατάλληλων Ναυτικών Μονάδων για ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος σε περίπτωση ανάγκης εκκένωσης.

            Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε όλη την Επικράτεια λοιπόν, με ετοιμότητα αρωγής στις δοκιμαζόμενες τοπικές κοινωνίες και είναι παρούσες σε όλες τις μεγάλες καταστροφές μέχρι στιγμής για την ανακούφιση των πολιτών σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, την Πυροσβεστική και την Ελληνική Ακτοφυλακή – Λιμενικό Σώμα.

            Εύχομαι να μην χρειαστεί και πέραν της πρόληψης να εμπλακούμε και αλλού,  είμαστε όμως καθ’ όλα έτοιμοι να το κάνουμε με προσωπικό και μέσα.

            Μακάρι να μην απαιτηθεί!

Σας ευχαριστώ πολύ».