13.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣΣυνέντευξη ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλου στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής»

Συνέντευξη ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλου στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής»

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος παρεχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής», το οποίο κυκλοφορεί σήμερα.
Ακολουθεί το κείμενο:

Νίκος Παναγιωτόπουλος: «Ανούσιος ο διάλογος αν ξαναρχίσουν οι απειλές»
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας τονίζει ότι Ελλάδα και Τουρκία θα μπορούσαν να χτίσουν υπό όρους πάνω στο καλό κλίμα που ακολούθησε τους σεισμούς και αποκαλύπτει τι συζήτησε με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών.Στην Αλεξάνδρα ΦωτάκηΥπέρ του διαλόγου με την Τουρκία αλλά χωρίς απειλές που θα τον καταστήσουν για μία ακόμα φορά αδιέξοδο δηλώνει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, σημειώνοντας ότι ένα βήμα θα μπορούσε να είναι η επανεκκίνηση των ΜΟΕ. Σημειώνει μιλώντας στο «ΒΗΜΑ» ότι εφόσον το αίτημα της Ελλάδας για F-35 απαντηθεί από τις ΗΠΑ, δεν αποκλείεται το θέμα να έρθει στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ακόμα και πριν τις εκλογές.  

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΦΩΤΑΚΗ: Δείπνο με Μπλίνκεν τη Δευτέρα, συνάντηση με Γουόλαντερ, αμερικανίδα βοηθό υπουργό Άμυνας την Τρίτη. Στήριξη του Μπλίνκεν στα ελληνικά F-35, αναφορά και στο κείμενο του στρατηγικού διαλόγου, αλλά και παρότρυνση για περαιτέρω ενίσχυση της Ουκρανίας. Τι συζητήθηκε και τι απαντήσατε; Ισχύουν οι πληροφορίες ότι ζητούνται οι S-300;ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το δείπνο εργασίας με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ εμπεριείχε μία επισκόπηση της κατάστασης ασφαλείας στην περιοχή και όσον αφορά την Τουρκία, αλλά και τους Βαλκάνιους γείτονές μας. Επιβεβαιώθηκε ότι σε αυτό το ρευστό περιβάλλον η Ελλάδα είναι πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας. Και ότι η στρατηγική σχέση είναι πιο δυνατή από ποτέ.

Όσον αφορά τα εξοπλιστικά, ο κ. Μπλίνκεν επιβεβαίωσε ότι η πρόκριση των F-35 βρίσκεται στην τελική ευθεία κάτι που ενισχύει την ποιοτική υπεροχή των ελληνικών οπλικών συστημάτων. Αναμένεται μέσα στην άνοιξη η απάντηση του Αμερικανικού Κράτους στο αίτημα μας. Πιθανολογώ ότι θα προλάβουμε να το φέρουμε στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής πριν προκηρυχθούν εκλογές.
Όσον αφορά την Ουκρανία και το αίτημα των Αμερικανών να προσφέρει περισσότερη αμυντική ενίσχυση η Ελλάδα, είναι σταθερό και επαναλαμβανόμενο. Επανέλαβαν το αίτημά τους για τους S-300, αλλά αντιστοίχως επαναλάβαμε και εμείς την θέση, ότι δεν θα μπορούσαμε να αποδεσμεύσουμε εξοπλιστικά συστήματα τα οποία είναι χρήσιμα στην αμυντική μας διάταξη την οποία δεν μπορούμε να αποδυναμώσουμε δεδομένων των προκλήσεων ασφαλείας που ακόμα αντιμετωπίζουμε. Η συζήτηση έγινε σε πολύ οικείο και θερμό κλίμα.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΦΩΤΑΚΗ: Η Αλεξανδρούπολη αναδείχθηκε στο επίκεντρο των συνομιλιών στο πλαίσιο της MDCA, ενώ έγινε αναφορά και στη βάση της Λάρισας και στη Σούδα. Ωστόσο στη συζήτηση μπήκε και η Καβάλα;ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το κλειδί της επιτυχίας της MDCA είναι οι καινούριες τοποθεσίες που συμπεριλήφθηκαν στις δύο αναθεωρήσεις.

Οι Αμερικανοί γνώριζαν για τη μεγάλη στρατηγική αξία της Σούδας. Προστέθηκαν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και η βάση της Λάρισας. Λόγω της αυξημένης στρατηγικής σημασίας του λιμένα της Αλεξανδρούπολης δεδομένων των εξελίξεων και της ανάγκης υποστήριξης της Ουκρανίας, ξαφνικά εκτοξεύθηκε στο επίκεντρο της προσοχής των Αμερικανών, που αναγνωρίζουνε την τεράστια επιτυχία του να επιλεγεί ως κόμβος διακίνησης των στρατευμάτων τους προς το Βορρά. Η σημασία της πλέον αναγνωρίζεται από όλους τους συμμάχους.
Η Λάρισα χρησιμοποιείται ως βάση επιχειρήσεων των UAV, με δυνατότητα να κάνουν στρατηγική εποπτεία, άρα και αυτό έχει τη δική του σημασία.

