13.3 C
Athens
Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΥΓΕΙΑΕΚΤΑΚΤΟ: Θάνατος και νοσηλείες από λεπτοσπείρωση στη Θεσσαλία - Μεγάλη προσοχή οι...

ΕΚΤΑΚΤΟ: Θάνατος και νοσηλείες από λεπτοσπείρωση στη Θεσσαλία – Μεγάλη προσοχή οι πολίτες και τα στελέχη των ΕΔ – ΣΑ

(Φωτό αρχείου)

Του Ηλία Προύφα

Μεγαλύτερη προσοχή θα πρέπει να επιδεικνύουν πλέον οι μονάδες και οι σχηματισμοί του Θεσσαλικού κάμπου για το προσωπικό τους καθώς και τα ίδια τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που επιχειρούν σε πλημμυρισμένες περιοχές της Θεσσαλίας, καθώς σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις πριν λίγο, σημειώθηκε ο πρώτος θάνατος από λεπτοσπείρωση, ενώ δύο άτομα νοσηλεύονται από τη μικροβιακή λοίμωξη, η οποία προκαλείται σε ανθρώπους και ζώα από τον μικροοργανισμό που ονομάζεται λεπτόσπειρα (Leptospira spp).

Να σημειωθεί ότι το υγρό περιβάλλον και η παρουσία οργανικών υλικών συντελούν στην παρατεταμένη επιβίωση του μικροβίου.

Όσον αφορά πάντως τις Ένοπλες Δυνάμεις, δεν έχουν αναφερθεί κρούσματα για το προσωπικό, με το ΓΕΕΘΑ στο πλαίσιο διασφάλισης της υγείας του προσωπικού που επιχειρεί στις πληγείσες περιοχές υπό δυσμενείς υγειονομικές συνθήκες, να έχει προβεί από νωρίς στις κάτωθι ενέργειες:

●   Εγκατάσταση 5 Σταθμών Απολύμανσης προσωπικού και μέσων του Ειδικού Διακλαδικού Λόχου Αντιμετώπισης Πυρηνικής – Βιολογικής – Χημικής Άμυνας (ΕΔΛΟ/ΠΒΧ) του ΓΕΕΘΑ με κατάλληλο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Θεσσαλία.
●   Αυξημένη ετοιμότητα του 404 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Λάρισας καθ’ όλη την διάρκεια συνδρομής των Ενόπλων Δυνάμεων στις πληγείσες περιοχές.
●   Παροχή οδηγιών από το Κέντρο Εκπαίδευσης Νοσηλείας Κτηνιατρικού (ΚΕΝΟΚ) στις Διοικήσεις των Μονάδων της πληγείσας περιοχής, που αφορούν στην λήψη των αναγκαίων μέτρων για τον εφοδιασμό και εξυγίανση του χρησιμοποιούμενου νερού, καθώς και στις απαιτούμενες ενέργειες σε περίπτωση ακαταλληλότητάς του, ενώ παράλληλα 2 φορές την εβδομάδα το ΚΕΝΟΚ θα προβαίνει σε λήψη δείγματος νερού για μικροβιολογική εξέταση από τα δίκτυα ύδρευσης των Μονάδων εντός των πληγέντων περιοχών.
●   Επικουρική συνδρομή στο έργο του ΚΕΝΟΚ του Κέντρου Βιολογικών Ερευνών Στρατού (ΚΒΙΕΣ) – Γ΄ Κτηνιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (Γ’ ΚΝΟ).

Επιπρόσθετα, και προς αυτήν την κατεύθυνση, έχουν δοθεί οδηγίες εφαρμογής προληπτικών υγειονομικών μέτρων και ασφάλειας, τα κυριότερα στοιχεία των οποίων συνοψίζονται ως εξής:

