13.3 C
Athens
Κυριακή, 1 Οκτωβρίου, 2023
ΑρχικήΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣΤηλεφωνικό ραντεβού Παναγιωτόπουλου - Όστιν για αμυντική συνεργασία με ΗΠΑ και νέους...

Τηλεφωνικό ραντεβού Παναγιωτόπουλου – Όστιν για αμυντική συνεργασία με ΗΠΑ και νέους εξοπλισμούς

Γιώργος Διονυσόπουλος

Ο Υπουργός Άμυνας θα συνομιλήσει με τον Αμερικανό ομόλογό του την 1η Απριλίου στον απόηχο της θερμής επικοινωνίας του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τζο Μπάιντεν –  Επί τάπητος θα τεθεί η τουρκική προκλητικότητα και το μεγάλο συμβόλαιο των νέων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού, ύψους σχεδόν 5 δισ.

Την επόμενη ημέρα στις ελληνοαμερικανικές αμυντικές σχέσεις πρόκειται να συζητήσουν στην πρώτη συνομιλία που θα έχουν, μέσω τηλεφώνου, την ερχόμενη Πέμπτη, 1η Απριλίου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Όστιν.

Το τηλεφωνικό ραντεβού, το οποίο κανονίστηκε μέσω της διπλωματικής οδού κατόπιν αμερικανικής πρωτοβουλίας, πραγματοποιείται στον απόηχο της επικοινωνίας που είχαν ανήμερα την 25η Μαρτίου ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζον Μπαίντεν, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε όλο το πλέγμα των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, με έμφαση στην προκλητική στάση που τηρεί η Τουρκία την Ν.Α Μεσόγειο.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο επίκεντρο της συνομιλίας μεταξύ των δύο υπουργών Άμυνας πρόκειται να βρεθεί η επέκταση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defence Cooperation Agreement – MDCA) ανάμεσα σε Ελλάδας και Ηνωμένες Πολιτείες, κάτι το οποίο αποτελεί βασική προτεραιότητα της ελληνικής πλευράς, δεδομένου ότι, όπως εκτιμάται, η ενίσχυση και διεύρυνση της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας στον αμυντικό τομέα αποτελεί ταυτόχρονα και έναν βασικό παράγοντα ανάσχεσης της τουρκικής επεκτατικής πολιτικής στην περιοχή.

Ως προς την MDCA, οι σχετικές συζητήσεις μεταξύ των αρμοδίων παραγόντων των δύο πλευρών βρίσκονται σε αρκετά καλό σημείο, με τους αμερικανούς να αντιμετωπίζουν θετικά τη διεύρυνση των όσων προβλέπει, επιδιώκοντας από την μια πλευρά την επέκταση των υπαρχουσών διευκολύνσεων των βάσεων που ήδη χρησιμοποιούν (Αλεξανδρούπολη, Σούδα), αλλά ταυτόχρονα και τη δημιουργία νέων, είτε στην ηπειρωτική Ελλάδα (Καβάλα, Θεσσαλονίκη) είτε ακόμη και σε νησιά του Αιγαίου (Κάρπαθος, Σκύρος).

Ένα ακόμη θέμα που επίσης θα βρεθεί ψηλά στη συζήτηση που θα έχουν οι κ.κ Παναγιωτόπουλος και Όστιν, είναι και το μεγάλο συμβόλαιο των νέων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού, ύψους σχεδόν 5 δισ. Να σημειώσουμε πως το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει ήδη αποστείλει στο αμερικανικό Πεντάγωνο το επίσημο αίτημα για υποβολή διακρατικής προσφοράς (Letter of Request – LOR) για τις τέσσερις φρεγάτες, την αναβάθμιση των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ και τα δύο πλοία ενδιάμεσης λύσης. Σύμφωνα με πληροφορίες οι Αμερικανοί, μέσω αρμοδίων διόδων, έχουν μεταφέρει στην ελληνική πλευρά την πρόθεσή τους να ικανοποιήσουν ένα από τα βασικά αιτήματα της Αθήνας αναφορικά με την κατασκευή στη χώρα μας των τριών από τις τέσσερις νέες φρεγάτες, με αντίστοιχη μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας προς τα ελληνικά ναυπηγεία. Οι ΗΠΑ φέρεται να έχουν προτείνει στην Ελλάδα τις φρεγάτες τύπου MMSC, της εταιρείας Lockheed Martin.


Παράλληλα ο κ. Παναγιωτόπουλος αναμένεται να θέσει υπόψη του αμερικανού ομολόγου του και το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο, ενώ εκτιμάται ότι θα συζητηθούν και θέματα γύρω από τον ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει και το ΝΑΤΟ προς αυτή την κατεύθυνση, ενόψει και της επικείμενης συνόδου των ΥΠΑΜ της Συμμαχίας στις 16 Απριλίου στις Βρυξέλες. Να επισημάνουμε πως στο πλαίσιο της συνομιλίας η αμερικανική πλευρά αναμένεται να απευθύνει πρόσκληση στον κ. Παναγιωτόπουλο να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον, εντός του τρέχοντος έτους.

ΠΗΓΗ: https://www.protothema.gr