13.3 C
Athens
Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου, 2021
Αρχική ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ Όχι στην αποστρατεία στρατιωτικών που πάσχουν από ανίατα νοσήματα

Όχι στην αποστρατεία στρατιωτικών που πάσχουν από ανίατα νοσήματα

Η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.Ο.Ε.Σ.) με παλαιότερο έγγραφό της, μετέφερε την απογοήτευση και λύπη στρατιωτικών, που εντάχθηκαν σε ειδική κατάσταση ως πάσχοντες από ανίατα νοσήματα, για την πρόθεση του κ. Υπουργού Εθνικής Άμυνας να μη δίδεται πλέον η δυνατότητα παραμονής τους στην ενεργό υπηρεσία, όπως τούτη εκφράστηκε με απάντησή του επί αιτήματος του Πανελληνίου Συνδέσμου Στρατιωτικών Ειδικής Κατάστασης (ΠΑ.ΣΥ.Σ.Ε.Κ.), προσδοκώντας ότι, με το έγγραφό της, ως νομικός και πολιτικός προϊστάμενος αυτών των στρατιωτικών, θα αξιολογούσε εκ νέου τα δεδομένα και θα ανακαλούσε.

Ωστόσο, απάντηση του κ. ΥΕΘΑ επί ερωτήματος που κατέθεσαν κ.κ. βουλευτές του ΚΚΕ, κατά τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, δημιουργεί νέα απογοήτευση και λύπη, αφού εμμέσως πλην σαφώς εμμένει στην άποψή του ή τουλάχιστον υιοθετεί, αφού υπογράφει την απάντηση, την εισήγηση των συντακτών της, ότι τελικώς με τη ρύθμιση που επήλθε με το άρθρο 2 του ν.4609/2019, αναφορικά με την παραμονή των στρατιωτικών ειδικής κατάστασης στην ενεργό υπηρεσία μετά από αίτησή τους, αναφύονται στην πράξη σοβαρά προβλήματα εφαρμογής της κείμενης νομοθεσίας, με απότοκο την περαιτέρω επεξεργασία της ώστε να συνάδει με την εξυπηρέτηση του εννόμου αγαθού της στρατιωτικής υπηρεσίας, που εκ προοιμίου απαιτεί υψηλή ετοιμότητα και μέγιστη επιχειρησιακή ικανότητα.

Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι η ετοιμότητα και μέγιστη επιχειρησιακή ικανότητα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων τίθεται σε κίνδυνο με την παραμονή ελαχίστων συναδέλφων μας που πάσχουν από ανίατα νοσήματα, όταν οι συνάδελφοί μας αυτοί μπορούν να προσφέρουν (και προσφέρουν) υποστήριξη σε πολλούς τομείς των ΕΔ, όχι κατ΄ ανάγκη πρώτης γραμμής.

Θεωρούμε ότι στο τέλος μια διαφορετική προσέγγιση στο θέμα θα απομακρύνει την όποια σκέψη για αποστρατεία (απόλυση) των παραπάνω συναδέλφων από το εργασιακό τους χώρο και θα τους δώσει τη δυνατότητα για περαιτέρω παραμονή τους στην εργασία τους, στη δύσκολη μάλιστα ετούτη εποχή που τα συνταξιοδοτικά δεδομένα έχουν αλλάξει άρδην προς τα χείρω, φέρνοντας σε απόγνωση χιλιάδες συνταξιούχους συμπατριώτες μας.

Παρακαλούμε για τη δημοσίευση του εγγράφου μας.

ΠΡΟΣ : Αρ. πρωτ. 123 Πίνακας Αποδεκτών Αθήνα, 20 Ιανουαρίου 2021

ΚΟΙΝ :

ΘΕΜΑ : Στρατιωτικοί Ειδικών Καταστάσεων

ΣΧΕΤ : α. Υπ΄ αριθμ. πρωτ. 62/14.12.2020 έγγραφο ΠΑ.ΣΥ.Σ.Ε.Κ.

β. Υπ΄ αριθμ. πρωτ. 1856/15.12.2020 έγγραφό μας

γ. Ερώτηση 2793/2020 της ΒτΕ (ΚΚΕ)

δ. Απάντηση Φ.900α/2898/17520/15.1.2021 της ΒτΕ (ΥΠΕΘΑ)

Αξιότιμε κε Υπουργέ.