●   Αποφυγή κατανάλωσης νερού από το δίκτυο, μέχρι να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα διασφάλισης της ποιότητάς του. Μέχρι τότε, κατανάλωση για πόση, παρασκευή φαγητού, ατομική υγιεινή και γενικότερη οικιακή χρήση, μόνο εμφιαλωμένου νερού.
●   Απόρριψη τροφίμων που ήταν αποθηκευμένα σε κλειστές ή ανοιχτές συσκευασίες και έχουν έρθει σε επαφή με τα νερά της πλημμύρας.
●   Αποφυγή επαφής με στάσιμα νερά και λάσπη χωρίς να έχουν ληφθεί ατομικά μέτρα προστασίας (χρήση προστατευτικού εξοπλισμού).
●   Απαγόρευση επαφής με στάσιμα νερά και λάσπη, για το προσωπικό που φέρει ανοιχτά τραύματα, για την αποφυγή κινδύνου επιμόλυνσης  – μικροβιαιμίας.
●   Απομάκρυνση και απόρριψη των αντικειμένων που έχουν έρθει σε επαφή με το νερό της πλημμύρας και είναι δύσκολο να απολυμανθούν, όπως στρώματα και κουβέρτες.
●   Χρήση εγκεκριμένων εντομοκτόνων, σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης των σκευασμάτων, λόγω της αναμενόμενης αύξησης και παρατεινόμενης παρουσίας εντόμων, όπως κουνουπιών, μυγών και κατσαρίδων.
●   Λήψη μέτρων προστασίας και ιδιαίτερη προσοχή κατά την μετακίνηση αντικειμένων και εργασιών εντός των στρατιωτικών εγκαταστάσεων, για αποφυγή δήγματος από τρωκτικά ή ερπετά.

Επιπλέον, έχουν δοθεί ειδικές οδηγίες στο υγειονομικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετεί σε Μονάδες των πληγέντων περιοχών, οι οποίες συνοψίζονται ως εξής:

●   Ιδιαίτερη προσοχή στην έγκαιρη αναγνώριση και στον εργαστηριακό έλεγχο κρουσμάτων λεπτοσπείρωσης, εξαιτίας του ευνοϊκού υγρού περιβάλλοντος και στην παρουσία οργανικών υλικών που συντελούν στην παρατεταμένη επιβίωση του εν λόγω μικροβίου, και στην δυνατότητά του να μεταδοθεί όταν απεκκρίσεις ή ιστοί μολυσμένου ζώου έρθουν σε επαφή με βλεννογόνους (οφθαλμοί, μύτη, στόμα) ή ανοικτά τραύματα.
●   Ιδιαίτερη προσοχή στην αντιμετώπιση ενδημικών νόσων που ενδεχομένως θα εμφανιστούν λόγω των συνθηκών.
●   Επαγρύπνηση του εμπλεκόμενου υγειονομικού προσωπικού για την αντιμετώπιση επιμόλυνσης τραυμάτων από βακτήρια όπως ο σταφυλόκοκκος και ο στρεπτόκοκκος.

Επισημαίνεται ότι η παρούσα υγειονομική κατάσταση στις πληγείσες περιοχές κρίνεται ως δυναμική και εφόσον κριθεί αναγκαίο θα εκδοθούν νεότερες οδηγίες.

Όσον αφορά την τωρινή υγειονομική κατάσταση στις περιοχές της Θεσσαλίας που έχουν πληγεί από πλημμύρες, στοιχεία έδωσε όπως έγινε γνωστό, ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ, Φώτης Σερέτης, στη διάρκεια της ενημέρωσης από το Συντονιστικό Κέντρο της Λάρισας. Τραγική σημείωση στα λεγόμενα του κ. Σερέτη, ο θάνατος ενός ανθρώπου από λεπτοσπείρωση, ενώ άλλα δύο άτομα που έχουν προσβληθεί από την ίδια νόσο, νοσηλεύονται.

Σύμφωνα με τον κ. Σερέτη, καταγράφηκαν 1.272 προσελεύσεις το τελευταίο 24ωρο στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των υπό επιτήρηση μονάδων υγείας στη Θεσσαλία. Από τις προσελεύσεις αυτές οι 32 έχουν καταγραφεί ως λοίμωξη του γαστρεντερικού και οι 86 ως λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος και από τους ελέγχους που έγιναν οι 49 είχαν θετικό έλεγχο για SARS – CoV2.

Παράλληλα, σε σχέση με τις περιοχές που έχουν «χτυπηθεί» από πλημμυρικά φαινόμενα, από τις 27 του μήνα μέχρι σήμερα, έχουν εντοπιστεί τέσσερα νέα κρούσματα λεπτοσπείρωσης. Συνολικά, τα κρούσματα είναι 9, με ένα εξ αυτών να έχει καταλήξει, ενώ άλλα δύο νοσηλεύονται. Παράλληλα, υπάρχουν 20 περιστατικά που τελούν υπό διερεύνση.

Αναφορικά με τους εμβολιασμούς, ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ τόνισε πως έχουν γίνει 1.761 για τέτανο και 164 σε παιδιά για ηπατίτιδα Α.

Ακόμη, έκανε λόγο για ένα νέο κρούσμα με το ιό του Δυτικού Νείλου που εντοπίστηκε στα Τρίκαλα.

Δείτε το βίντεο: