13.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΈνταξη των Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (Ο.Β.Α.) στο Ταμείο Ανεργίας, μετά τη λήξη...

Ένταξη των Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (Ο.Β.Α.) στο Ταμείο Ανεργίας, μετά τη λήξη της Σύμβασης Εργασίας τους

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας έχει καταθέσει τις Ερωτήσεις 6687/19 Μάρτη 2021 και την 45/05 Οκτώβρη 2021,  σχετικά με την ένταξη των Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης στο Ταμείο Ανεργίας, μετά τη λήξη της Σύμβασης Εργασίας τους.

Η στάση της κυβέρνησης και του υπουργού Εργασίας είναι εξαιρετικά προκλητική, αφού δεν απάντησαν στις δύο ερωτήσεις που κατέθεσε το ΚΚΕ, σχετικά με τους Ο.Β.Α.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η κυβέρνηση δεν πήρε κάποιο μέτρο, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα που αντιμετώπιζαν και αντιμετωπίζουν οι απολυμένοι Ο.Β.Α. Αποτέλεσμα αυτής της κυβερνητικής αδιαφορίας,  είναι η αδυναμία εγγραφής τους στο Ταμείο Ανεργίας καθώς και η μη λήψη του επιδόματος ανεργίας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα.

Είναι γνωστό ότι, οι εργαζόμενοι, μετά την κατάθεση στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.) του εγγράφου καταγγελίας της Σύμβασης Εργασίας τους ή της Βεβαίωσης Λήξης Σύμβασης Ορισμένου χρόνου, δικαιούνται να επιδοτηθούν από το Ταμείο Ανεργίας, με την προϋπόθεση ότι έχουν πραγματοποιήσει ογδόντα (80) ημέρες εργασίας κάθε χρόνο στα δύο προηγούμενα χρόνια πριν την επιδότησή τους. Επιπλέον, το τελευταίο 14μηνο, να έχουν συμπληρώσει εκατόν είκοσι πέντε (125) ημέρες εργασίας, χωρίς να υπολογίζονται τα ημερομίσθια του τελευταίου διμήνου. Επίσης, επίδομα ανεργίας δικαιούται και ο ασφαλισμένος που έχει πραγματοποιήσει διακόσιες (200) ημέρες εργασίας στα τελευταία δύο (2) χρόνια πριν την απόλυσή του, από τις οποίες πρέπει να είναι το λιγότερο ογδόντα (80) ημέρες κάθε χρόνο,  χωρίς να υπολογίζονται τα ημερομίσθια του τελευταίου διμήνου.

Η κυβέρνηση έχει ευθύνες, αφενός μεν διότι συστηματικά αποφεύγει να απαντήσει στις Ερωτήσεις του ΚΚΕ για το συγκεκριμένο πρόβλημα, αφετέρου δε, διότι δεν εφαρμόζει αυτά που προβλέπονται για όλους τους εργαζόμενους, μετά την απόλυσή τους ή τη λήξη της σύμβασης εργασίας ορισμένου χρόνου, για τους Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης που απολύθηκαν το προηγούμενο διάστημα. Είναι φανερό ότι αυτή η διάκριση, είναι αυθαίρετη και αναιτιολόγητη και η κυβέρνηση οφείλει έστω και τώρα, να προχωρήσει στην αποκατάσταση της αδικίας, με τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας στους απολυμένους Ο.Β.Α.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση, προκειμένου να χορηγηθεί το επίδομα ανεργίας στους Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης, αποκαθιστώντας την ανισότιμη μεταχείρισή τους σε σχέση με τους υπόλοιπους απολυόμενους εργαζόμενους;

Οι Βουλευτές

Παπαναστάσης Νίκος

Παφιλής Θανάσης