13.3 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΑναβάθμιση Ανωτέρων Σχολών Υπαξιωματικών Α.Σ.Σ.Υ.

Αναβάθμιση Ανωτέρων Σχολών Υπαξιωματικών Α.Σ.Σ.Υ.

Αρ. Πρωτ.  25/ 2024

                                                                                  Βόλος, 12 Φεβ 2024

Προς :       κ. ΥΕΘΑ , κ. ΥΦΕΘΑ

Κοιν. :   Γ.Γ. ΥΕΘΑ, Βουλευτές ΒτΕ, Α/ΓΕΕΘΑ, Α/ΓΕΣ, Α/ΓΕΝ, Α/ΓΕΑ, 

                Μ.Μ.Ε      

Θέμα:        Αναβάθμιση Ανωτέρων Σχολών Υπαξιωματικών  Α.Σ.Σ.Υ.

ΣΧΕΤ :      α. Ν.2913/2001

                 β. Ν.4361/2016

          1. Το τελευταίο χρονικό διάστημα το Σωματείο μας (ΣΟΕΔ) γίνεται αποδέκτης πολλών παραπόνων – ενστάσεων από μέλη-γονείς (συναδέλφους  και πολίτες) που τα παιδιά τους ή προετοιμάζονται για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις προκειμένου να φοιτήσουν στις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών των τριών κλάδων των ΕΔ ή ήδη έχουν εισέλθει σε αυτές,  σχετικά  με το θέμα της αναβάθμισης των προαναφερόμενων Σχολών  και των πτυχίων τους. Το τελευταίο διάστημα οι ενστάσεις  εντάθηκαν μετα από δημοσιεύματα για επικείμενο νομοσχέδιο από το Υπουργείο Άμυνας που για ακόμη μια φορά δεν έχει πρόβλεψη για την επίλυση του θέματος.

          2. Σύμφωνα με τα σχετικά , με το υπάρχον εκπαιδευτικό σύστημα η εισαγωγή στις Σχολές Υπαξιωματικών και των τριών κλάδων γίνεται μέσω  των Πανελλαδικών Εξετάσεων, η διάρκεια φοίτησης είναι τριετής και θεωρούνται Ανώτερες Σχολές (Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα). Παρόλα αυτά, μέχρι σήμερα οι απόφοιτοι τους θεωρούνται απόφοιτοι Λυκείου με επαγγελματική κατάρτιση αντίστοιχη με αποφοίτους ΙΕΚ όσον αφορά το πτυχίο τους.

3. Καταρχάς θα σας μεταφέρουμε ενδεικτικά κάποια σχόλια των γονέων και των ενδιαφερομένων υποψηφίων μαθητών για ένταξη στις Σχολές Υπαξιωματικών.

    α. Τονίζουν την δύσκολη και επίπονη προετοιμασία των μαθητών της Γ¨ Λυκείου ώστε να εισαχθούν αφού πλέον για την εισαγωγή απαιτούνται από 14000 εως 17000 μόρια, καθόλου ευκαταφρόνητα,  που ανταγωνίζονται επάξια το βαθμό εισαγωγής άλλων ανώτατων  εκπαιδευτικών ιδρυμάτων (ΑΕΙ- ΤΕΙ) καθώς και Σχολές Αξιωματικών.

    β. Το οικονομικό κόστος για τη στήριξη της προσπάθεια τους αυτής(φροντιστήρια, αθλητική προετοιμασία κτλ), είναι μεγάλο και εις βάρος του γενικότερου οικογενειακού προϋπολογισμού.

   γ. Εκφράζεται η εύλογη απορία – ανησυχία γιατί μετά από τόσες διαδικασίες (πανελλαδικές- αρκετά υψηλό βαθμό εισαγωγής – ιδιαιτερότητες των σχολών) να κατέχουν τελικά ένα πτυχίο ισάξιο με απολυτήριο Λυκείου ή αποφοίτου ΙΕΚ.

