13.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΆχρηστο το πλωτό φράγμα στα νησιά για την αποτροπή παράνομων μεταναστών: Θα...

Άχρηστο το πλωτό φράγμα στα νησιά για την αποτροπή παράνομων μεταναστών: Θα χρησιμοποιηθεί για …αντιρρύπανση

Φιάσκο με το πλωτό φράγμα αξίας 500.000 ευρώ, το οποίο προμηθεύτηκε το ελληνικό Πεντάγωνο με πρωτοβουλία του υφυπουργού Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή, αφού σύμφωνα με όσα αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα “Καθημερινή” δεν θα χρησιμοποιηθεί για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών, λόγο και για τον οποίο αποκτήθηκε.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το αρχηγείο και τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, στο οποίο αναμένεται και να μεταβιβαστεί το πλωτό φράγμα, εμφανίζονται απρόθυμα να εντάξουν το πλωτό φράγμα στον υπηρεσιακό σχεδιασμό τους. Και αυτό γιατί εκτιμούν ότι εκτός από τον κίνδυνο πρόκλησης ναυαγίου, η τοποθέτησή του στα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας θα εξυπηρετούσε τους διακινητές παράνομων μεταναστών, οι οποίοι από την επόμενη κιόλας ημέρα θα κατηύθυναν τις λέμβους πάνω στο φράγμα, υποχρεώνοντας το Λιμενικό να περισυλλέξει τους μετανάστες.

Στην περίπτωση που τελικά προχωρήσει η μεταβίβαση του πλωτού φράγματος στο Λιμενικό, τα στελέχη του σύμφωνα με την “Καθημερινή” έχουν ήδη επεξεργαστεί εναλλακτικά σχέδια χρησιμοποίησή του. Ένα από αυτά προβλέπει την αξιοποίησή του σε ασκήσεις και εκπαιδεύσεις επί θεμάτων αντιρρύπανσης.

Εκτός από τα στελέχη του Λιμενικού που είχαν εκφράσει από το περασμένο φθινόπωρο την αντίθεσή τους στην προοπτική αγορά του φράγματος, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι αντιρρήσεις στην προοπτική αξιοποίησής του φέρονται να εκφράζουν και τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού.

Στην πρόκληση ενδιαφέροντος που είχε εκδοθεί από την Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Υποστήριξης Στρατού προς τις εταιρείες για το πλωτό φράγμα αναφερόταν ότι αυτό “θα περιορίσει και κατά περίπτωση θα αναστείλει την πρόθεση εισροών στον εθνικό χώρο, με σκοπό την αντιμετώπιση της διαρκώς αυξανόμενης μεταναστευτικής / προσφυγικής ροής, εξαιτίας της αδήριτης και επείγουσας ανάγκης ανάσχεσης των αυξημένων προσφυγικών ροών”.

Υπενθυμίζουμε ότι ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Μηταράκης, είχε αναφέρει σχετικά με το θέμα, ότι “το νέο σχέδιο για πλωτά φράγματα είναι ένα ισχυρό μήνυμα της πολιτικής μείωσης των ροών” και πως”βασικός μας στόχος είναι η μείωση των μεταναστευτικών ροών προς τη χώρα μας. Να μην είμαστε βασική διαδρομή για τους διακινητές. Αυτό απαιτεί φύλαξη των συνόρων και επιστροφές όσων δεν δικαιούνται διεθνή προστασία. Και για τα δύο είναι απαραίτητη η ευρωπαϊκή συνδρομή”.

ΠΗΓΗ: https://www.thetoc.gr