13.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΆδεια ειδικού σκοπού, τί αλλάζει

Άδεια ειδικού σκοπού, τί αλλάζει

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ (ΠΟΕΣ)

ΘΕΜΑ : Προσωπικό – Διοικητικά (Μέτρα Προστασίας Κατά της Μετάδοσης του COVID-19)

α. Ν. 4682/2020 (Α’ 64/14.03.2020)

β. ΦΕΚ Β΄ 3958/15.09.2020 («Κανόνες τήρησης αποστάσεων και άλλα μέτρα προστασίας προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19»)

γ. Φ.337/214671/Σ.6083/17 Σεπ 20/ΓΕΕΘΑ/Β1

δ. ΔΙΔΑΔ/Φ.69/126/16316/20 Σεπ 20 («Μέτρα και ρυθμίσεις στο πλαίσιο της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού»)

1. Στο πλαίσιο εξαγγελθέντων έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού (COVID-19), κατόπιν εκδόσεως του (δ) σχετικού, γνωρίζονται τα παρακάτω:

α. Οι ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη COVID 19 ορίζονται πλέον από 18 Σεπ 20 οι αναφερόμενες στην παράγραφο «Α1» του (δ) σχετικού.

β. Για την χορήγηση της ειδικής άδειας απουσίας απαιτείται αιτιολογημένη γνωμάτευση από τον θεράποντα Ιατρό σχετικής ειδικότητας ή από Ιατρό σχετικής ειδικότητας Υγειονομικής Δομής, η οποία εκδίδεται κατόπιν σχετικού παραπεμπτικού εγγράφου της Μονάδας / Δνσης / Υπηρεσίας στην οποία ανήκει το προσωπικό.

γ. Το προσωπικό που κάνει χρήση της ειδικής άδειας απουσίας και το οποίο λόγω της φύσης των καθηκόντων του δεν δύναται να εργαστεί εξ αποστάσεως, κάθε τέταρτη ημέρα απουσίας στο σύνολο της εν λόγω άδειας χρεώνεται με κανονική άδεια ή με οποιαδήποτε άλλη άδεια δικαιούται, εκτός της αναρρωτικής, ανεξαρτήτως των προϋποθέσεων χορήγησης των αδειών αυτών, σύμφωνα με την παράγραφο «Α3» του (δ) σχετικού.

δ. Η ειδική άδεια απουσίας δεν χορηγείται για χρονικό διάστημα μικρότερο των τεσσάρων (4) ημερών, σε περίπτωση δε που διακοπεί πριν την ολοκλήρωση διαστήματος τεσσάρων (4) ημερών χωρίς υπαιτιότητα του στελέχους / υπαλλήλου, αποτελεί στο σύνολό της ειδική άδεια απουσίας.

ε. Συγκεκριμένα, για το προσωπικό που έχει τέκνα, ανεξαρτήτως ηλικίας που φοιτούν σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, σε σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε ειδικά σχολεία ή σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, τα οποία υπάγονται τα ίδια στις περιπτώσεις, για τις οποίες η Ειδική Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας έχει συστήσει μακροχρόνια αποχή από το σχολείο, ισχύουν οι διευκολύνσεις που αναγράφονται στις παραγράφους «Β» και «Γ» του (δ) σχετικού.

2. Πέραν των ανωτέρω, υπενθυμίζεται η απαίτηση τήρησης των κατά τόπους επιπρόσθετων μέτρων από όλο το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό.

3. Επισημαίνεται ότι αποτελεί ατομική ευθύνη η σχολαστική τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής δίνοντας έμφαση στους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.