Στη συνάντηση μας με την κα Γουάλαντερ, μετά την επίσκεψη της σε Λάρισα και Αλεξανδρούπολη, κάναμε συνολική αποτίμηση των προβλέψεων της MDCA και είπαμε ότι μπορεί να εμπλουτισθεί με περισσότερες ακόμα τοποθεσίες κι ότι αυτό είναι και το κλειδί της επιτυχίας, η δημιουργία μίας κοινωνίας συμφερόντων, όπου εάν θιγεί το συμφέρον του ενός αυτόματα θίγεται και το συμφέρον του άλλου, με ότι αυτό συνεπάγεται για την τόνωση της ασφάλειας και της στρατηγικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών. Και αυτό το κατέγραψε η αμερικανίδα ΥΦΥΠΑΜ.
Η Καβάλα και το λιμάνι της λειτουργεί όχι ανταγωνιστικά, αλλά συμπληρωματικά ως προς αυτό της Αλεξανδρούπολης. Αν η Αλεξανδρούπολη χρησιμοποιηθεί σαν διαμετακομιστικός κόμβος στρατευμάτων και ενεργειακός, η Καβάλα μπορεί να καλύψει το κενό όσον αφορά το κομμάτι της εμπορικής κίνησης. Τα λιμάνια λοιπόν λειτουργούν ως αναπτυξιακοί πυλώνες ολόκληρης της περιοχής.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΦΩΤΑΚΗ: Έχουμε κι ένα άλλο project στην Καβάλα, επίκειται επίσκεψη αμερικανών και δημιουργία κέντρου συντήρησης πυροσβεστικών ελικοπτέρων Erickson;ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθεί στην Καβάλα επίσκεψη στελεχών αμερικανικής εταιρείας, με τον ΥΦΥΠΕΞ Κώστα Φραγκογιάννη και εμένα.

Θα επισκεφθούμε το αεροδρόμιο του Αμυγδαλεώνα όπου λειτουργεί ήδη, εταιρεία που παρέχει εκπαιδεύει υποψήφιους πιλότους εμπορικών αερογραμμών και προσελκύει τεράστιο ενδιαφέρον από αλλοδαπούς πιλότους.
Σε εκείνο το αεροδρόμιο έχει εκφράσει ενδιαφέρον να εγκατασταθεί και η αμερικανική εταιρεία, προκειμένου να αναπτύξει εκεί ένα κέντρο συντήρησης, ίσως και συναρμολόγησης πυροσβεστικών ελικοπτέρων, κρίνοντας ότι από εκεί μπορεί να εξυπηρετηθεί η ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και όχι μόνο.
Μία σπουδαία επενδυτική κίνηση, που θα τονώσει την οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή και θα επιβεβαιώσει για μια ακόμα φορά το μεγάλο στρατηγικό ενδιαφέρον των Αμερικανών για επενδύσεις στη Βόρεια Ελλάδα.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΦΩΤΑΚΗ: Ο Μπλίνκεν μίλησε και για την ευκαιρία που δίνεται για επανεκκίνηση του ελληνοτουρκικού διαλόγου μετά την αλλαγή κλίματος στη σκιά των καταστροφικών σεισμών. Τι μπορεί να ξεκινήσει ενόψει εκλογών και στις δύο χώρες;ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός ήταν κατηγορηματικός λέγοντας ότι ουδέποτε αρνήθηκε τον εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία. Ξεκαθάρισε όμως ότι αυτός ο διάλογος δεν μπορεί να γίνεται υπό το καθεστώς απειλών και ενόσω αναπτύσσεται από την τουρκική πλευρά μία εμπρηστική επιθετική και προκλητική ρητορική.

Ασφαλώς και η αμερικανική πλευρά θα ήθελε δύο εταίροι και σύμμαχοι στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ να κάνουν προσπάθεια να ξεπεράσουν τις μεταξύ τους διμερείς διαφορές και να βρούνε ένα πεδίο κατανόησης. Αυτό εκτιμά και δεν είναι ο μόνος, ότι είναι προς το συμφέρον της σταθερότητας της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ, ιδίως στο ευαίσθητο νοτιοανατολικό άκρο αυτής. Αλλά και προς το συμφέρον των δύο χωρών.

AΛΕΞΑΝΔΡΑ ΦΩΤΑΚΗ: Μίλησε για εξαιρετικές ευκαιρίες…ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η πρόσφατη τραγωδία στην Τουρκία επέφερε μια ύφεση της έντασης και ίσως ένα καλύτερο κλίμα ιδίως μετά από την πρωτοβουλία της Ελλάδας για να συνδράμει στις πληγείσες περιοχές. Θα μπορούσαμε να χτίσουμε πάνω σε αυτό το καλύτερο κλίμα. Ένα βήμα θα μπορούσε να είναι η επανέναρξη του διαλόγου για τα ΜΟΕ. Υπογράμμισα στον αμερικανό ΥΠΕΞ ότι καλό θα ήταν εάν επανεκκινήσει ο διάλογος να μην επανεκκινήσουν και οι απειλές. Διότι για μια ακόμη φορά αυτός θα εξελισσόταν κατά τρόπο ατελέσφορο και ανούσιο.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΦΩΤΑΚΗ: Θα δείτε Ακάρ πριν από τις εκλογές;ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Λέω να τον καλέσω σε μια προεκλογική μου ομιλία στην Καβάλα. Τι θα λέγατε;ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΦΩΤΑΚΗ: Την Παρασκευή ήταν εδώ ο Γάλλος Υπουργός Άμυνας. Έχουμε απόφαση για τις κορβέτες; Θα έχουμε πριν τις εκλογές;ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η τελική απόφαση για τις κορβέτες βρίσκεται επί θύραις. Οι δυο προτάσεις είναι εξαιρετικά θετικές για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού και ο νικητής θα κριθεί στις υπολεπτομέρειες των λεπτομερειών.

Η τελική απόφαση δεν εχει ληφθεί ακόμα αλλά είμαστε πολύ κοντά.