13.3 C
Athens
Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΤηλεφωνική επικοινωνία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ με το Στρατηγό Καβόλι

Τηλεφωνική επικοινωνία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ με το Στρατηγό Καβόλι

Την Πέμπτη 18 Αυγούστου 2023, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ανώτατο Διοικητή των Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (Supreme Allied Commander Europe – SACEUR) και Διοικητή της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των ΗΠΑ (United States European Command – U.S. EUCOM) General Christopher G. Cavoli.

Κατά την διάρκεια της επικοινωνίας, συζητήθηκαν σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος σε διμερές και διασυμμαχικό πλαίσιο, σε συνέχεια των συζητήσεων που πραγματοποιήθηκαν κατά τις επίσημες επισκέψεις του General Christopher G. Cavoli στην Ελλάδα τον Αύγουστο 2022 αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του (πατήστε https://geetha.mil.gr/episkepsi-toy-anotatoy-dioikiti-ton-symmachikon-dynameon-tis-eyropis-general-christopher-g-cavoli/) και τον Απρίλιο 2023 (πατήστε https://geetha.mil.gr/episkepsi-toy-anotatoy-dioikiti-ton-symmachikon-dynameon-tis-eyropis-general-christopher-g-cavoli-2/).

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ευχαρίστησε τον General Cavoli για την αλληλεγγύη και την παροχή βοήθειας προς την Χώρα μας, με την διάθεση Ελικοπτέρων στην κατάσβεση πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν το τελευταίο διάστημα.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην αμυντική συνεργασία Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία βρίσκεται στο υψηλότερό της επίπεδο, καθώς και στην αμοιβαία πρόθεση της περαιτέρω αναβάθμισής της.

Αναφέρθηκε επίσης στις πρόσφατες συνεργασίες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με το Αεροπλανοφόρο USS GERALD R. FORD (GRF) των Η.Π.Α. και τα οργανικά Αεροσκάφη (Α/Φ) καθώς και τα πλοία συνοδείας του, στο πλαίσιο παρουσίας του Carrier Strike Group 12 (CSG-12) στο οποίο υπάγεται το GRF, στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου (πατήστε https://geetha.mil.gr/synekpaideysi-ton-enoplon-dynameon-me-to-aeroplanoforo-uss-gerald-r-ford/  και https://geetha.mil.gr/symmetochi-ton-enoplon-dynameon-stin-askisi-sage-wolverine-23/) και επισήμανε την συνεχή παροχή Ελληνικών Ναυτικών Μονάδων ως συνοδεία της Δύναμης Κρούσης Αμερικανικών Αεροπλανοφόρων κατά τον πλου τους στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνάντηση στο γραφείο του με τον Υποδιοικητή της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των ΗΠΑ (United States European Command – U.S. EUCOM) Lieutenant General (USAF) Steven L. Basham και την Civilian Deputy Commander της U.S. EUCOM, Ambassador Kate Marie Byrnes (πατήστε https://geetha.mil.gr/episkepsi-toy-ypodioikiti-kai-tis-civilian-deputy-commander-tis-u-s-eucom-sto-geetha/), καθώς και στην επίσκεψη στο ΓΕΕΘΑ του Διοικητή του US 6th Fleet Vice Admiral Thomas E. Ishee κατά την διάρκεια της παραμονής του Αμερικάνου Αεροπλανοφόρου GRF στο λιμάνι του Πειραιά, με τους οποίους αναπτύχθηκαν θέματα περαιτέρω αλληλεπίδρασης και εμβάθυνσης της στρατιωτικής συνεργασίας, με σκοπό την εδραίωση της ειρήνης και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην διαδικασία έγκρισης των Περιοχικών Σχεδίων (Regional Plans) καθώς και στις νέες Διευθετήσεις Διοίκησης και Ελέγχου (Command and Control – C2), ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στην συνεισφορά στην Συμμαχία του Πολυεθνικού Ναυτικού Στρατηγείου GR Maritime Force HQ (GRMARFOR HQ), στο πλαίσιο υλοποίησης του Θεσμικού Κειμένου της Συμμαχίας για την «Αποτροπή και Άμυνα στην Ευρω-Ατλαντική Περιοχή» (Deterrence and Defence of the Euro-Atlantic Area – DDA). Επιπρόσθετα, τόνισε την συμβολή του Στρατηγείου ΝΑΤΟ Rapid Deployable Corps-Greece (NRDC-GR) ως Χερσαίας Τμηματικής Διοίκησης Πολλαπλών Σωμάτων Στρατού (Multi Corps Land Component Command – MC LCC) (πατήστε https://geetha.mil.gr/to-nrdc-gr-se-rolo-multi-corps-land-component-command-mc-lcc/).

Τέλος, επισήμανε την προσεχή ανάληψη από την Ελλάδα της Διοίκησης του πολυεθνικού Tάγματος KFOR ORF (Kosovo Force Operational Reserve Force) με την συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας, της Αλβανίας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, αποδεικνύοντας την συνεχή συνεισφορά της Ελλάδας στην εδραίωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων.

Κλείνοντας την επικοινωνία, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και ο General Christopher G. Cavoli ανανέωσαν το ραντεβού τους για τον Σεπτέμβριο στο Όσλο, στην Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής του NATO σε επίπεδο Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων (Military Committee Conference in Chiefs of Defence Session – MCCS).