13.3 C
Athens
Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΔΙΑΦΟΡΑΆνοιξε τις εργασίες του το digital economy forum 2022

Άνοιξε τις εργασίες του το digital economy forum 2022

Πρόεδρος ΔΣ της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (Ε.ΕΝ.Ε.), Κρίστιαν Χατζημηνάς: Η Ελλάδα να μην είναι μόνο καταφύγιο επενδύσεων, αλλά εφαλτήριο για επενδύσεις και εξαγωγές ολοκληρωμένων προϊόντων προς τα έξω με βάση πάντα την Ελλάδα. Το να αποβιβάζονται στη χώρα μας πολυεθνικές είναι σίγουρα καλό και μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης που η Αθήνα γίνεται το νέο Τελ Αβίβ, θα πρέπει όμως να ενισχύσουμε τις ελληνικές εταιρείες που δημιουργούν ολοκληρωμένα προϊόντα και υπηρεσίες με μεγάλο διεθνές αποτύπωμα, όπως προϊόντα και υπηρεσίες ψηφιοποίησης, τουρισμού και εμπορικής ναυτιλίας,  να τις εξάγουν και να επιστρέφουν την προστιθέμενη αξία τους στην Ελλάδα. Και βέβαια θα χρειαστεί να προσέξουμε τον ανταγωνισμό που δημιουργείται ανάμεσα στις πολυεθνικές και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα στον τομέα προσέλκυσης μηχανικών λογισμικού. Αυτό το φαινόμενο μπορεί να αντιμετωπιστεί αναβαθμίζοντας τις ψηφιακές δεξιότητες του υφιστάμενου εργατικού δυναμικού – μία από τις προτάσεις μάλιστα της Ε.ΕΝ.Ε. είναι να αποκτήσουν πιστοποιητικό ψηφιοποίησης από ουδέτερο φορέα με αντίστοιχη μείωση του μη-μισθολογικού κόστους.

Άνοιξε τις εργασίες του το digital economy forum 2022: digital Greece in the spotlight

Έναρξη των εργασιών του συνεδρίου με ομιλία του τ. Πρωθυπουργού και Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κύριου Αλέξη Τσίπρα

Επενδύσεις και τεχνολογικά hubs στην Ελλάδα αλλά και

Αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού οιπρώτες θεματικές του def 2022

Είναι κοινή παραδοχή ότι στη νέα πραγματικότητα, που δημιούργησε η πανδημία COVID-19, η ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ψηφιακή τεχνολογία, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα, κατέχει καίριο ρόλο και αποτελεί θεμελιώδη προτεραιότητα. Ενδιαφέρουσες υπήρξαν οι απόψεις για τις δυνατότητες αξιοποίησης της πραγματικής δυναμικής της βιομηχανίας ψηφιακής τεχνολογίας, ως κρίσιμου καταλύτη για την ευημερία της ελληνικής κοινωνίας και την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, πουδιατύπωσαν οι συμμετέχοντες στο digital economy forum 2022: digital Greece in the spotlight, το οποίο διοργανώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ).

Κατά την έναρξη του συνεδρίου ο Β΄ Αντιπρόεδρος ΔΣ ΣΕΠΕ, κύριος Βασίλης Ορφανός, τόνισε τη σημασία της αξιοποίησης των δυνατοτήτων που προσφέρει η ψηφιακή τεχνολογία στην υγεία, την παιδεία, την καθημερινότητα των πολιτών, την ποιότητα ζωής, την   ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.«Στη χώρα μας  είμαστε περήφανοι, γιατί, εν μέσω μίας μακρόχρονης κρίσης και ειδικότερα την περίοδο της πανδημίας, ο κλάδος  της  ψηφιακής τεχνολογίας  αντιμετώπισε από την πρώτη στιγμή τις δυσκολίες  και τις δοκιμασίες, με τις οποίες βρέθηκε αντιμέτωπος και  ανταποκρίθηκε επιτυχώς στις πρωτόγνωρες προκλήσεις» ανέφερε ο κύριος Ορφανός. Παράλληλα, αναφέρθηκεστην άμεση ανάγκη, τόσο εθνικά όσο και διεθνώς, ανάπτυξης εξειδικευμένου ανθρωπίνου δυναμικού σε Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, καθώς, όπως τόνισε, σύμφωνα με τελευταία στοιχεία του DigitalEurope, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προσθέτει 1,2 εκατομμύρια ειδικούς στις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών στην απασχόληση κάθε χρόνο μέχρι το 2030, για να πετύχει τους στόχους της για την Ψηφιακή Δεκαετία. Συνεχίζοντας, ανέφερε πως, παρομοίως, ένα επιπλέον 20% του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να αποκτήσει ψηφιακές δεξιότητες μέχρι το 2030. Δεν παρέλειψε επίσης να εκφράσει την απογοήτευση του κλάδου για την απόφαση της κυβέρνησης να διατηρήσει το «ψηφιακό τέλος»,το οποίο «επιφέρει επιβάρυνση πολλαπλάσια μεγαλύτερη από τις πιθανές προκληθείσες απώλειες καιπλήττει το μεγάλο στόχο του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, αποτελώντας ταυτόχρονα καίριο πλήγμα στη διεθνή ανταγωνιστικότητα του κλάδου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών».

Την έναρξη των εργασιών του ετήσιου θεσμικού συνεδρίου του ΣΕΠΕ πραγματοποίησε ο τ. Πρωθυπουργός και Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κύριος Αλέξης Τσίπρας. Από το βήμα του Συνεδρίου, ο κύριος Τσίπρας εκτίμησε ότι «η σημερινήδυναμική πορεία του κλάδου έχει όλες τις προϋποθέσεις να συνεχιστεί, καθώς οι διαθέσιμοι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης καιΑνθεκτικότητας είναι σημαντικοί και ανέρχονται στο 20% του συνολικού προϋπολογισμού, ενώ σημαντικοί είναι και οι πόροι του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027».

«Πρόκειται για μια σημαντική ευκαιρία που δεν πρέπει να αφήσουμε να πάει χαμένη»σημείωσε.«Πάντως», όπως υπογράμμισε «αυτό που προς ώρας διαμορφώνεται είναι ένα πλαίσιο απαγορευτικό, για  να μπορέσει η πλειονότητα των επιχειρήσεων στη χώρα μας να γευτεί τους καρπούς της ψηφιακής μετάβασης.Και αυτό θα διευρύνει ακόμη περισσότερο τη ψαλίδα των ανισοτήτων.Επομένως, χρειαζόμαστε επειγόντως αλλαγή στην ασκούμενη πολιτική.Και είμαστε αποφασισμένοι αυτή την αλλαγή να την κάνουμε πράξη στο πλαίσιο μιας προοδευτικήςδιακυβέρνησης, όποτε γίνουν εκλογές. Εμείς μιλάμε ξεκάθαρα, πρώτα και κύρια για ανακατεύθυνση των ευρωπαϊκών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ».

Ο κύριος Τσίπρας περιέγραψε, από το βήμα του Συνεδρίου, τους οκτώ άξονες της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ, «για μια εναλλακτική και προοδευτική πολιτική στον κλάδο των ΤΠΕ». Οι άξονες αυτοί -όπως περιέγραψε- σχετίζονται με: την αύξηση της εγχώριας παραγόμενης αξίας, την παροχή φορολογικών κίνητρων για προσλήψεις στον κλάδο ΤΠΕ, την ολοκλήρωση των μεγάλων έργων υποδομών, την επιτάχυνση της ψηφιακής μετάβασης στο Δημόσιο, τη συμπερίληψη των ΜμΕ στη Ψηφιακή Μετάβαση, τη δημιουργία δομών ψηφιακής υποστήριξης του Πολίτη, την επανακατάρτιση εργαζομένων, την προστασία των προσωπικών δεδομένων και την κυβερνοασφάλεια.

«Η ψηφιοποίηση είναι παντού και αφορά σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Η ψηφιακή μετάβαση είναι απαραίτητη και για την πράσινη μετάβαση, ενώ μπορεί να συμβάλει και στο θέμα της ενεργειακής κρίσης. Στόχος μας είναι να επιτύχουμε το συνδυασμότης ψηφιακής και της πράσινης μετάβασης» τόνισε από την πλευρά της ηDirectorGeneral, DIGITALEUROPE,κυρία CeciliaBonefeldDahl. Κατά την ομιλία της στάθηκε ιδιαίτερα στο μείζον θέμα της κυβερνοασφάλειας, το οποίο -όπως είπε- έγινε ακόμη πιο έντονο στην Ευρώπη μετά από τον πόλεμο στην Ουκρανία.Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η ίδια στη διάρκεια της ομιλίας της,σήμερα η Ευρώπη χρειάζεται 200.000 ειδικούς στην κυβερνοασφάλεια, ενώ κάποιοι ανεβάζουν αυτό το νούμερο στο 1,5 εκατ. έως το 2030. Την ίδια στιγμή, όπως είπε, το ψηφιακό έγκλημα είναι ένα πρόβλημα κόστους1,5 δισ.ευρώ, ενώ πλήττει το ΑΕΠ κατά 10 φορές περισσότερο. Στη συνέχεια ανέφερε πως η Ελλάδα δαπανά το 2% του ΑΕΠ σε Έρευνα και Ανάπτυξη, ενώ ΗΠΑ και Ευρώπη είναι κοντά στο 3%.

