13.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣΣτον Άγιο Ευστράτιο ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας

Στον Άγιο Ευστράτιο ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, εκπροσώπησε σήμερα, Τετάρτη 18 Οκτωβρίου, τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την Κυβέρνηση, στις εκδηλώσεις εορτασμού, στον Άγιο Ευστράτιο, της 111ης Επετείου της Απελευθέρωσής του.

Ο κ. Δένδιας παρακολούθησε τη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Γέννησης του Χριστού, την οποία τέλεσε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Κύριλλος, ως εκπρόσωπος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ.κ. Ιερόθεου.

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στον χώρο του Μνημείου Πεσόντων Αγιοστρατιτών και η τελετή κατάθεσης στεφάνων, μετά την οποία ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε στην ομιλία του:

«Νιώθω μεγάλη τιμή και μεγάλη χαρά, που συμμετέχω σήμερα στον εορτασμό της Επετείου Απελευθέρωσης του Αγίου Ευστρατίου.

Ο Άγιος Ευστράτιος γιορτάζει τα 111 χρόνια από την αποτίναξη του ζυγού, που τον κρατούσε μακριά από τον εθνικό κορμό.

Ο Εθνικός Στόλος και η στρατιωτική αρετή των Ελλήνων κατά την περίοδο των Βαλκανικών Πολέμων, απελευθέρωσαν το νησί από τους Οθωμανούς. Το ενσωμάτωσαν στο αναγεννημένο Ελληνικό Κράτος.

Η απελευθέρωση των νησιών του Αιγαίου, αποτελεί μια από τις ένδοξες σελίδες της νεότερης ελληνικής ιστορίας, της ιστορίας του Πολεμικού Ναυτικού, της ιστορίας των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας και αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα στην πορεία για την εθνική μας ολοκλήρωση.

Γυρνάμε πίσω και κοιτάμε τα γεγονότα, όχι απλώς από ένα τυπικό καθήκον, αλλά γιατί η αναδίφηση στο χθες βοηθά στη δημιουργία έμπνευσης για το αύριο. Βοηθά στο να δανειστούμε αξιολογικούς κώδικες, βοηθά στο να μιμηθούμε συμπεριφορές, γιατί σήμερα, σε μια πολύπλοκη εποχή, το εθνικό καθήκον διευρύνεται. Και οφείλουμε πάνω και πρώτα από όλα να εδραιώνουμε την εθνική μας ομοψυχία και την εθνική μας ενότητα.

Και αυτή η παρατήρηση έχει σημασία, όταν γίνεται εδώ, στον Άγιο Ευστράτιο, ένα νησί που έχει ιδιαίτερο ειδικό βάρος και στο οποίο βρίσκεται το Μουσείο Δημοκρατίας.

Κυρίες και κύριοι,

Ζούμε σε μια εποχή όπου η γεωπολιτική αβεβαιότητα και οι ανακατατάξεις εξελίσσονται με απίστευτη ταχύτητα.

Εμείς, η πατρίδα μας, στηριζόμενοι στις Ένοπλες Δυνάμεις μας και στην αξιόπιστη εξωτερική μας πολιτική, έχουμε αποκτήσει παρουσία στη διεθνή πολιτική σκηνή. Είμαστε ένας πυλώνας ασφάλειας, σταθερότητας και ειρήνης σε μια ευρύτερη ταραγμένη περιοχή. Τα νησιά του Αρχιπελάγους μας σηματοδοτούν όχι μόνο τα δικά μας εθνικά ελληνικά σύνορα, αλλά και τα ευρωπαϊκά σύνορα.

Συνιστούν για εμάς τους Έλληνες πυρήνα που πάλλεται η καρδιά της πατρίδας μας.

Και θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να επαναδιατυπώσω τη διαχρονική και απόλυτη προσήλωση κάθε Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας στην υπεράσπιση της κυριαρχίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, των νησιών της Πατρίδας μας.

Θα ήθελα να επαναδιατυπώσω την απόλυτη συνταγματική υποχρέωση υπεράσπισης του εσχάτου βράχου και της έσχατης βραχονησίδας της πατρίδας μας.

Η Ελλάδα, κυρίες και κύριοι, δεν έχει καμία πρόθεση, αλλά και δεν υφίσταται καμία συνταγματική πρόβλεψη, για να καταστεί χώρα περιορισμένης κυριαρχίας.

Διατηρεί όπως κάθε χώρα στον πλανήτη το αυτονόητο δικαίωμα της άμυνας έναντι κάθε επιβουλής. Διατηρεί το δικαίωμα της άμυνας κάθε σημείου του εθνικού της χώρου.

Η χώρα μας, παραμένει μια χώρα προσηλωμένη στις αρχές του Δικαίου, στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, στις αρχές του Δικαίου της Θάλασσας, στις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, που απαγορεύει κατηγορηματικά όχι μόνο τη χρήση βίας, αλλά και την απειλή της χρήσης βίας. Οι κανόνες και τα δικαιώματα που εμπεριέχονται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, στο Διεθνές Δίκαιο, στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, οφείλουν να αποτελούν το πλαίσιο κάθε έλλογης συζήτησης μεταξύ των κρατών.

Επαναδιατυπώνοντας τη μεγάλη μου συγκίνηση που βρίσκομαι σήμερα εδώ, σας ευχαριστώ θερμά που με ακούσατε».

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την παρέλαση μαθητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και Ουλαμού της 88 ΣΔΙ.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων συνοδευόταν από τον Διοικητή της ΑΣΔΕΝ Αντιστράτηγο Σωτήριο Κωστάκογλου και τον Επιτελάρχη ΓΕΑ Υποπτέραρχο (Ι) Ιωάννη Μπιρμπίλη.

Επίσης παρέστησαν ο Διοικητής της 88 ΣΔΙ Ταξίαρχος Ιωάννης Κορρές, ο Διοικητής της 130 ΣΜ Σμήναρχος (Ι) Θωμάς Παπαδημητρίου, η Δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου, Μαρία Κακαλή, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Λήμνου Αστυνόμος Α’ Σωκράτης Κρομυδέλλης, ο Υπολιμενάρχης Μύρινας Λήμνου Ανθυποπλοίαρχος Γεώργιος Καραπαπάζογλου και εκπρόσωποι τοπικών αρχών και συλλόγων.

Ακολούθως, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ξεναγήθηκε στο Μουσείο Δημοκρατίας του Αγίου Ευστρατίου, όπου ενημερώθηκε για την ιστορία του χώρου, την ίδρυση του Μουσείου και τη λειτουργία του.

Τέλος, ο κ. Δένδιας μετέβη στο Μνημείο του Υποσμηναγού (Ι) Νικόλαου Σιαλμά όπου κατέθεσε στέφανο.