<
13.3 C
Athens
Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου, 2022
Αρχική ΔΙΑΦΟΡΑ Η Thales και η Atos δημιουργούν τον «Ευρωπαίο πρωταθλητή» στα μεγάλα δεδομένα...

Η Thales και η Atos δημιουργούν τον «Ευρωπαίο πρωταθλητή» στα μεγάλα δεδομένα και τη τεχνητή νοημοσύνη για την άμυνα και την ασφάλεια

Η Thales και η Atosανακοινώνουν τη δημιουργία της Athea, μιας κοινοπραξίας που θα αναπτύξει μια κυρίαρχη πλατφόρμα στο πεδίο των μεγάλων δεδομένων (bigdata) και τεχνητής νοημοσύνης (AI), για φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα στους τομείς της άμυνας, τωνπληροφοριών και της εσωτερικής ασφάλειας. Η Athea θα αξιοποιήσει την εμπειρία που απέκτησαν και οι δύο εταιρείες από τη φάση επίδειξης του προγράμματος ARTEMIS,τη μεγάλη πλατφόρμα δεδομένων του γαλλικού Υπουργείου Ενόπλων Δυνάμεων. Η σύμβαση για τη βελτιστοποίηση και τη προετοιμασία της πλήρους ανάπτυξης της πλατφόρμας ARTEMIS ανατέθηκε επίσης από κοινού στις δύο ηγέτιδες εταιρείες από τον Γαλλικό Οργανισμό Προμηθειών Άμυνας στις 30 Απριλίου 202.Η νέα κοινοπραξίαθα εξυπηρετήσει αρχικά τη γαλλική αγορά προτού ανταποκριθεί στις ευρωπαϊκές απαιτήσεις σε μεταγενέστερο χρόνο.

Με την εκθετική άνοδο του αριθμού των πηγών πληροφόρησης και την αυξημένη πίεση για πιο γρήγορη ανταπόκριση σε ζητήματα που μπορεί να προκύψουν,οι κρατικές υπηρεσίες καλούνται να διαχειριστούν όλο και μεγαλύτερους όγκους ετερογενών δεδομένων και να επιταχύνουν την ανάπτυξη νέων εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης σε τομείς στους οποίους η ασφάλεια και η κυριαρχία είναι βασικά στοιχεία.Η Athea θα επινοήσει μια λύση για την ασφαλή διαχείριση ευαίσθητων δεδομένων σε εθνική κλίμακα και θα υποστηρίξει την εφαρμογή αυτής της λύσης σε κυβερνητικά προγράμματα. Η νέα αυτή οντότητα θα παρέχει επίσης αξιολόγηση των ειδικών, εκπαίδευση, καθώς επίσης συμβουλευτικές και άλλες υπηρεσίες.

Η κοινοπραξία θα συγκεντρώσει τις επενδύσεις, την τεχνογνωσία και την εμπειρία των εταιρειών για να ανταποκριθεί γρήγορα και αποτελεσματικά στην απαίτηση για καινοτομία. Η Athea θα συνεργαστεί με ένα οικοσύστημα μεγάλων εταιρειών, μικρομεσαίων και νεοσύστατων επιχειρήσεων και ερευνητικών ιδρυμάτων που ειδικεύονται στα μεγάλα δεδομένα και την τεχνητή νοημοσύνη.Σε συνδυασμό με τηννεοσύστατη«Defense Digital Agency», η κοινοπραξία θα παρέχει επίσης ασφαλείς λύσεις καθώς και ανοιχτά,διαμορφώσιμα τεχνολογικά δομικά στοιχεία, τα οποία ενθαρρύνουν τη συνεργασία και ενισχύουν το βιομηχανικό και κυρίαρχο οικοσύστημα, προκειμένου να υποστηριχθεί η ανάπτυξη αξιόπιστων εφαρμογών.

«Αυτή η κοινοπραξία μεταξύ Thales και Atos αποδεικνύει τη δέσμευση και των δύο εταιρειών μας στην υποστήριξη του ψηφιακού μετασχηματισμού των πελατών μας, παρέχοντας μια ασφαλή και καινοτόμολύση, βασισμένη στη γαλλική τεχνολογία για την επεξεργασία τεράστιων όγκων ετερογενών δεδομένων. Μαζί, θα αξιοποιήσουμε τους αντίστοιχους τομείς εξειδίκευσης μας για να παρέχουμε κορυφαίες λύσεις σταπεδία των μεγάλων δεδομένων και της τεχνητής νοημοσύνης», είπε ο MarcDarmon, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος, Ασφαλείς Επικοινωνίες και Πληροφοριακά συστήματα της Thales.

«Οι δυνατότητεςτων ευαίσθητων δεδομένων έχουν εξελιχθεί σε ζήτημα κυριαρχίας για τις κρατικές υπηρεσίες. Συνδυάζοντας την τεχνογνωσία δύο μεγάλων Ομίλωνστην άμυνα και τις ψηφιακές τεχνολογίες με την ευελιξία ενός εξειδικευμένου φορέα, η Athea θα δημιουργήσει τεράστιες δυνατότητες για καινοτομία και θα τονώσει το βιομηχανικό και αμυντικό οικοσύστημα, συμπεριλαμβανομένων καινοτόμων νεοσύστατων επιχειρήσεων, για να καλύψει τις ανάγκες των κυβερνητικών υπηρεσιών και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη στον τομέα αυτόν. Αυτή η νέα κοινοπραξία μεταξύ Atos και Thales είναι μια ευκαιρία να συνδυαστεί μια ολοκληρωμένη κατανόηση των ζητημάτων σχετικά με την άμυνα και την ασφάλεια που αντιμετωπίζουν τα ευρωπαϊκά κράτη, με την πρόσβαση στις τελευταίες καινοτομίες, στα μεγάλα δεδομένα και την τεχνητή νοημοσύνη»,είπε ο Pierre Barnabé, SEVP, Μεγάλα Δεδομένα και Κυβερνοασφάλεια, Atos.