«Επενδύσεις και τεχνολογικά hubs»

Ο συνδυασμός του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου, της πολιτικής σταθερότητας, της οικονομικής ανάπτυξης και του υψηλού επιπέδου ανθρώπινου δυναμικού έχει καταστήσει τη χώρα προορισμό για τη δημιουργία hubs τεχνολογίας και καινοτομίας, τόσο από εταιρείες οι οποίες προέρχονται από τον κλάδο ψηφιακής τεχνολογίας, όσο και από άλλους κλάδους. Οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις, που δημιουργούνται από αυτές τις επενδύσεις, αποτέλεσαν το αντικείμενο συζήτησης του πάνελ «Επενδύσεις και τεχνολογικά hubs».

Κατά την ομιλία του, ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κύριος Άδωνις Γεωργιάδης, σχολίασεότι σήμερα ο κλάδος της Πληροφορικής περνάει τη χρυσή του εποχή, ενώ -όπως τόνισε- το μέλλον προδιαγράφεται ακόμη πιο λαμπρό. «Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι έχει δυναμική να γίνει πόλος έλξης για το dataeconomy. Σε λίγα χρόνια από σήμερα, η Ελλάδα μπορεί να φιλοξενεί 15 μεγάλα datacenters. Θα αποκτήσει, δηλαδή, μέγεθος αντίστοιχο της Μασσαλίας.  Η Ελλάδα έχει πλέον επαφές με τους μεγαλύτερους παρόχους σχετικών υπηρεσιών του πλανήτη. Γίνεται έτσι από μία απλή χώρα των Βαλκανίων, χώρα πρωταθλήτρια» σημείωσε ο κύριος Γεωργιάδης.

Επίσηςεπεσήμανε ότι η κυβέρνηση έχει θέσει την ψηφιακή αναβάθμιση στην πρώτη ταχύτητα και πρόσθεσε: «Ο κλάδος της Πληροφορικής περνάει σήμερα τη χρυσή του εποχή. Υπάρχουν δουλειές περισσότερες από όσες μπορεί ο κλάδος να εκτελέσει. Και λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης, και λόγω του ΕΣΠΑ, και λόγω της ψηφιοποίησης του Δημόσιου, και λόγω της ψηφιακής μετάβασης του Ιδιωτικού τομέα».Ο ίδιος ευχήθηκε να διατηρηθεί η πολιτική σταθερότητα στη χώρα, καθώς, όπως είπε:«Οι επενδυτές όταν δεν βλέπουν πολιτική σταθερότητα, παθαίνουν μια αλλεργία. Και όπως πάνε σε μια χώρα, έτσι και φεύγουν». Αναφορικά δε με το «ψηφιακό τέλος», παραδέχτηκε ότι «συνιστά μια θεμελιώδη αδικία». Όπως είπε, ωστόσο, το πρόβλημα ξεκινάει από την ψήφιση του, η οποία έγινε από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που τώρα καθιστά δύσκολη την ακύρωση του. «Προσωπικά δεν θα ήθελα να υπάρχει. Αλλά ακούμε και την άλλη άποψη, αυτή του υπουργείου Πολιτισμού» σχολίασε σχετικά.

Στο πρώτο πάνελ, που ακολούθησε,ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κύριος Κώστας Φραγκογιάννης, επεσήμανε εμφατικά τη σημασία της ύπαρξης των κατάλληλων υποδομών και των κατάλληλων δεξιοτήτων στο εργατικό δυναμικό, ώστε να προωθηθεί η ψηφιακή μετάβαση της οικονομίας και της κοινωνίας. «Είναι ανάγκη να συνδεθεί σήμερα η επιχειρηματικότητα με την Πανεπιστημιακή κοινότητα» είπε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος δε στη δυναμική της Ελλάδας, υπογράμμισε τη σημασία της πολιτικής σταθερότητας για τους επενδυτές. «Πολιτική σταθερότητα και οικονομική σταθερότητα δίνει στους επενδυτές το σήμα για επενδύσεις».

