13.3 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣΆρατε Πύλας οι ''χακί'' Άρχοντες Υμών. Βίντεο από την εντυπωσιακή τελετή θυρανοιξίων...

Άρατε Πύλας οι ”χακί” Άρχοντες Υμών. Βίντεο από την εντυπωσιακή τελετή θυρανοιξίων του Ι.Ν Κοιμήσεως Θεοτόκου ΚΑΑΥ Αγίας Τριάδος

Του Ηλία Προύφα

“Αρατε πύλας οι άρχοντες ημών και επάρθητε πύλαι αιώνιοι και εισελεύσεται ο Βασιλεύς της Δόξης”.

Με την παραπάνω αναφώνηση του Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ.κ. Ιουστίνου, ξεκίνησε χθες η λατρευτική τελετή των θυρανοιξίων του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στο ΚΑΑΥ Αγίας Τριάδος Θεσσαλονίκης.

Παρόντος του Στρατηγού Διοικητή του Γ’ΣΣ/NRDC-GR, Σωτήρη Κωστάκογλου, του Διοικητή του ΚΑΑΥ, Ταγματάρχη Ανδρέα Οικονόμου, του Διοικητή της Σχολής Εμπορικού Ναυτικού Μηχανιώνας, Αντιπλοίαρχου Λ.Σ – ΕΛΛ. ΑΚΤ Γιώργου Μακρή, Ιερέων, παραθεριστών και επισκεπτών, τελέστηκαν μετά από περίπου 25 χρόνια από την κατασκευή του ναού, τα εγκαίνιά του ή κατά την εκκλησιαστική ορολογία, θυρανοίξια.

Συγκινητική στιγμή στην όλη τελετή , όταν ο Αντιστράτηγος Κωστάκογλου, άναψε το καντήλι του ναού και ο Μητροπολίτης Ιουστίνος, παριστάνοντας τον Χριστό ενώπιον των πυλών της Κόλασης έψαλλε τους στίχους του Δαυίδ «Αρατε πύλας, οι άρχοντες υμών και επάρθητε πύλαι αιώνιοι και εισελεύσεται ο Βασιλεύς της δόξας». Την ίδια ώρα ο ψάλτης παριστάνοντας το διάβολο προσπαθεί να εμποδίσει την είσοδο, ρωτώντας « τις εστιν ουν ο Βασιλευς τση Δόξης». ( Δείχνει για πχ ότι ο Διάβολος έχει μπει στην εκκλησία μιας και λείπει ο Χριστός και προσπαθεί να την κυριεύσει) Αυτό συνέβη τρεις φορές, όπου τελικά ο Μητροπολίτης Ιουστίνος, εισήλθε στο ναό ως λυτρωτής των αμαρτωλών.

Δείτε φωτό και το εντυπωσιακό βίντεο της τελετής: