13.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣΈγινε πράξη η δέσμευση του ΑΓΕΣ Χ. Λαλούση για ενίσχυση του Διδυμοτείχου...

Έγινε πράξη η δέσμευση του ΑΓΕΣ Χ. Λαλούση για ενίσχυση του Διδυμοτείχου από το Στρατό Ξηράς

Του Ηλία Προύφα

Με δύο μηχανικούς και έναν ειδικό πληροφορικής της 16ης Μεραρχίας Πεζικού, ενισχύει ο Στρατός Ξηράς τον ακριτικό Δήμο Διδυμοτείχου.

Είχε προηγηθεί συνάντηση του Αρχηγού ΓΕΣ, Αντιστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση, με το Δήμαρχο Διδυμοτείχου Ρωμύλο Χατζηγιάννογλου πριν από ένα ακριβώς μήνα στην Αθήνα, όπου εκτός από την δέσμευση του Αρχηγού για παραμονή της έδρας της 16ης Μεραρχίας στο Διδυμότειχο, είχε ανταποκριθεί θετικά και στο αίτημα για ενίσχυση του Δήμου, υπέρ του κοινωνικού συνόλου.

Ως Μέραρχος στο Διδυμότειχο, αλλά και ως Σωματάρχης του Δ’ΣΣ, στην Ξάνθη, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, γνωρίζει από πρώτο χέρι τα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας, οπότε ήταν κάτι παραπάνω από βέβαιο, ότι θα συμβάλει τα μέγιστα υπέρ του κοινωνικού συνόλου των συνόρων.

Όπως λοιπόν έγινε από το Δήμο γνωστό, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων σε συνέχεια του αιτήματος του Δήμου Διδυμοτείχου στις 5 Οκτωβρίου 2020, ανταποκρίθηκε θετικά και κινεί τις διαδικασίες ενίσχυσης των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου, με δύο μηχανικούς και έναν ειδικό πληροφορικής που θα δύναται να συνεισφέρουν στην σύνταξη και υποβολή μελετών.

Αφορμή για το αίτημα του Δήμου Διδυμοτείχου, υπήρξε το γεγονός ότι την τρέχουσα περίοδο το Υπουργείο Εσωτερικών ενεργοποίησε ένα νέο πρόγραμμα, με την ονομασία «Αντώνης Τρίτσης», το οποίο παρέχει στους Δήμους τη δυνατότητα να αντλήσουν πόρους για την ενίσχυση των βασικών τους υποδομών. Στην παρούσα κατάσταση, ο Δήμος Διδυμοτείχου, παρά το γεγονός ότι έχει στοχευμένες προτάσεις προς υποβολή, αδυνατεί να συντάξει τις μελέτες και να υποβάλει τα τεχνικά δελτία των έργων εντός του χρονοδιαγράμματος, κυρίως λόγω έλλειψης ανθρωπίνου δυναμικού. Πιο συγκεκριμένα, το τμήμα μελετών είναι στελεχωμένο με έναν  μόνο μηχανικό, ως αποτέλεσμα της κινητικότητας του υπουργείου εσωτερικών.

Η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων κίνησε τη διαδικασία, ώστε δύο μηχανικοί και ένας ειδικός πληροφορικής από το δυναμικό της 16ης Μεραρχίας Πεζικού, να συνεισφέρουν στον Δήμο Διδυμοτείχου, με στόχο την έγκαιρη υποβολή μελετών και τεχνικών δελτίων για την ενίσχυση υποδομών του Δήμου και της ΔΕΥΑΔ. Πιο ειδικά, η Δημοτική αρχή έχει στοχεύσει στις ακόλουθες προτάσεις που αφορούν βασικές υποδομές:

  • αναβάθμιση του δικτύου ύδρευσης με στόχο την επίτευξη σταθερής, αδιάκοπης παροχής,
  • μελέτη για αναβάθμιση και επέκταση του βιολογικού καθαρισμού,
  • μελέτη για την προμήθεια και εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας,
  • έργα αγροτικής οδοποιίας για την βελτίωση της μετακίνησης των δημοτών,
  • επέκταση τμήματος υποδοχής λυμάτων από μεταφορικά μέσα και βυτιοφόρα,
  • προμήθειά υπόγειων και υπέργειων καδών για τη μείωση της αστικής ρύπανσης,
  • υποδομές αστικής ανάπτυξης όπως πάρκα κυκλοφοριακής αγωγής και άλλες υποδομές ψυχαγωγίας των δημοτών.

Με την ενέργεια αυτή, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων για μια ακόμη φορά αποδεικνύει τους στενούς δεσμούς του Δήμου Διδυμοτείχου με τις ένοπλες δυνάμεις, τα στελέχη των οποίων με τις οικογένειες τους, αποτελούν ένα σημαντικό κύτταρο της τοπικής κοινωνίας. Οι μονάδες της 16ης Μεραρχίας Πεζικού που εδρεύουν στον Δήμο Διδυμοτείχου πλέον της συμβολής τους στην εθνική ασφάλεια, αποτελούν πυρήνα του κοινωνικού ιστού και αναπόσπαστο κομμάτι στα κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα του Δήμου.

Με την απόφαση αυτή εγκαινιάζεται μια νέα εποχή συνεργασίας μεταξύ του Δήμου και των Ενόπλων Δυνάμεων η οποία θα έχει μακροπρόθεσμο αποτύπωμα, καθώς οι δημοτικές υποδομές που τα στελέχη και οι στρατεύσιμοι θα απολαμβάνουν στο μέλλον, θα είναι αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας.