13.3 C
Athens
Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΠοιες θα είναι οι κυρώσεις που θα επιβληθούν σε ανεμβολίαστους στρατιωτικούς

Ποιες θα είναι οι κυρώσεις που θα επιβληθούν σε ανεμβολίαστους στρατιωτικούς

Του Ηλία Προύφα

Στις επιπτώσεις που ενδεχομένως θα εφαρμοστούν σε όσα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, αποφασίσουν να μην εμβολιαστούν, αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα της Κυριακάτικης Εφημερίδας REAL NEWS.

Στο κείμενο που υπογράφει ο Γιώργος Σιαδήμας, γίνεται αναφορά σε μία σειρά υπηρεσιακών κυρώσεων που εξετάζεται να επιβληθούν σε αντιεμβολιαστές ενστόλους.

Χαρακτηριστικά αναφέρει:

Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση, ενόψει του φθινοπώρου, θα προχωρήσει σε όσα μέτρα χρειαστεί, αφού ο βασικός στόχος, πέρα από την προστασία της δημόσιας υγείας είναι να μην υπάρξει ένα νέο γενικό lockdown. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν τοπικές παρεμβάσεις και μέτρα όπου απαιτείται, ανάλογα με τα υγειονομικά δεδομένα.

”Σε αυτό το πλαίσιο, η επόμενη ομάδα για την οποία εξετάζεται το ενδεχόμενο να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός είναι οι ένστολοι. Δηλαδή, πέρα από τις Ένοπλες Δυνάμεις, η Αστυνομία, το Λιμενικό και η Πυροσβεστική.

Εδώ βέβαια η κατάσταση είναι λίγο πιο σύνθετη, καθώς, ειδικά στις Ένοπλες Δυνάμεις υπάρχουν επίλεκτα τμήματα που δεν μπορούν να αντικατασταθούν απευθείας.

Έτσι, και στα τρία Σώματα των Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατό Ξηράς, Αεροπορία και Ναυτικό, πέρα από περικοπή μισθού, φαίνεται πως θα υπάρχει ένα πλέγμα αποφάσεων για τους ανεμβολίαστους που θα δυσκολεύει την επαγγελματική πορεία τους:

Ουσιαστικά θα προβλέπονται υπηρεσιακές κυρώσεις και όχι αναστολή εργασίας για όσους δεν εμβολιαστούν. Για παράδειγμα, θα μπορεί να καθυστερεί η βαθμολογική τους εξέλιξη, άρα και η μισθολογική ανέλιξη, ή να απαιτούνται περισσότερα χρόνια για μια μετάθεση σε άλλη περιοχή ή για μετακίνηση σε άλλη υπηρεσία.

Στον αντίποδα, όσοι εμβολιάζονται θα μπορούν να έχουν πιο γρήγορη εξέλιξη και πιο εύκολες μετακινήσεις.

Το ίδιο πλαίσιο αναμένεται να ακολουθηθεί και στην Αστυνομία, στο Λιμενικό και στην Πυροσβεστική, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρξουν και μετακινήσεις.

Πρόκειται για προτάσεις (κυρώσεις και μπόνους επιβράβευσης) που συζητούνται στο ενδεχόμενο που αποφασιστεί να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους ένστολους και σε κάθε περίπτωση θα εξεταστούν όλες οι νομικές προεκτάσεις.

Άλλωστε, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, είναι καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και γνωρίζει άριστα τις προϋποθέσεις που ορίζει το Σύνταγμα για τις όποιες ρυθμίσεις απαιτηθούν.

Πάντως, υπήρξε και η σκέψη η υποχρεωτικότητα σε πρώτη φάση να αφορά μάχιμες και ειδικές μονάδες όλων των Σωμάτων, αλλά και ένστολους που υπηρετούν για -παράδειγμα- σε πλοία και υποβρύχια ή πετούν με πολεμικά αεροσκάφη”.

(Φωτό αρχείου)