***

Σχετικά με την Thales

Η Thales είναι o παγκόσμιος τεχνολογικός ηγέτης που επενδύει στις ψηφιακές και «deeptech» καινοτομίες –  δηλαδή στην διασυνδεσιμότητα , τα bigdata, την τεχνητή νοημοσύνη, την κυβερνοασφάλεια και την κβαντική τεχνολογία – με στόχο να ανοικοδομήσει ένα μέλλον εμπιστοσύνης, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των κοινωνιών μας. Η εταιρεία παρέχει λύσεις, υπηρεσίες και προϊόντα που βοηθούν τους πελάτες της – επιχειρήσεις, οργανισμούς και κράτη – στους τομείς της άμυνας, της αεροναυτικής, του διαστήματος, των επίγειων μεταφορών καθώς και της ψηφιακής ταυτότητας και ασφάλειας για να εκπληρώσει τη βασική αποστολή της, να τοποθετήσει τον άνθρωπο στο επίκεντρο της διαδικασίας λήψης αποφάσεων.

Με 83.000 υπαλλήλους σε 68 χώρες. Το έτος 2020 η Thales επέτυχε πωλήσεις ύψους 17 δις. Ευρώ.

H Thales στην Ελλάδα

Η Thales δραστηριοποιείται στην Ελλάδα για πάνω από 45 χρόνια, παρέχοντας μια σειρά σημαντικών συστημάτων στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτά περιλαμβάνουν συστήματα avionics και συστήματα αποστολών για μαχητικά αεροσκάφη, όπως και συστήματα αεράμυνας μεγάλης κλίμακας για την πολεμική αεροπορία και το ναυτικό. Τα συστήματα διαχείρισης μάχης Thales χρησιμοποιούνται σε πλοία του Ελληνικού Ναυτικού, ενώ οι ασύρματοι Thales PR4G TacticalRadios, τα ηλεκτρο-οπτικά συστήματα και τα ραντάρ επιτήρησης τα χρησιμοποιεί ο Ελληνικός Στρατός.

Εκτός των ενόπλων δυνάμεων, η Thales έχει προμηθεύσει μεγάλο μέρος των συστημάτων ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας της χώρας, καθώς και συστήματα σηματοδότησης για το σιδηροδρομικό δίκτυο, αλλά και συστήματα εποπτείας και επικοινωνίας για το μετρό της Αθήνας.

Η Thales διαδραματίζει ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας μέσω ενός δικτύου τοπικών ΜμΕ. Συμμετέχει σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα σε συνεργασία με τα Ελληνικά Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα και είναι ενεργό μέλος σε αρκετούς εγχώριους οργανισμούς, όπως ο ΣΕΒ, η Ένωση Ελληνικών Εταιριών Αεροδιαστημικής Ασφάλειας & Άμυνας (HASDIG) , η Ένωση Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ) και ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) και το si-Cluster (cluster για το διάστημα).

Υπεύθυνητύπου Thales

Constance Arnoux | [email protected] | +33 (0) 6 89 41 64 05

Σχετικά με την Atos

Η Atos είναι παγκόσμιος ηγέτης στον ψηφιακό μετασχηματισμό με 105.000 υπαλλήλους και ετήσια έσοδα άνω των 11 δισ. ευρώ. Νούμερο ένα σε ευρωπαϊκή κλίμακα  στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, τουcloud και της υψηλής υπολογιστικής απόδοσης, ο Όμιλος παρέχει ολοκληρωμένες και εξατομικευμένες λύσεις για όλους τους κλάδους σε 71 χώρες. Πρωτοπόρος στις υπηρεσίες και τα προϊόντα για την αφαίρεση του άνθρακα, η Atos έχει δεσμευτεί για ένα ασφαλές και απαλλαγμένο από άνθρακα ψηφιακό περιβάλλον για τους πελάτες της. Η Atos λειτουργεί με τις επωνυμίες Atos και Atos | Syntel. Η Atos είναι SE (SocietasEuropaea), εισηγμένη στο δείκτη μετοχών CAC40 του χρηματιστηρίου του Παρισίου.

Ο σκοπός της Atos είναι να βοηθήσει στο σχεδιασμό του μέλλοντος του χώρου των πληροφοριών. Η τεχνογνωσία και οι υπηρεσίες της υποστηρίζουν την ανάπτυξη της γνώσης, της εκπαίδευσης και της έρευνας σε μια πολυπολιτισμική προσέγγιση και συμβάλλουν στην προώθηση της επιστημονικής και τεχνολογικής αριστείας. Σε όλο τον κόσμο, ο Όμιλος δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες, τους υπαλλήλους του και ευρύτερα σε όλους τους πολίτες να ζουν, να εργάζονται και να εξελίσσονται με βιώσιμο τρόπο, σε έναν ασφαλή και προστατευμένο χώρο πληροφοριών.

Υπεύθυνητύπου Atos

Lucie Duchateau| [email protected]| +33 (0) 7 62 85 35 10