Από την πλευρά του ο Βουλευτής Μεσσηνίας, Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων ΣΥΡΙΖΑ, κύριος Αλέξης Χαρίτσης,τόνισε: «Σήμερα στην Ελλάδα, έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία λόγω της έκρηξης των ψηφιακών επενδύσεων. Το ζήτημα είναι να μπορέσουμε να εντάξουμε αυτή την επενδυτική έκρηξη στην εθνική μας στρατηγική. Να μπορέσουμε να συνδέσουμε αυτές τις επενδύσεις με τις ελληνικές επιχειρήσεις. Να κεφαλαιοποιήσουμε αυτή την έκρηξη προς όφελος της εθνικής οικονομίας» και επεσήμανε: «Ο κλάδος των ΤΠΕ γνωρίζει μια επιταχυνόμενη ανάπτυξη. Η ψηφιακή οικονομία, με μια σοβαρή εθνική στρατηγική, θα οδηγήσει σε αναβάθμιση της εγχώριας οικονομίας».

Στο δεύτερο πάνελ της ενότητας «Επενδύσεις και τεχνολογικά hubs»ο Διευθυντής & Πρόεδρος ΔΣ ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, κύριος Γιώργος Νούνεσης, επεσήμανε τηνετοιμότητα των δημόσιων ερευνητικών φορέων να μεταφέρουν τεχνογνωσία από την έρευνα και το Πανεπιστήμιο στην αγορά, με τη συνδρομή των ιδιωτικών επενδύσεων. «Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να κρατήσουμε την τεχνολογία και την καινοτομία στον ρόλο του οδηγού» σχολίασε ο κύριοςΝούνεσης.

Επί του θέματος τοποθετήθηκε ο Πρόεδρος ΔΣ της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (Ε.ΕΝ.Ε.), κύριος Κρίστιαν Χατζημηνάς,τονίζοντας ότι θα πρέπει η Ελλάδα να μην είναι μόνο καταφύγιο επενδύσεων, αλλά εφαλτήριο για επενδύσεις και εξαγωγές ολοκληρωμένων προϊόντων προς τα έξω με βάση πάντα την Ελλάδα. «Το να αποβιβάζονται στη χώρα μας πολυεθνικές και η Αθήνα να γίνεται το νέο Τέλ Αβίβ είναι σίγουρα καλό και μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης. Θα πρέπει όμως να ενισχύσουμε τις ελληνικές εταιρείες στον ανταγωνισμό που αντιμετωπίζουν για προσέλκυση π.χ. μηχανικών λογισμικού, αναβαθμίζοντας τις ψηφιακές δεξιότητες του υφιστάμενού τους εργατικού δυναμικού, για αυτό και μια από τις προτάσεις μας στην Ε.ΕΝ.Ε. είναι με όσες εταιρίες / εργαζόμενους αποκτούν πιστοποιητικό ψηφιοποίησης από ουδέτερο φορέα να υπάρχει αντίστοιχη μείωση του μη-μισθολογικού κόστους».

Μιλώντας στο ίδιο πάνελο Διευθύνων Σύμβουλος της Deloitte Greece, κύριος Δημήτρης Κουτσόπουλος, υπογράμμισε ότιοι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες της τεχνολογίας βλέπουν μια σημαντική δυναμική στην Ελλάδα, η οποία ενισχύεται από την προοπτική υλοποίησης των μεγάλων έργων του Ταμείου Ανάκαμψης. Υπογραμμίζοντας τη μεγάλη σημασία των συνεργασιών, τόνισε επίσης την ανάγκη της δια βίου κατάρτισης των εργαζομένων, καθώς, όπως εξήγησε, σήμερα το 30% του δυναμικού της εταιρείας ασχολείται με υπηρεσίες που μέχρι πριν από πέντε χρόνια δεν υπήρχαν καν.

Από την πλευρά του, ο CEO της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου & Μάλτας, κύριος Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, σχολίασε ότι η Ελλάδα κερδίζει έδαφος στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη, λόγω της γεωπολιτικής της θέσης και του εξαιρετικού ανθρώπινου δυναμικού.Αναφερόμενος στησχέση μεταξύ ενεργειακής κρίσης και οικονομίας των δεδομένων τόνισε ότι οι επενδύσεις σε datacenters δεν είναι ενεργοβόρες, αλλά αντίθετα μειώνουν -όπως είπε- το συνολικό ενεργειακό αποτύπωμα: «Ίσως η σημαντικότερη πράσινη ενέργεια που μπορεί να κάνει μια εταιρεία σήμερα, είναι να μεταφέρει τον όγκο εργασίας της στο cloud».