Η Ομοσπονδία μας, με το (β) σχετικό έγγραφό της, σας μετέφερε την απογοήτευση και λύπη συναδέλφων μας, που εντάχθηκαν σε ειδική κατάσταση ως πάσχοντες από ανίατα νοσήματα, για την πρόθεσή σας να μη δίδεται πλέον η δυνατότητα παραμονής τους στην ενεργό υπηρεσία, όπως τούτη εκφράστηκε με απάντησή σας επί αιτήματος του Πανελληνίου Συνδέσμου Στρατιωτικών Ειδικής Κατάστασης (ΠΑ.ΣΥ.Σ.Ε.Κ.), προσδοκώντας ότι, με το έγγραφό μας, ως νομικός και πολιτικός προϊστάμενος αυτών των συναδέλφων μας, θα αξιολογούσατε εκ νέου τα δεδομένα και θα ανακαλούσατε.

Ωστόσο, η (δ) σχετική απάντησή σας επί ερωτήματος που κατέθεσαν κ.κ. βουλευτές του ΚΚΕ, κατά τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, δημιουργεί νέα απογοήτευση και λύπη, αφού εμμέσως πλην σαφώς εμμένετε στην άποψή σας ή τουλάχιστον υιοθετείτε, αφού εσείς υπογράφετε την απάντηση, την εισήγηση των συντακτών της, ότι τελικώς με τη ρύθμιση που επήλθε με το άρθρο 2 του ν.4609/2019, αναφορικά με την παραμονή των στρατιωτικών ειδικής κατάστασης στην ενεργό υπηρεσία μετά από αίτησή τους, αναφύονται στην πράξη σοβαρά προβλήματα εφαρμογής της κείμενης νομοθεσίας, με απότοκο την περαιτέρω επεξεργασία της ώστε να συνάδει με την εξυπηρέτηση του εννόμου αγαθού της στρατιωτικής υπηρεσίας, που εκ προοιμίου απαιτεί υψηλή ετοιμότητα και μέγιστη επιχειρησιακή ικανότητα.

Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι η ετοιμότητα και μέγιστη επιχειρησιακή ικανότητα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων τίθεται σε κίνδυνο με την παραμονή ελαχίστων συναδέλφων μας που πάσχουν από ανίατα νοσήματα, όταν οι συνάδελφοί μας αυτοί μπορούν να προσφέρουν (και προσφέρουν) υποστήριξη σε πολλούς τομείς των ΕΔ, όχι κατ΄ ανάγκη πρώτης γραμμής.

Θεωρούμε ότι στο τέλος μια διαφορετική προσέγγιση στο θέμα θα απομακρύνει την όποια σκέψη για αποστρατεία (απόλυση) των παραπάνω συναδέλφων μας από το εργασιακό τους χώρο και θα τους δώσει τη δυνατότητα για περαιτέρω παραμονή τους στην εργασία τους, στη δύσκολη μάλιστα ετούτη εποχή που τα συνταξιοδοτικά δεδομένα έχουν αλλάξει άρδην προς τα χείρω, φέρνοντας σε απόγνωση χιλιάδες συνταξιούχους συμπατριώτες μας.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία

Ο Πρόεδρος Τσουκαράκης Ανέστης Συνταγματάρχης (ΣΔΓ) 6974365800Ο Γεν. Γραμματέας Κατσανεβάκης Ιωάννης Επισμηναγός (ΥΑΔ) 6983503514

Πίνακας Αποδεκτών

Πίνακας για ενέργεια

ΥΕΘΑ

Αποδέκτες για Πληροφορία

ΥΦΕΘΑ, ΓΓ ΥΠΕΘΑ

Βουλευτές της ΒτΕ

ΓΔΟΣΥ/ΔΑΔΠ

Α/ΓΕΕΘΑ, Α/ΓΕΣ, Α/ΓΕΝ, Α/ΓΕΑ

Π.Ο.Ε.Σ.

Περιφερειακές ενώσεις – μέλη μας (για ενημέρωση των μελών τους)

Περιφερειακές ενώσεις στρατιωτικών (για ενημέρωση των μελών τους)

Στρατιωτικοί συντάκτες

ΠΑ.ΣΥ.Σ.Ε.Κ.

ΑΔΕΔΥ

ΓΣΕΕ

Ε.Σ.Α.μεΑ.

Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών
Νόμιμα αναγνωρισμένη συνδικαλιστική Ομοσπονδία με την υπ΄ αριθμ. 4/2019 απόφαση του Ειρηνοδικείου Λαυρίου

Πρόεδρος: Συνταγματάρχης (ΣΔΓ) Ανέστης Τσουκαράκης, 6974365800
Γεν. Γραμματέας: Επισμηναγός (ΥΑΔ) Ιωάννης Κατσανεβάκης, 6983503514

Φειδίου 10, 10678, Αθήνα, 5ος όροφος, τηλ. 2168004777, fax 2168004778

ηλεκτρονική διεύθυνση: www.poes.gr
e-mail: [email protected]