13.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου, 2021
Αρχική ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ Στη ΒτΕ οι διαμαρτυρίες για μονάδες της 1ης Στρατιάς και του ΑΤΑ

Στη ΒτΕ οι διαμαρτυρίες για μονάδες της 1ης Στρατιάς και του ΑΤΑ

Του Ηλία Προύφα

Μέτρα για την προστασία στρατευμένων και στελεχών σε σχηματισμούς στην περιοχή της Θεσσαλίας, κατέθεσε προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο Βουλευτής του ΚΚΕ  Γιώργος Λαμπρούλης

Στην ερώτηση επισημαίνονται τα εξής:

«Το τελευταίο διάστημα δημοσιεύματα αλλά και επιστολές διαμαρτυρίας στρατευμένων αναδεικνύουν το μέγεθος της εξάπλωσης της πανδημίας σε στρατιωτικές μονάδες της περιοχής της Θεσσαλίας.

Η εκδήλωση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, έπληξε αρκετές στρατιωτικές μονάδες, όπως στο στρατόπεδο Γεωργούλα, στο Στεφανοβίκειο, στην 111 Πτέρυγα Μάχης στην Αλίαρτο, στην 1η Στρατιά, στο στρατόπεδο Μπουγά.

Στα στρατόπεδα και σύμφωνα με τις διαμαρτυρίες στρατευμένων, αναδεικνύονται τα φαινόμενα του έντονου συγχρωτισμού, στους θαλάμους, στους χώρους των Κέντρων Ψυχαγωγίας Μονάδων, τα εστιατόρια και τα μαγειρεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο στρατόπεδο Μπουγά σε θάλαμο λίγων δεκάδων τετραγωνικών μέτρων κοιμούνται πάνω από 10 φαντάροι.

Επίσης, στα στρατόπεδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας είναι εμφανής η έλλειψη υλικών και μέσων προστασίας από τον κορονοϊό. Η ευθύνη για την προστασία από την πανδημία μεταφέρεται στην ατομική ευθύνη του κάθε στρατευμένου.

Στις επιστολές τους οι στρατευμένοι επισημαίνουν ότι τα σοβαρά προβλήματα εκδήλωσης της πανδημίας δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται με επιχειρήματα όπως: «Κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε» ή το επικίνδυνο «… νέοι είναι, δεν κινδυνεύουν».

Η κυβέρνηση οφείλει να πάρει έστω και τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα, για τον εφοδιασμό όλων των μονάδων με υλικά και μέσα προστασίας από τον κορονοϊό, για την προστασία των στρατευμένων και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων όπως:

– Άμεση πραγματοποίηση διαγνωστικών τεστ σε όλους τους οπλίτες θητείας και το μόνιμο προσωπικό. Επαναλαμβανόμενα διαγνωστικά τεστ για τον έγκαιρο εντοπισμό πιθανού κρούσματος.

– Κάθε ύποπτο περιστατικό, να απομονώνεται άμεσα σε ειδικό κατάλληλο και ασφαλή χώρο, σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών. Κάθε επαφή με τα περιστατικά αυτά, μέχρι την απομάκρυνσή τους για εφαρμογή κατάλληλης περίθαλψης απ’ τη Μονάδα, πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από εκπαιδευμένο και κατάλληλα εξοπλισμένο προσωπικό, με γνώμονα την σωστή περίθαλψη του περιστατικού, αλλά και τη μηδενική πιθανότητα διασποράς του ιού.

– Στις εισόδους – εξόδους των στρατιωτικών μονάδων (κάθε κλάδου και επιπέδου), να υπάρχει λειτουργικός εξοπλισμός, θερμομέτρησης, ατομικής απολύμανσης (απολυμαντικά υγρά) και ασφαλείας (μάσκες – γάντια μιας χρήσης) για τους εισερχόμενους και τους εξερχόμενους.

– Χορήγηση όλου του αναγκαίου υλικού και ειδών καθαριότητας για τις μονάδες, καθώς και ατομικών αντισηπτικών υλικών, μασκών και γαντιών σε κάθε στρατιώτη και στέλεχος, το οποίο θα ανανεώνεται.

– Να εξασφαλιστεί και να εκπαιδευτεί το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σε όλες τις μονάδες και τα στρατιωτικά νοσοκομεία. Άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που υπάρχουν στα Κινητά Χειρουργικά Νοσοκομεία Εκστρατείας (ΚΙΧΝΕ) κινητές Νοσοκομειακές Υποδομές Εκστρατείας και ενίσχυσή τους με το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

– Μέτρα για να μην υπάρχει συγχρωτισμός σε θαλάμους, ΚΨΜ και στους άλλους κοινόχρηστους χώρους των στρατοπέδων, στα μέσα μεταφοράς των στρατιωτικών, με βάση τις επιστημονικές οδηγίες. Αξιοποίηση στρατιωτικών εγκαταστάσεων και επίταξη ξενοδοχειακών και άλλων κατάλληλων οικημάτων όπου χρειάζεται, για τη μεταφορά προσωπικού για την αποσυμφόρηση μεγάλων μονάδων.

– Λήψη αυστηρών μέτρων υγιεινής και καθαριότητας στους κοινόχρηστους χώρους των Ενόπλων Δυνάμεων. Να γίνουν άμεσα απολυμάνσεις σε όλες τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις από εξειδικευμένα συνεργεία. Ιδιαίτερη έμφαση να δοθεί σε θαλάμους, φοριαμούς, πόμολα, βρύσες, πάγκους, κρεβάτια, ρούχα, εσώρουχα, σεντόνια, είδη προσωπικής χρήσης, που πρέπει να απολυμαίνονται συστηματικά. Διαρκής απολύμανση των αποχωρητηρίων και άμεση επισκευή των εγκαταστάσεών τους. Καθαρισμός και απολύμανση δικτύων εξαερισμού σε οικήματα, πλοία, αεροσκάφη.

– Να ανανεώνονται συχνά τα κλινοσκεπάσματα. Ειδικά, σε φυλάκια και άλλους χώρους που χρησιμοποιούνται κλίνες από περισσότερους από έναν φαντάρους να αλλάζουν μετά από κάθε χρήση. Να λειτουργήσουν σε όλες τις μονάδες τα πλυντήρια με δωρεάν χρήση τους απ’ τους φαντάρους.

– Να εμβολιαστεί το σύνολο των υπηρετούντων, μονίμων και εφέδρων στις Ένοπλες Δυνάμεις με το εμβόλιο κατά της εποχικής γρίπης.

– Να προσαρμοστεί, αναλόγως των συνθηκών, το πρόγραμμα των υπηρεσιών και της εκπαίδευσης των μονάδων.

– Χορήγηση ειδικής άδειας στις οικογένειες στρατιωτικών με τέκνα, σε εκπαιδευτικές δομές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης.

– Να δοθεί έκτακτο επίδομα, στο ύψος τουλάχιστον του βασικού μισθού σε στρατευμένους και οικογένειες στρατευμένων, που νοσηλεύονται σε ειδικό θάλαμο απομόνωσης ή βρίσκονται σε κατ΄ οίκον καραντίνα. Δωρεάν μετακίνηση προς τους τόπους μόνιμης κατοικίας, με όλα τα μέσα. Να υπάρξει ο αναγκαίος προγραμματισμός για να μην χαθούν οι άδειες των στρατευμένων και μονίμων στελεχών, λόγω της πανδημίας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για την εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων προστασίας και τη χορήγηση υλικών και μέσων προστασίας από τον κορονοϊό στις στρατιωτικές μονάδες της Περιφέρειας Θεσσαλίας;».