Τέλος ο Β’ Αντιπρόεδρος ΔΣ ΣΕΠΕ, Ειδικός Σύμβουλος τηςnvisionist, κύριος Βασίλης Ορφανός, από την πλευρά του, επεσήμανε ότι η Πληροφορική είναι ένας τομέας που μπορεί να αναδείξει τη δυναμική της Ελλάδας. «Σήμερα έχει μεγαλύτερη σημασία από ποτέ να δημιουργούμε προϊόντα και υπηρεσίες, μοναδικά στον κόσμο, τα οποία εξάγονται στο εξωτερικό και δίνουν την ευκαιρία στην Ελλάδα να βγει μπροστά ως καινοτόμος χώρα. Δημιουργούμε έτσι υπεραξία που φέρνει προστιθέμενη αξία σε όλη τη χώρα».

«Αξιοποιώντας το ανθρώπινο δυναμικό»

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο δεν είναι άλλη από την εξεύρεση του ανθρώπινου δυναμικού, που διαθέτει τις κατάλληλες ψηφιακές δεξιότητες, απαραίτητες στη νέα εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Αυτό ήταν το θέμα της ενότητας, που άνοιξε με την τοποθέτησή της Υπουργού Παιδείας & Θρησκευμάτων, κυρίας ΝίκηςΚεραμέως. Όπως τόνισε:«Υπάρχειπεδίο δόξης λαμπρό για ακόμη μεγαλύτερη σύνδεση του Πανεπιστημίου με την επιχειρηματική κοινότητα.Έχουμε ξεπεράσει τα ταμπού του παρελθόντος. Μπορούν να επιτευχθούν πολλά μέσα από τη συνεργασία των Πανεπιστημίων με την επιχειρηματική κοινότητα. Θέλει χρόνο η αλλαγή, αλλά υπάρχει πλέον το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο».  Πρόσθεσε δε ότι σήμερα στην Ελλάδα συντελούνται δομικές αλλαγές στην επαγγελματική εκπαίδευση:«Βλέπουμε πρώτα ποια είναι η ζήτηση που εκδηλώνει η αγορά και στη συνέχεια παίρνουμε τις αποφάσεις μας» τόνισε η κυρία Κεραμέως.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε η μελέτη για την αξιολόγηση της επάρκειας ειδικών ΤΠΕ στην Ελλάδα, που διενήργησε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας  (ΣΕΠΕ), σε συνεργασία με την εταιρία συμβούλων Deloitte.Τη μελέτη παρουσίασε οPartner, Consulting Leader, Deloitte Greece, κύριος Νίκος Χριστοδούλου,ο οποίος, πριν ξεκινήσει να παρουσιάζει τα στοιχεία, αναφέρθηκε στην μελέτη, που είχαν διενεργήσει με τον ΣΕΠΕ το 2019, επισημαίνοντας για ακόμη μια φορά πόσο σημαντικές είναι οι νέες τεχνολογίες για την οικονομία, σημειώνοντας ότι επιβεβαιώνονται σήμερα, τρία χρόνια αργότερα, τα στοιχεία που προέβλεπαν ανάπτυξη και περισσότερες θέσεις εργασίας, εξαιτίας της επένδυσης στις νέες τεχνολογίες για την ανάπτυξη της χώρας.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, κύριος Κωστής Χατζηδάκης, αναφερόμενος στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, αναγνώρισε το χάσμα μεταξύ των διαθέσιμων εργαζομένων στον τομέα των ΤΠΕ και των αναγκών του κλάδου, σημειώνοντας ότι «εάν δεν βιαστούμε, θα βρεθούμε σε δυσάρεστες καταστάσεις». Υπογράμμισε την ανάγκη να αξιοποιηθούν σωστά τα κονδύλια για την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων, επισημαίνοντας: «Η χώρα έχει μείνει πίσω στο θέμα των ψηφιακών δεξιοτήτωνκαι τώρα τρέχουμε πίσω από το πρόβλημα. Ωστόσο, έχουμε μια διπλή ευτυχή συγκυρία: έχουμε και τα χρηματοδοτικά εργαλεία και υπάρχει και η πολιτική βούληση. Θα υπάρξει και η ταχύτητα και η αποφασιστικότητα, όχι μόνο να απορροφήσουμε τα κονδύλια, αλλά να τα εκμεταλλευθούμε προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας». Όπως πρόσθεσε: «Αλλάζουμε ταχύτητες στο θέμα της κατάρτισης. Έχουμε ξεκινήσει συνεργασίες με κολοσσούς από τον χώρο της τεχνολογίας, Microsoft. Cisco, Google, Amazon, Huawei. Αυτά δεν είναι σχέδια και υποθέσεις. Είναι δράσεις που έχουν ‘τρέξει’ και ‘τρέχουν’ και έχουν τρομερά μεγάλη ζήτηση».

