13.3 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ«Έλιωσαν» τα ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού – Η άγνωστη συμβολή των εναέριων...

«Έλιωσαν» τα ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού – Η άγνωστη συμβολή των εναέριων μέσων

Η άγνωστη συμβολή των εναέριων μέσων της Αεροπορίας Στρατού, με έντονη κοινωνική δράση, στην υπηρεσία του πολίτη. Από τις φυσικές καταστροφές μέχρι τις αεροδιακομιδές, τα ελικόπτερα «έλιωσαν» γράφοντας εκατοντάδες ώρες κοινωνικής προσφοράς.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Ως «από Μηχανής Θεοί», οι πιλότοι της Αεροπορίας Στρατού δίνουν το «παρών» σε κάθε ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας, μέρα νύχτα, 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο.

Η κοινωνική προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων, υπό τον σχεδιασμό και τις οδηγίες του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, είναι συνεχής, πολυεπίπεδη και ιδιαιτέρως σημαντική. Στο πλαίσιο αυτό, το Γενικό Επιτελείο Στρατού συμβάλει στην ενίσχυση του έργου του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) στον τομέα των αεροδιακομιδών.

Ο Στρατός Ξηράς, με τα επιχειρησιακά πτητικά του μέσα αποτελεί τη «γέφυρα ζωής» στο Αιγαίο ή οπουδήποτε απαιτηθεί, για την αεροδιακομιδή ασθενών οι οποίοι χρήζουν περαιτέρω νοσηλείας στις υγειονομικές μονάδες των αστικών κέντρων, προκειμένου να λάβουν την απαραίτητη ιατρική φροντίδα.

ελικόπτερα Αεροπορίας Στρατού

Με αφορμή την ενίσχυση του ΕΚΑΒ από τις Ένοπλες Δυνάμεις, το γραφείο ενημέρωσης του Γενικού Επιτελείου Στρατού δίνει στη δημοσιότητα μερικά πολύ σημαντικά στοιχεία για την άγνωστη συμβολή των εναέριων μέσων της Αεροπορίας Στρατού.

Κατά τη διάρκεια του έτους 2022, ο Στρατός Ξηράς πραγματοποίησε, ημέρα και νύχτα 296 αεροδιακομιδές, ενώ διακομίσθηκαν συνολικά 407 ασθενείς.

Το ίδιο διάστημα αεροσκάφος της Αεροπορίας Στρατού ανέλαβε τη μεταφορά 7 μοσχευμάτων. Συνολικά, το έτος 2022 τα πτητικά μέσα της Αεροπορίας Στρατού συμπλήρωσαν 819 ώρες πτήσεις για αποστολές αεροδιακομιδών.

Επιπλέον, κατά το τρέχον έτος και συγκεκριμένα για τo Α΄ εξάμηνο του 2023, η Αεροπορία Στρατού εκτέλεσε 155 αποστολές αεροδιακομιδών, διακομίσθηκαν συνολικά 228 ασθενείς, συμπληρώνοντας 476 ώρες πτήσεις, ενώ πραγματοποίησε και τη μεταφορά 13 μοσχευμάτων.

Ο ίδιος ο Αρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του έθεσε ψηλά στις προτεραιότητες το αγκάλιασμα της κοινωνίας και την ουσιαστική συμβολή του Στρατού σε κάθε ανάγκη.

«Παραμένουμε, όπως είμασταν διαχρονικά, μέρος της Ελληνικής κοινωνίας, η οποία μας περιβάλει με αγάπη και εμπιστοσύνη. Τα συναισθήματα αυτά τα ανταποδίδουμε, όντας έτοιμοι να συνδράμουμε το κοινωνικό σύνολο όταν και όπου απαιτηθεί, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Τα ανταποδίδουμε ιστάμενοι στα σύνορα της χώρας, εκπαιδευμένοι, ευέλικτοι, εξοπλισμένοι, συγκροτημένοι και διαθέσιμοι, υποστηρίζοντας με αποφασιστικότητα τις επιταγές της πολιτείας, παρέχοντας ένα ασφαλές περιβάλλον» έλεγε μεταξύ άλλων στο μήνυμά του.

ελικόπτερα Αεροπορίας Στρατού

Συνολικά, τους πρώτους 6 μήνες, Στρατός, Αεροπορία και Ναυτικό έχουν πραγματοποιήσει 787 αεροδιακομιδές 1.054 ασθενών και 14 μοσχευμάτων, σε 2.139 ώρες πτήσεις με ελικόπτερα και αεροπλάνα. Επίσης, στρατιωτικοί γιατροί στελεχώνουν πολλές μονάδες υγείας ακριτικών νησιών, όπου υπάρχουν θέσεις κενές.

Μία λιγότερο γνωστή πτυχή ωστόσο είναι η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων σε ασθενοφόρα και οδηγούς προς το ΕΚΑΒ, για την αντιμετώπιση των χαρακτηριζόμενων κι ως «υπερεπειγόντων» περιστατικών υγείας σε νησιά. Έγιναν κινήσεις και μάλιστα μέσα σε λίγες ώρες ώστε όπου αυτό είναι εφικτό οι Ένοπλες Δυνάμεις να συνδράμουν όταν διαπιστώνεται ότι τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ έχουν διατεθεί στο σύνολό τους και παράλληλα δεν υπάρχει άλλη διαθεσιμότητα ασθενοφόρου οχήματος από ιδιώτη ή άλλο φορέα στο νησί.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε η εφημερίδα Realnews στο φύλλο της περασμένης Κυριακής, στις 8 Ιουνίου έγινε γνωστό στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο το αίτημα του ΕΚΑΒ. Και πριν καλά καλά συμπληρωθεί ένα 24ωρο το ΓΕΕΘΑ κινήθηκε ταχύτατα παρέχοντας ουσιαστική συνδρομή σε 3 νησιά. Συγκεκριμένα, σε Λέρο, Λήμνο και Κω, αποφασίστηκε να τηρείται από ένα ασθενοφόρο πλήρως εφοδιασμένο με τον κατάλληλο εξοπλισμό και τον οδηγό του. Θα χρησιμεύει ως «χρυσή εφεδρεία» σε αυτά τα νησιά, βάσει των προϋποθέσεων που αναφέρθηκαν πιο πάνω. Αν απαιτηθεί, αφού επανδρωθούν με νοσηλευτή και γιατρό του ΕΚΑΒ θα συνδράμουν στην μεταφορά του «υπερεπείγοντος» περιστατικού.

ελικόπτερα Αεροπορίας Στρατού
ελικόπτερα Αεροπορίας Στρατού
ελικόπτερα Αεροπορίας Στρατού
ελικόπτερα Αεροπορίας Στρατού
ελικόπτερα Αεροπορίας Στρατού
ελικόπτερα Αεροπορίας Στρατού