13.3 C
Athens
Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣΑπονομή πτυχίων στη ΣΕΘΑ από τον ΥΦΕΘΑ Ν. Χαρδαλιά

Απονομή πτυχίων στη ΣΕΘΑ από τον ΥΦΕΘΑ Ν. Χαρδαλιά

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κυβέρνησης, απένειμε σήμερα Παρασκευή 21 Απριλίου 2023, παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, τα πτυχία στους απόφοιτους σπουδαστές της 75ης Εκπαιδευτικής Σειράς Φοίτησης δια Φυσικής Παρουσίας της Σχολής Εθνικής Άμυνας.

Στην τελετή, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, παρευρέθηκαν ο Βουλευτής Β1΄ Βορείου Τομέα Αθηνών κ. Γεώργιος Κουμουτσάκος ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, ο Βουλευτής Α΄ Πειραιά κ. Θεόδωρος Δρίτσας καιο Βουλευτής Β1΄ Βορείου Τομέα Αθηνών κ. Αθανάσιος Παφίλης.

Παρέστησαν επίσης, οι Αρχηγοί ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ΓΕΣ Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ, ΕΛ.ΑΣ. Αντιστράτηγος Λάζαρος Μαυρόπουλος και Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχος Λ.Σ. Γεώργιος Αλεξανδράκης και οι Πρέσβεις στην Ελλάδα της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου κ. Omar Amer Youssef και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας κ. Lidija Boshkovska.

Συνολικά αποφοίτησαν εξήντα σπουδαστές, εκ των οποίων, σαράντα επτά από τις Ένοπλες Δυνάμεις, τρεις από την Εθνική Φρουρά, δύο από την Ελληνική Αστυνομία, ένας από το Πυροσβεστικό Σώμα, ένας από το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, δύο Μόνιμοι Υπάλληλοι της Βουλής των Ελλήνων, δύο στρατιωτικοί από την Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου, καθώς και από ένας στρατιωτικός από τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη και τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

Στην ομιλία του, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, επεσήμανε τα ακόλουθα:

«Χαίρομαι ιδιαιτέρως που απευθύνομαι σήμερα σε ένα διακεκριμένο ακροατήριο Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και συμμαχικών και φίλιων κρατών, που ολοκλήρωσαν με επιτυχία την απαιτητική εκπαίδευση της Σχολής Εθνικής Άμυνας. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι πρόκειται για μια σημαντική περίσταση όχι μόνο για τη Σχολή, αλλά και για τις χώρες μας, καθώς οι απόφοιτοι είναι πλέον έτοιμοι να αναλάβουν ύπατα αξιώματα στο πλαίσιο της υψηλής αποστολής της διαφύλαξης της εθνικής κυριαρχίας και ασφάλειας.

Κυρίες και κύριοι, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας κατά τα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί στην αναβάθμιση των σταδιοδρομικών σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων, προσελκύοντας υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικό προσωπικό, αναβαθμίζοντας την ύλη της παρεχόμενης εκπαίδευσης και αξιοποιώντας πλήρως τις δυνατότητες που παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία. Ιδρύματα όπως η Σχολή Εθνικής Άμυνας δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα καλύτερα πανεπιστημιακά τμήματα, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Ο προσανατολισμός αυτός είναι μια συνειδητή επιλογή της Πολιτείας, αφού είναι πλέον σαφές ότι το σύγχρονο διεθνές «ψηφιδωτό ασφαλείας» είναι τόσο περίπλοκο, που είναι αδύνατο για όσους στελεχώνουν υψηλά κλιμάκια της στρατιωτικής ιεραρχίας ή των Σωμάτων Ασφαλείας να ανταπεξέλθουν στην αποστολή τους, χωρίς να διαθέτουν ένα στιβαρό ακαδημαϊκό υπόβαθρο, καθώς και ευρείς πνευματικούς ορίζοντες. 

