13.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΈνας στρατιωτικός και δύο αστυνομικοί σε συμμορία εκβιαστών

Ένας στρατιωτικός και δύο αστυνομικοί σε συμμορία εκβιαστών

Σε εκβιάσεις καταστηματαρχών, ξυλοδαρμούς, αγοραπωλησίες όπλων και επιθέσεις με εκρηκτικούς μηχανισμούς προέβαιναν τα μέλη κυκλώματος εκβιαστών που εξαρθρώθηκε από τη Δίωξη Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής. Μεταξύ των 25 κατηγορουμένων, είναι δύο αστυνομικοί που υπηρετούσαν μέχρι προχτές στον Πειραιά και ένας υπαξιωματικός του Ναυτικού.

Για να γίνουν οι συλλήψεις, προηγήθηκαν πολύμηνες έρευνες και τελικά έγιναν 14 έρευνες σε σπίτια κατηγορουμένων, όπου βρέθηκαν έξι πιστόλια, δύο περίστροφα, ένα υποπολυβόλο «Ούζι», φυσίγγια, μαχαίρια και αλεξίσφαιρα γιλέκα. Η εγκληματική οργάνωση πουλούσε “προστασία” σε νυχτερινά κέντρα σε Σαλαμίνα, Αιγάλεω, Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλό, Νίκαια, Κερατσίνι, Δραπετσώνα, Πέραμα, Καλλιθέα, Γκάζι καθώς και σε συνοικίες του Πειραιά.

Ως προς τη μεθοδολογία δράσης (modus operandi) το κύκλωμα έχοντας ως αρχηγικό μέλος έναν 35χρονο, λειτουργούσε με τη μορφή υποομάδων και παρείχε «προστασία» σε καφέ, μπαρ και καταστήματα ένδυσης, εισπράττοντας εκβιαστικά από τους ιδιοκτήτες τους διάφορα χρηματικά ποσά, σε εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις «τοποθετούσαν» μέλη τους σε ορισμένα καταστήματα, ως «φύλακες», προκειμένου να επεμβαίνουν σε τυχόν φασαρίες και να ενημερώνουν άμεσα τον αρχηγό και τους επικεφαλής των υποομάδων τους, για όσα συνέβαιναν στο κατάστημα.

Επιπλέον τα μέλη της συμμορίας  προέβαιναν σε εκδικητικές πράξεις (βόμβες, εμπρησμούς ή ξυλοδαρμούς). Η δράση της συμμορίας ήταν αισθητή και μέσα στις φυλακές, όπου με εντολή του 35χρονου  έγκλειστοι των φυλακών έδερναν συγκρατουμένους τους.

Ακόμη, μέλη της οργάνωσης, προέβαιναν σε αγοραπωλησίες ναρκωτικών ουσιών άλλοτε για ιδία χρήση και άλλοτε για την προώθηση τους σε άλλα άτομα.

Και κυνομαχίες

Ακόμη, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης δραστηριοποιούνταν και σε άλλες παράνομες δραστηριότητες όπως η διοργάνωση παράνομων κυνομαχιών σε όλη τη χώρα και η διενέργεια παράνομων χαρτοπαιγνίων, σε συνδυασμό με πράξεις τοκογλυφίας. Μάλιστα στην οικία του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης, εντοπίστηκαν πέντε σκυλιά που χρησιμοποιούσε για κυνομαχίες, τα οποία μεταφέρθηκαν σε κέντρο περίθαλψης αδέσποτων ζώων.

Ως προς την εμπλοκή των ενστόλων, ο ένας αστυνομικός είχε κεντρικό ρόλο ενώ ο δεύτερος αστυνομικός και ο υπαξιωματικός είχαν περιφερειακό ρόλο.

Από τη μέχρι τώρα έρευνα έχουν εξιχνιαστεί:

32 περιπτώσεις εκβιάσεων, με το πρόσχημα παροχής προστασίας σε διάφορα καταστήματα όπως μπαρ, καφέ, Club, beach bar, περίπτερα, μουσικές σκηνές, ψητοπωλεία, ταβέρνες, χαρτοπαικτικές λέσχες, ουζερί κλπ., δύο περιπτώσεις εμπρησμού οχημάτων, τον Δεκέμβριο του 2019 στο Μοσχάτο και τον Φλεβάρη του 2010 στη Νίκαια και απόπειρα εμπρησμού ημιυπόγειου διαμερίσματος στο Κερατσίνι τον Μάρτιο του 2020, δύο περιπτώσεις έκρηξης  αυτοσχέδιου εμπρηστικού εκρηκτικού μηχανισμού τον Φλεβάρη του 2020 έξω από σπίτι  στη Νίκαια και τον Ιούνιο του 2014 σε μοτοσικλέτα ενώ τον Απρίλιο του 2020 βρέθηκε εκρηκτικός μηχανισμός δικός του έξω από άλλο σπίτι στη Νίκαια.Επισης διαλευκάνθηκαν και 4 κλοπές οχημάτων -απαίτησαν εκβιαστικά και έλαβαν από τους παθόντες χρηματικά ποσά για να τους επιστρέψουν τα οχήματα

ΠΗΓΗ: slpress.gr