13.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΆρθρο του Ανθυπασπιστή Αν. Τσάκαλου για τους ΕΜΘ

Άρθρο του Ανθυπασπιστή Αν. Τσάκαλου για τους ΕΜΘ

Επιστολή

του Ανθυπασπιστή (ΜΗΧ) Αναστάσιου Τσάκαλου (ΠΝ)

Μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της

Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.Ο.Ε.Σ.)

            Κατατάχθηκα στις Ένοπλες Δυνάμεις, στο θεσμό των τέως Οπλιτών Πενταετούς Υποχρέωσης (ΟΠΥ) και νυν Εθελοντών Μακράς Θητείας (ΕΜΘ), από το 2010 μονίμων πλέον Υπαξιωματικών και Αξιωματικών, από αγάπη για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τη Χώρα μου.

            Κατά τις εξαγγελίες του κου Πρωθυπουργού, την 11 Σεπτεμβρίου 2022 στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), έκπληκτοι τον ακούσαμε να αναφέρεται στους Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ), στον θεσμό μου, παραφράζοντάς το «Θητείας» σε «Διαρκείας».

            Αυτό το λεκτικό του ατόπημα θα ήθελα να το ονομάσω, οι φράσεις δηλαδή Εθελοντές Μακράς Διαρκείας, έγινε αμέσως αντικείμενο σχολιασμού στους κύκλους των συναδέλφων μου του ίδιου θεσμού και όχι μόνο, σε όλα τα στρατόπεδα και σε όλη την Επικράτεια, καθόσον θεωρήθηκε ως ένδειξη προχειρότητας με την οποία αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση τα προβλήματα του θεσμού μας και κατά συνέπεια όλων των Ελλήνων στρατιωτικών.

            Ο κ. Πρωθυπουργός ανακοίνωσε πέντε (5) μόλις μέτρα για τους εν ενεργεία στρατιωτικούς. Για όλες και όλους βέβαια τις/τους στρατιωτικούς που τα άκουσαν, τα μέτρα αυτά προκάλεσαν αγανάκτηση, καθόσον αυτά δεν ήταν μέτρα που αυτοβούλως η κυβέρνηση εξήγγειλε, αλλά αναγκαστική εκτέλεση υφιστάμενων νόμων. Δεν θέλω επί του παρόντος να μπω σε λεπτομέρειες. Ωστόσο, δεν είναι δυνατόν, ανάμεσα στα μέτρα αυτά που μόλις ένα να αφορά αποκλειστικά το θεσμό των ΕΜΘ, να εξαγγέλλεται λανθασμένα! You had one job, που θα έλεγαν και οι σύμμαχοί μας Αμερικανοί.

            Καλή την πίστη και την καρδιά, σπεύδουμε να δικαιολογήσουμε το ανωτέρω ατόπημα, ως σαρδάμ ή μπέρδεμα της γλώσσας ή τέλος πάντων λάθος έκφραση της στιγμής, την οποία και σαφώς δεν εννοούσε. Δυστυχώς, τα γεγονότα μας διαψεύδουν, καθώς αμέσως πέφτει στην αντίληψή μας έντυπο ηλεκτρονικό υλικό που παρουσιάστηκε ακόμα και στο λογαριασμό twitter του κου Πρωθυπουργού να αναγράφει ευκρινώς «Εθελοντές Μακράς Διαρκείας»!

            Συνεχίζοντας να πιστεύουμε ότι ο κ. Πρωθυπουργός έχει περιορισμένη ευθύνη για αυτό του το ατόπημα, καθόσον την εποχή που θήτευσε στις Ένοπλες Δυνάμεις, το 1991 και συγκεκριμένα στην Πολεμική Αεροπορία, ίσως να μη διετέλεσε υπό τις διαταγές κάποιου Οπλίτη Πενταετούς Υποχρέωσης (ΟΠΥ), ο οποίος δεν εισήλθε ακόμα στο νέο -για τότε- θεσμό των ΕΜΘ. Παρόλα αυτά, ακόμα και αυτό να συνέβη, αναρωτιόμαστε αν, πριν τις εξαγγελίες, επικοινώνησε με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας για τα θέματα του προσωπικού, ώστε να μνημονευτούν οι ΕΜΘ και να θυμάται ότι το Θ είναι Θ (Θητείας) και όχι Δ (Διαρκείας). Ο κ. Παναγιωτόπουλος, τουλάχιστον, πάνω από τρία (3) χρόνια στο «τιμόνι» του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και μάλιστα άριστος νομικός, σίγουρα θα γνωρίζει ότι ο όρος Εθελοντής Μακράς Θητείας θεσπίστηκε νομικά με τις παραγράφους 4 και 5 του άρθρου 13 του ν. 1848/1989.

            Και πάνω που αρχίζουμε να πιστεύουμε ότι δεν υπήρξε ουσιαστική επικοινωνία μεταξύ του κ. Πρωθυπουργού και του κ. ΥΕΘΑ, εμφανίζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το λογαριασμό του ο κ. Παναγιωτόπουλος, να δημοσιεύει την ίδια ηλεκτρονική κάρτα με τον κ. Πρωθυπουργό, κατά την οποία οι Εθελοντές είναι Μακράς Διαρκείας και όχι Θητείας.

            Από τα παραπάνω και δεδομένου ότι κάποιοι άνθρωποι ασχολήθηκαν και αφιέρωσαν εργατοώρες για να φτιάξουν την εν λόγω ηλεκτρονική κάρτα, αποδεικνύεται ότι μάλλον όλα «ήταν προμελετημένα».

            Κλείνοντας, το σίγουρο είναι ότι στους συναδέλφους μου ΕΜΘ, οφείλεται τουλάχιστον μία συγγνώμη και μία εξήγηση, διότι μπορεί κάποιος να αναφέρεται στο γάλα ως μακράς διαρκείας, αλλά σε καμία περίπτωση δε μπορεί να αναφέρεται ως μακράς διαρκείας για ανθρώπους, πόσο μάλιστα όταν αυτός ο κάποιος είναι ο Πρωθυπουργός και αυτοί οι άνθρωποι είναι στελέχη των ΕΔ! Εκτός κι αν με την παράφραση του Θητείας με Διαρκείας είναι προπομπός της παράτασης της υποχρεωτικής παραμονής στις ΕΔ και πέραν των 60 ετών… Λέτε;