13.3 C
Athens
Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΠΟΕΣ: Συνεχής η ταλαιπωρία των στρατιωτικών

ΠΟΕΣ: Συνεχής η ταλαιπωρία των στρατιωτικών

Δυστυχώς φαίνεται ότι η ταλαιπωρία των στρατιωτικών δεν έχει τέλος. Όπως είχε προειδοποιήσει η ΠΟΕΣ ότι θα συνέβαινε, με την αλλαγή στην ΚΥΑ για τα ευεργετικά μέτρα φαίνεται ότι αποκλείονται ολοένα περισσότεροι δικαιούχοι για λόγους εντελώς τυπικούς, που ενώ θα μπορούσαν να έχουν προβλεφθεί, αυτό δεν συνέβη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι συνδικαλιστές αναφέρονται στους στρατιωτικούς που επιμελούνται ΑμεΑ, οι οποίοι υποχρεούνται να προσκομίσουν στις Υπηρεσίες τους ένα δικαιολογητικό, το οποίο η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας δεν έχει την εξουσιοδότηση να χορηγεί. Η προχειρότητα με την οποιαν αντιμετωπίζονται τα προβλήματα των στρατιωτικών πραγματικά δείχνει αδιανόητη. Το ερώτημα είναι αν ήταν και σκόπιμη.

Το έγγραφο της ΠΟΕΣ:

ΘΕΜΑ:   Μέτρα Μέριμνας Προσωπικού

ΣΧΕΤ.:  α.   ΚΥΑ αρ.πρωτ. Φ. 454/11/229946/σ.3662/2023 (ΦΕΚ Β΄ 3267, «Ευεργετικά μέτρα και διοικητικές διευκολύνσεις για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων»)

        β.  Υπ αριθμ. πρωτ. 1046/2023 έγγραφο μας

        γ.  Υπ αριθμ. πρωτ. 33/2023 έγγραφο Ε.Σ.ΠΕ.Ε. Ροδόπης 

              Κύριε Υπουργέ.

Με το (β) σχετικό έγγραφό μας είχαμε σχολιάσει με αγανάκτηση το περιεχόμενο της νέας ΚΥΑ δήθεν περί ευεργετικών μέτρων και διοικητικών διευκολύνσεων, η οποία επιδείνωσε με κάθε τρόπο την εργασιακή και οικογενειακή καθημερινότητα πολλών στελεχών των ΕΔ, μέσα από την αυστηροποίηση των όρων και προϋποθέσεων που έφερε, μοιραία, συρρίκνωση των δικαιούχων.

Δυστυχώς για μια ακόμα φορά η πρόβλεψή μας απεδείχθη αληθής: εκ του αποτελέσματος καθίσταται ξεκάθαρο ότι η φιλοσοφία της εν λόγω ΚΥΑ είναι η εσωτερική ανακατανομή του προσωπικού, προκειμένου να διατεθούν άνευ όρων στην Υπηρεσία στελέχη που μέχρι πρότινος υπάγονταν σε ευεργετικές διατάξεις, όπως (μεταξύ άλλων) και στελέχη που επιμελούνται ΑμεΑ.

Προς επιβεβαίωση των καταγγελλομένων, σας αποστέλλουμε συνημμένα το (γ) σχετικό έγγραφο της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.ΡΟΔ.), σύμφωνα με το οποίο έρχεται στο προσκήνιο μια ιδιαίτερα σοβαρή δυσλειτουργία της ΚΥΑ. Ειδικότερα, στον ορισμό για τα ΑμέΑ πλέον έχει προστεθεί η απάνθρωπη προϋπόθεση για της απόδειξης για «ανικανότητα για κάθε βιοποριστικό επάγγελμα ή εργασία και τα ανήλικα άτομα με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον εξήντα επτά τοις εκατό (67%)» (άρθρο 1, παρα.β), βεβαίωση που παρέχεται από οικεία Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α).

Ως είναι αυτονόητο, πολλοί στρατιωτικοί απευθύνθηκαν στα ΚΕ.Π.Α. στο πλαίσιο της συγκέντρωσης των απαιτούμενων δικαιολογητικών, ωστόσο ήρθαν αντιμέτωποι με ψυχρολουσία και αυτό διότι οι εν λόγω Υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δεν έχουν ενημερωθεί μέχρι σήμερα ότι εξουσιοδοτούνται να πιστοποιούν τη ζητούμενη ανικανότητα για κάθε εργασία, παρά μόνο το ποσοστό αναπηρίας.

              Κύριε Υπουργέ.

Δυστυχώς η νέα «ευεργετική» (πολύ κακή) ΚΥΑ έχει ήδη ξεκινήσει να ταλαιπωρεί τους στρατιωτικούς στελέχη και τις οικογένειές τους, ακριβώς όπως είχαμε προβλέψει. Το ερώτημα είναι εάν υπάρχει βούληση να διορθωθεί, διότι μόνο έτσι θα αποδειχθεί εάν η δημιουργία προσχωμάτων και εμποδίων ήταν σκόπιμη ή αν ήταν αποτέλεσμα αβλεψίας, η οποία ωστόσο θα πρέπει επιτέλους να αρχίσει να διώκεται διοικητικά προκειμένου να μην επανεμφανισθούν αντίστοιχα φαινόμενα στο μέλλον.

Συναφώς των ανωτέρω και επειδή θεωρούμε αδιανόητο να μην ασχολήθηκε κανείς κατά τη διαδικασία σύνταξης αυτού του κειμένου, προκειμένου να διαπιστώσει εάν ο όρος που τέθηκε ήταν εφικτό να υλοποιηθεί, παρακαλούμε όπως μας γνωστοποιήσετε τα εξής:

              α.   Τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α) έχουν λάβει σχετικές οδηγίες προκειμένου να δύνανται να χορηγούν τις γνωματεύσεις που προβλέπει (απαιτεί) η ΚΥΑ για την περίπτωση που περιγράψαμε;

              β.   Λαμβανομένης υπόψη της ιδιαίτερα σοβαρής κοινωνικής διάστασης του προβλήματος, είναι δυνατόν να ζητείται γνωμάτευση ακόμα και σε περιπτώσεις όπου, προδήλως από το είδος και το ποσοστό της αναπηρίας, προκύπτει πέραν πάσης αμφιβολίας η αδυναμία προς εργασία;

Κατόπιν των ανωτέρω ζητάμε άμεσα την ανάληψη ενεργειών διόρθωσης της (α) σχετικής ΚΥΑ με βάση τις παρατηρήσεις που σας έχουμε γνωστοποιήσει στο πρόσφατο παρελθόν [(β) σχετικό] τις οποίας σας επαναποστέλλουμε.

— 
Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών – Π.Ο.Ε.Σ.