4. Ακολούθως θα παραθέσουμε μερικές απόψεις των ήδη Σπουδαστών ΑΣΣΥ και ε.ε. αποφοίτων στελεχών:

    α. Το πτυχίο δεν αναγνωρίζεται ως ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος με αποτέλεσμα τη στέρηση μεταπτυχιακών σπουδών ,γεγονός   που αφενός θα αναβάθμιζε τους αποφοίτους, αφετέρου θα ωφελούσε τις Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) συνολικότερα.

   β. Μετά από τόση προσπάθεια για εισαγωγή και αποφοίτηση, και παρότι οι Σχολές είναι πλέον τριετείς από το 2016, ο βαθμός αποφοίτησης εξακολουθεί να είναι αυτός του Μόνιμου Λοχία (και αντιστοίχων) αντί του Επιλοχία. Επιπρόσθετα, ο καταληκτικός βαθμός έχει υποβαθμιστεί σε σχέση με το παρελθόν, και είναι αυτός του Αντισυνταγματάρχη αντί του Συνταγματάρχη (και αντιστοίχων).

  γ. Υπάρχει έντονα ο προβληματισμός για το εάν τελικά υπάρχει θέμα ταξικού ρατσισμού και παραμένει η κατάσταση ως έχει τόσα χρόνια.

5. Θεωρώντας ότι ο τρόπος και η διαδικασία αναβάθμισης είναι γνωστός τόσο στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία αφού έχει αναλυθεί στο παρελθόν πολλάκις, θα θέλαμε να θέσουμε τα παρακάτω ερωτήματα:

   α. Γιατί οι ΑΣΣΥ όλων των κλάδων των ΕΔ δεν αναβαθμίζονται ουσιαστικά όπως συμβαίνει με τις αντίστοιχές σχολές των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΣΕΙ);

            β. Υπάρχει πρόθεση στο πέρασμα του χρόνου λόγω των παραπάνω να μην επιλέγονται από υποψήφιους Πανελλαδικών Εξετάσεων, (ήδη λιγοστεύουν οι εισακτέοι των σχολών των Υπαξιωματικών ) ώστε χωρίς πολιτικό κόστος κάποια στιγμή να προχωρήσουμε στο κλείσιμο τους; Σε αυτή την περίπτωση, ούτε θέλουμε να σκεπτόμαστε τι θα συμβεί στο στράτευμα εάν εκλείψει αυτή η κατηγορία στελεχών!!!

            γ. Δεν είναι δίκαιο αίτημα η αναγνώριση των πτυχίων τους, ισότιμα με τα ιδρύματα του τεχνολογικού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης, από τη στιγμή που οι πτυχιούχοι είναι Έλληνες πολίτες που εισέρχονται στις Σχολές μέσω Πανελλαδικών Εξετάσεων;  Γίνεται να εισάγεσαι μέσω Πανελλαδικών Εξετάσεων σε Λύκειο ή σε ΙΕΚ ;!;!;!;!;

 6. Κατόπιν των ανωτέρω, ευελπιστούμε σε ουσιαστικές απαντήσεις από τον αξιότιμο κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας και αναμένουμε τις θέσεις των κομμάτων της Αντιπολίτευσης καθώς και της Στρατιωτικής Ηγεσίας. Λόγω της αδιαμφισβήτητα ένδοξης ιστορίας και πολυποίκιλης προσφοράς των αποφοίτων των Σχολών Υπαξιωματικών, θέλουμε να πιστεύουμε στην έγκαιρη εκδήλωση των κατάλληλων ενεργειών από το ΥΠΕΘΑ, ώστε να πάψει να υφίσταται η συγκεκριμένη αγκύλωση όχι μόνο στο χώρο των ΕΔ αλλά και σε αυτόν της Εκπαίδευσης γενικότερα. Χιλιάδες απόφοιτοι ΑΣΣΥ, γονείς αλλά και μαθητές, ΑΝΑΜΕΝΟΥΝ……

Επικοινωνία στο soed2021@gmail.com,, και τηλέφωνο 6972828656 Κοντούρης Δημήτριος

      Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για το πολύτιμο χρόνο σας.

                                            Με ιδιαίτερη τιμή

                       Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο                                                                           Ο

        Πρόεδρος                                                        Γεν. Γραμματέας

Δημήτριος Κοντούρης                                  Ευάγγελος Παπαευαγγέλου