Στο πάνελ που ακολούθησε ο Αντιπρόεδρος ΔΣ τηςATCOM, κύριος Κωνσταντίνος Καμάρας, αναφερόμενος στον εν εξελίξει εγχώριο αλλά και παγκόσμιο πόλεμο ταλέντων, υπογράμμισε ότι σήμερα η ειδικότητα με τη μεγαλύτερη ζήτηση είναι οι προγραμματιστές, ενώ η δεύτερη σε ζήτηση ειδικότητα είναι οι datascientistsκαι οι dataanalysts. Προς αυτή την κατεύθυνση, ο κύριοςΚαμάρας επισήμανε την ανάγκη να είναι το codingβασική κατεύθυνση σπουδών, ενώ τόνισε ότι είναι ανάγκη να δημιουργηθεί αλγοριθμική σκέψη στους μαθητές.

Στη συνέχεια, ο Διευθύνων Σύμβουλος τηςNetcompany-Intrasoft, Μέλος ΔΣ ΣΕΠΕ, κύριος Αλέξανδρος Μάνος, τοποθετήθηκε επί του θέματος,επιβεβαιώνοντας ότι σήμερα υπάρχει πολύ έντονη ζήτηση για ανθρώπινο δυναμικό και ταλέντο στις ΤΠΕ. «Εμείς ως εταιρεία, μόνο τον τελευταίο χρόνο, έχουμε προσλάβει πάνω από 600 μηχανικούς. Η ανάγκη για ανθρώπινο δυναμικό είναι τεράστια. Αλλά για πρώτη φορά δείχνει να υπάρχει ένα σχέδιο, ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε νέα ταλέντα, τα οποία θα απορροφηθούν και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό».

Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής της 01 SOLUTIONS HELLAS, κύριος Χαράλαμπος Σάμιος,σχολίασε: «Για να είμαστε ρεαλιστές, άμεσες λύσεις δεν μπορούν να βρεθούν. Για παράδειγμα, τα έργα του ταμείου Ανάκαμψης, έχουν πολύ σφιχτά χρονοδιαγράμματα και πρέπει να ολοκληρωθούν, εντός τριετίας. Κάθε επιχείρηση που δραστηριοποιείται στη χώρα πρέπει να κάνει τα δικά της βήματα, ώστε να μπορέσει να προσαρμόσει το μοντέλο της,για να μπορεί να παράξει περισσότερο έργο με λιγότερο εργατικό δυναμικό. Για πρώτη φορά δεν συζητάμε που θα βρούμε τα λεφτά για τα ψηφιακά έργα, αλλά που θα βρούμε το εργατικό δυναμικό.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το digitaleconomyforum 2022: digitalGreeceinthespotlight, μπορείτε να αναζητήσετε στο https://deforum.sepe.gr/

Χορηγοί digital economy forum 2022

Platinum: ATCOM, Byte, Deloitte, HUAWEI, nvisionist

Gold: 01 SOLUTIONS Hellas, COSMOS BUSINESS SYSTEMS, COSMOTE, DBC diadikasia, DELL Technologies, EPSILONNET, FORTINET GCC, Hewlett Packard Enterprise – Infinitum, IBM, INTRACOM TELECOM, ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ, kyndryl, Lenovo, Microsoft, Netcompany-Intrasoft, NOVA, ΠΛΑΙΣΙΟ, Profile Software, SAMSUNG, SOFTONE, SPACE Hellas, Uni Systems

Silver: Bitdefender, collectives, Digital Realty, OTS, Real Consulting, SPARKLE

Bronze: Ericsson, iKnowHow, oktabit, Vodafone, westnet

Media sponsors: MEGA, ΤΟΒΗΜΑ, TA NEA, in.gr, ot.gr, ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ, Daily Fax, eforologia.gr, ictplus.gr, INDUSTRY, infocom.gr, interestingpeople.gr, Marketing Week, NetFax,onechannel,palo.gr, taxheaven.gr, techblog.gr, techpress.gr, sepe.gr