13.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΑνάλυση Forbes: Οι Ρώσοι χάνουν ένα τάγμα την ημέρα από την ουκρανική...

Ανάλυση Forbes: Οι Ρώσοι χάνουν ένα τάγμα την ημέρα από την ουκρανική αντεπίθεση- Χιλιάδες οι αιχμάλωτοι Ρώσοι

Ο ρωσικός στρατός χάνει τουλάχιστον ένα τάγμα την ημέρα, καθώς η διπλή ουκρανική αντεπίθεση “σβήνει” τα εδαφικά κέρδη της Μόσχας στην ανατολική και νότια Ουκρανία, γράφει σε άρθρο- ανάλυση για τον πόλεμο στην Ουκρανία το Forbes. Σε αριθμούς, αυτό σημαίνει εκατοντάδες θανάτους και δεκάδες καταστροφές οχημάτων ημερησίως: ολέθριες απώλειες για τη Ρωσία, αφού ο στρατός της μόλις και μετά βίας συντηρούσε κάτι περισσότρα από 100 τάγματα στην Ουκρανία, προτού ξεκινήσει η αντεπίθεση των Ουκρανών στον νότο στις 30 Αυγούστου και στα ανατολικά της χώρας οκτώ ημέρες μετά.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Forbes, μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες σκληρών συγκρούσεων, οι Ουκρανοί κατέστρεψαν, προκάλεσαν σοβαρές ζημιές ή κατέσχεσαν 1.200 ρωσικά άρματα και οχήματα μάχης, φορτηγά, ελικόπτερα, πολεμικά αεροπλάνα και drones, σύμφωνα με το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο Στρατού. Ανεξάρτητοι αναλυτές, που αναζητούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες και βίντεο, έχουν επιβεβαιώσει περίπου 400 περιστατικά, όπως αναφέρει και το Capital.gr.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του Κίεβου, από τις 29 Αυγούστου έχουν σκοτωθεί περίπου 5.500 Ρώσοι στρατιώτες στην Ουκρανία. Πιθανόν οι Ουκρανοί να υπερβάλλουν στον αριθμό των νεκρών, ωστόσο και η πιο πρόσφατη εκτίμηση των ΗΠΑ για τις ρωσικές απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό ήταν πολύ κοντά σε αυτή των Ουκρανών.

Ειδικότερα, οι ρωσικές απώλειες στην Ουκρανία έχουν αυξηθεί κατά 10% εντός περίπου 10 ημερών – σε έναν πόλεμο που μετράει ήδη 200 ημέρες μαχών. Ο ρυθμός με τον οποίο σκοτώνονται Ρώσοι στρατιώτες και καταστρέφονται οχήματα του ρωσικού στρατού έχει τριπλασιαστεί μετά το τελευταίο κύμα αντεπίθεσης των Ουκρανών.

Το κακό, όμως, για τους Ρώσους -που παραπαίουν αμυντικά στον νότο, ενώ στα ανατολικά εγκαταλείπουν τις θέσεις τους- είναι πως δεν κατάφεραν να επιφέρουν σημαντικές απώλειες στις επιτιθέμενες ουκρανικές ταξιαρχίες. Στο δυσμενέστερο σενάριο, οι Ουκρανοί έχουν χάσει το 1/10 των στρατευμάτων και των οχημάτων τους από τις 30 Αυγούστου.

Οι Ρώσοι έχουν χάσει τα μισά τους οχήματα που έπεσαν στα χέρια των Ουκρανών

Κι όμως, υπάρχει και χειρότερο για τους Ρώσους. Το 50% των οχημάτων που έχουν χάσει οι Ρώσοι βρίσκεται πλέον στα χέρια των Ουκρανών. Τις τελευταίες 10 ημέρες, ο ουκρανικός στρατός κατέσχεσε αρκετά ρωσικά άρματα και οχήματα μάχης για να εξοπλίσει μια ολόκληρη ταξιαρχία. Εν ολίγοις, ο ουκρανικός στρατός διαθέτει σήμερα περισσότερα οχήματα από ό,τι όταν ξεκινούσε να αντεπιτίθεται.

Στο μεταξύ, οι ουκρανικές δυνάμεις κρατούν τόσους πολλούς Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου -ενδεχομένως χιλιάδες- που δυσκολεύονται να τους φιλοξενήσουν. “Δεν έχουμε πού να κρατήσουμε όλους αυτούς τους αιχμαλώτους”, επισήμανε την Παρασκευή ο Ολεξίι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Οι ρωσικές απώλειες αναδιαμορφώνουν τις εξελίξεις στο πεδίο της μάχης. Οι Ρώσοι ήδη υπολείπονταν σε επαρκώς εκπαιδευμένους στρατιώτες και σύγχρονο εξοπλισμό, προτού οι Ουκρανοί αρχίσουν να σαρώνουν τη βορειοανατολική Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα, απελευθερώνοντας δεκάδες οικισμούς σε μια έκταση χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Μέχρι στιγμής, η προώθηση των ουκρανικών δυνάμεων στον νότο δεν ήταν εξίσου δυναμική.

Οι Ρώσοι δεν έχουν εφεδρείες

Η δυσάρεστη αλήθεια για το Κρεμλίνο είναι ότι δεν είχε προλάβει να αναπληρώσει τις απώλειες της άνοιξης, όταν οι Ουκρανοί εξαπέλυσαν την πρόσφατη αντεπίθεσή τους εμποδίζοντας την προσπάθεια της Μόσχας να ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις της στην Ουκρανία.

Από την έναρξη της εισβολής, στα τέλη Φεβρουαρίου, οι Ρώσοι έχασαν χιλιάδες στρατιώτες και εκατοντάδες τεθωρακισμένα επιχειρώντας να περικυκλώσουν το Κίεβο. Το καλοκαίρι, το Κρεμλίνο ξεκίνησε μια εθνική εκστρατεία στρατολόγησης, αίροντας τα όρια ηλικίας για τους νεοσύλλεκτους και προσφέροντας αδρές χρηματικές αμοιβές σε μια απέλπιδα προσπάθεια να δημιουργήσουν δεκάδες νέα τάγματα.

Και μπορεί το Κρεμλίνο να μην έπιασε τους στόχους του, αλλά τουλάχιστον κατάφερε να συγκροτήσει το νέο 3ο Σώμα Στρατού με 10.000 -ή και περισσότερους- στρατιώτες και εκατοντάδες άρματα μάχης Τ-80 και Τ-90 και οχήματα BMP-3. Το 3ο Σώμα Στρατού πραγματοποίησε πολεμικές επιχειρήσεις στη βορειοανατολική Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα και αμέσως υπέστη βαριές απώλειες – εξέλιξη που ουσιαστικά ανέκοψε την “Επιχείρηση Ανασυγκρότηση” του Κρεμλίνου.

Τώρα ο ρωσικός στρατός παραπαίει στην Ουκρανία. Αντιθέτως, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν το momentum και, σε ορισμένους κρίσιμους τομείς, το αριθμητικό και εξοπλιστικό πλεονέκτημα. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει πανεθνική κινητοποίηση -κίνηση που θα μπορούσε να προκαλέσει πολιτική κρίση-, η Ρωσία έχει εξαντλήσει τις “εύκολες” πηγές νέων στρατευμάτων και εξοπλισμού.

ΠΗΓΗ: https://www.thetoc.gr