13.3 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΆνιση μεταχείριση ανάμεσα σε στρατιωτικούς γιατρούς

Άνιση μεταχείριση ανάμεσα σε στρατιωτικούς γιατρούς

Αγαπητό kranosgr,

οι έννοιες της ισονομίας και της ίσης μεταχείρισης του προσωπικού είναι πρωταρχικές σε ένα ευνομούμενο δημοκρατικό κράτος. Ο εκάστοτε νομοθέτης οφείλει να είναι ακριβοδίκαιος κατά την σύνταξη της νομολογίας, ενώ και οι εφαρμοστικοί νόμοι να μην εκτρέπονται από το πνεύμα του νόμου.

Σύμφωνα με το ν. 4498/2017 (ΦΕΚ 172 Α΄ /16-11-2017) και συγκεκριμένα στο άρθρο 2  «Εφημερία» είναι η πέραν του τακτικού ωραρίου χρονική περίοδος κατά την οποία ο ιατρός έχει την υποχρέωση να ανταποκριθεί στην ανάγκη παροχής υπηρεσιών υγείας. Ως ενεργή εφημερία λογίζεται η χρονική περίοδος κατά την οποία ο ιατρός βρίσκεται στο χώρο εργασίας και παρέχει ή είναι διαθέσιμος να παράσχει τις υπηρεσίες του, εφόσον παραστεί ανάγκη. Ως εφημερία ετοιμότητας λογίζεται η χρονική περίοδος κατά την οποία ο ιατρός βρίσκεται εκτός του χώρου εργασίας και είναι έτοιμος να παράσχει τις υπηρεσίες του εφόσον κληθεί. Μικτή εφημερία είναι η εφημερία που αποτελείται από ενεργή εφημερία και εφημερία ετοιμότητας. (συν. 1)

Είναι σαφές πως το λειτούργημα του γιατρού είναι κοινό, είτε ο ασθενής είναι στρατιωτικός είτε ο ασθενής εξασκεί κάποιο άλλο επάγγελμα. Δυστυχώς όμως για το ελληνικό δημόσιο, άλλη η αντιμετώπιση σε γιατρό του Υπουργείου Υγείας και άλλη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Ποιο συγκεκριμένα:

Για τους γιατρούς του Υπουργείου Υγείας, ακόμα και αυτούς που υπηρετούν σε στρατιωτικά νοσοκομεία:

Σύμφωνα με το ν.4472/2017 (ΦΕΚ 74 Α΄ /19-5-2017) έγινε τροπολογία στο δεύτερο και το τρίτο εδάφιο της περίπτωσης δ΄ της παρ. 4 του άρθρου 45 του ν. 3205/2003 (Α΄297) και πλέον η ωρομίσθια αποζημίωση στις εφημερίες είναι: «-Συντονιστής Διευθυντής και Καθηγητής Πανεπιστημίου, επτά ευρώ και σαράντα δύο λεπτά (7,42).

-Διευθυντής και Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου, επτά ευρώ και πέντε λεπτά (7,05 ).

-Επιμελητής Α΄ και Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου, έξι ευρώ και εβδομήντα τρία λεπτά (6,73).

-Επιμελητής Β΄, Λέκτορας και ειδικευμένοι ιατροί που αμείβονται με ενιαίο μισθολόγιο, πέντε ευρώ και ογδόντα οκτώ λεπτά (5,88 ).

-Έμμισθος ειδικευόμενος, τέσσερα ευρώ και σαράντα οκτώ λεπτά (4,48).».

Για τους στρατιωτικούς γιατρούς των στρατιωτικών νοσοκομείων του Στρατού Ξηράς:

Λαμβάνουν σήμερα το επίδομα των 52ευρώ εφόσον εφημερεύουν εντός του νοσοκομείου.

Για τους στρατιωτικούς γιατρούς των στρατιωτικών νοσοκομείων του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας.

9 ευρώ και μάλιστα μόνο για τα σαββατοκύριακα και τις επίσημες αργίες (εξίσωση με ότι συμβαίνει στις άλλες ειδικότητες).

Είναι σαφές από τα ανωτέρω ότι υπάρχει άνιση μεταχείριση μεταξύ των γιατρών των δύο Υπουργείων και μάλιστα κατάφορη αδικία μεταξύ των στρατιωτικών γιατρών του ΠΝ και της ΠΑ έναντι των συναδέλφων τους του ΣΞ.

Κατόπιν τούτου και γνωρίζοντας την ευαισθησία σας για θέματα κοινωνικής αδικίας θα σας παρακαλούσα να αναδείξετε το θέμα και να συμβάλετε και εσείς, στο δίκαιο αίτημα για ισονομία των στρατιωτικών μας γιατρών. 

Αριστείδης Κασιδόπουλος

Στρατιωτικός Συνδικαλιστής