Σε αυτούς που αποφοιτούν σήμερα, μαζί με τα συγχαρητήριά μου, θα απευθυνθώ ως εξής: Κατά τη διάρκεια της φοίτησής σας, βρεθήκατε ενώπιον περίπλοκων προκλήσεων, κληθήκατε να επιδείξετε αντισυμβατική σκέψη και οξύνατε το κριτικό σας πνεύμα. Σε αυτό το κλίμα αυξημένων ακαδημαϊκών και στρατιωτικών απαιτήσεων, σταθήκατε στο ύψος των περιστάσεων, χάρη στη μεθοδικότητα και την εργατικότητά σας. Αποδείξατε έτσι έμπρακτα την προσήλωσή σας στην επίτευξη της αριστείας, καθώς και την αφοσίωσή σας στη δια βίου αυτοβελτίωση, προϋποθέσεις αναγκαίες για την εκπλήρωση των κρίσιμων αρμοδιοτήτων σας. Πάνω από όλα όμως, έχετε καταστεί άξιοι συνεχιστές μιας μακράς και λαμπρής παράδοσης στρατιωτικής, και εν γένει δημόσιας υπηρεσίας προς την πατρίδα.

Ωστόσο, καθώς απολαμβάνετε το σημερινό σας επίτευγμα, πρέπει να θυμάστε ότι η αποστολή σας δεν έχει ολοκληρωθεί και επιτρέψτε μου σε αυτό το σημείο να παραφράσω τον Ουίνστον Τσώρτσιλ και να σας πω ότι η αποφοίτησή σας δεν είναι η αρχή του τέλους της σταδιοδρομίας σας αλλά, ίσως, το τέλος της αρχής! Ως απόφοιτοι του  τελευταίου και υψηλότερου επιπέδου ακαδημαϊκής εκπαίδευσης που παρέχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, οι ευθύνες που πρέπει να αναμένετε, καθώς και οι προσδοκίες μας από εσάς, είναι πλέον υψηλότερες παρά ποτέ. Συνεχίζοντας να βαδίζετε στο μονοπάτι της επαγγελματικής καταξίωσης, θα πρέπει να διοικήσετε δια του παραδείγματος, αναδεικνύοντας το θάρρος, την ακεραιότητα χαρακτήρα και τον επαγγελματισμό που διακρίνουν τον Έλληνα Αξιωματικό. Θα πρέπει να εμπνεύσετε τους υφισταμένους και τους συναδέλφους σας και να συνεργαστείτε αποτελεσματικά με τους προϊσταμένους σας, συνεισφέροντας έτσι στη διατήρηση των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας της πατρίδας μας στην αφρόκρεμα του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  

Πρόκειται για μια αποστολή εξαιρετικά απαιτητική, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη το εξαιρετικά σύνθετο περιφερειακό και διεθνές περιβάλλον ασφαλείας της εποχής μας. Με τη σημερινή αποφοίτησή σας όμως, η οποία συνιστά το αποκορύφωμα της έως τώρα σταδιοδρομίας σας, αποδείξατε ότι είστε απολύτως ικανοί να ανταπεξέλθετε στις απαιτήσεις των καιρών. Να είστε υπερήφανοι, διότι είστε συνεχιστές μιας λαμπρής ελληνικής στρατιωτικής παράδοσης χιλιάδων ετών, την οποία εσείς συνεχίζετε στον 21ο αιώνα, και που θα κληρονομήσετε στους επόμενους.

Στους αποφοίτους από φίλια και συμμαχικά κράτη, σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη που δείξατε στην Ελλάδα για την εκπαίδευσή σας. Ας μην ξεχνάμε ότι παρά τα ξεχωριστά ζητήματα ασφαλείας που αντιμετωπίζουμε, ανήκουμε όλοι στο στρατόπεδο των χωρών που έχουν επιλέξει να διαβιούν στο πλαίσιο μιας διεθνούς έννομης τάξης βασισμένης σε κανόνες και απαράβατες αρχές. Σας προτρέπω να κρατήσετε την φοίτησή σας εδώ σαν μια γέφυρα φιλίας και αλληλεγγύης, καθώς και σαν απόδειξη των ισχυρών δεσμών που συνδέουν τους λαούς μας. Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ και πάλι τον καθένα από τους αποφοίτους ξεχωριστά. Στη ζωή μας, υπάρχουν ορισμένες στιγμές τις οποίες πάντοτε αναπολούμε με ξεχωριστή ζεστασιά και υπερηφάνεια. Είμαι σίγουρος ότι η σημερινή ημέρα θα χαραχθεί στη μνήμη όλων σας σαν μια από αυτές».