13.3 C
Athens
Δευτέρα, 12 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΠερί του θεσμού των ΕΠΟΠ και της δημιουργίας Σώματος Υπαξιωματικών

Περί του θεσμού των ΕΠΟΠ και της δημιουργίας Σώματος Υπαξιωματικών

Του Ηλία Προύφα

Με τη δημιουργία Σώματος Υπαξιωματιών συνδέουν τις διάφορες απόψεις για το θεσμό των Επαγγελματιών Οπλιτών, στελέχη που επικοινώνησανα με το kranosgr.com.

Μάλιστα σε επιστολή του αναγνώστης αναφέρει τα παρακάτω:

Του ειδικού συνεργάτη…

 Αδύνατω να πιστέψω ότι ένα καθαρά μέσο ενημέρωσης με θέμα την άμυνα και στον πυρήνα του τα θέματα προσωπικού, δημοσιεύει ένα άρθρο με τέτοιες ανακρίβειες. Δεν γνωρίζω ποιος είναι αυτός ο “ειδικός συνεργάτης”, τι σκοπό έχει και κυρίως τι γνώσεις έχει πάνω σε θέματα άμυνας. Αλλά σίγουρα άσχετος δεν είναι… τώρα τι σκοπό έχει? εσείς δημόσια θα πρέπει να μας ενημερώσετε για τον κύριο…? 

Πρώτον, από που προκύπτει η ανάγκη για αλλαγή του θεσμού τών ΕΠΟΠ??? 

Δεύτερον, τελικά είναι όρος ή θεσμός??? 

Τρίτον, από πότε ένας θεσμός στο στράτευμα έχει ως μετρό συγκρίσεις τα υπόλοιπα εγχώρια σώματα ασφαλείας??? 

Τέταρτον, το πρόβλημα, και πότε έγινε πρόβλημα, η αναγνώριση από τον κόσμο της ονομασίας ενός θεσμού? Η αλλαγή της ονομασίας με μεγαλύτερη αναγνώριση στον κόσμο τι ακριβώς θα προσφέρει??? Γιατί δεν αλλάζουμε μόνο την ονομασία, δεν φτάνει? 

Πέμπτον, σαν ΕΠΟΠ δεν είναι πλήρως υπόλογος στις διαταγές, την πειθαρχία και τους στρατιωτικούς νόμους? Και γιατί??? 

Έκτον, δεν είναι ικανοί για μάχιμη ή επιτελικη αποστολή? Και γιατί????

Έβδομον, δεν εκπαιδεύονται,  αξιολογούνται? Ούτε είναι επιχειρησιακά διαθέσιμοι? Και γιατί???

Ένατον, υπολείπονται σε δικαιώματα και υποχρεώσεις από τους υπόλοιπους στρατιωτικούς? Και αν ναί, ποια είναι αυτά/αυτές???? 

Δεκάτων, τι θα προσφέρει ένας νέος θεσμός??? 

Ο θεσμός των (και όχι “ΤΟ”) ΕΠΟΠ ήρθε να αντικαταστήσει αυτών των ΕΜΘ, ΕΠΥ, ΟΠΥ το 2001! Οι προηγούμενοι των ΟΠΥ και ΕΠΥ δεν υπάρχουν!!! Λίγοι ΕΜΘ μόνο έχουν μείνει που σύντομα θα αποστρατευτουν τα επόμενα χρόνια. Τελευταία πρόσληψη ΕΜΘ έγινε το 2000. Στην ουσία ο θεσμός ΤΩΝ ΕΠΟΠ, πρόκειται για μαζικά περισσότερους υπαξιωματικούς μιας και η ιδέα ήταν τότε ο ημι-επαγγελματικός στρατός. Με αλλαγές σε οικονομικά κυρίως θέματα αλλά και στόν χρόνο προαγωγής.

 Κατά τα υπηρεσιακά θέματα είναι ακριβώς ΤΟ ΙΔΙΟ ΟΠΩΣ ΟΛΟΙ!!! Αυτό δεν έχει να κάνει με το όνομα του θεσμού ή τον διαγωνισμό/σύμβαση, αλλά με τους στρατιωτικούς κανονισμούς που έχουν την ίδια ισχύει για ΟΛΟΥΣ και από εκεί απορρέουν τα καθήκοντα ΟΛΩΝ των ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ανεξαρτήτως ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ!!!!! Τα οποία προβληματα υπάρχουν λόγο της τεράστιας χαμηλής επάνδρωσης και των άσχημων οικονομικών δεν είναι δυνατόν να τα επωμίζονται οι ΕΠΟΠ ή ΕΜΘ. Ούτε κυβερνούν ούτε με οποιοδήποτε τρόπο παίρνουν αποφάσεις! Τα οποία προβληματα να αποδοθούν εκεί που πρέπει! στους πολιτικούς και ΑΝΩΤΑΤΟΥΣ στρατιωτικούς που έχουν την τύχη του στρατεύματος στα χέρια τους. 

Από όσο γνωρίζω δεν άνοιξαν την πόρτα και μπήκαν μέσα…. Όλο το πλαίσιο της πορείας των ΕΜΘ/ΕΠΟΠ στο στράτευμα, έγινε με την κατεύθυνση της πολιτικής ηγεσίας και τον σχεδιασμό από Αξιωματικούς της σχολής Ευελπίδων. 

 Σήμερα, οι υπαξιωματικοί ανεξαρτήτως προέλευσης, καλούνται να δράσουν εκτός των υποχρεώσεων τους σε καθήκοντα από στρατιώτη ως κατώτατου Αξιωματικού, μέσα σε μια σειρά αλλωτρίων υποχρεώσεων καθημερινά ως προς την κυρία αποστολή τους! Αν αρχίσουμε να τα απαριθμήσουμε, θα πρέπει να γράψουμε τόμους…. 

 Οπότε το άρθρο αυτό που υπονοεί είναι: ένας νέος θεσμός με “φθηνότερους” υπαξιωματικούς, μίας και η μόνη διαφορά μεταξύ θεσμών είναι κατά βάση τα ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ! ο χρόνος προαγωγής (πάλι οικονομικό θέμα) και τα χρόνια υπηρεσίας( επίσης οικονομικό θέμα), χωρίς να προσφέρει τίποτα σε επιχειρησιακά θέματα. Στοχοποιώντας και απαξιώνοντας τους θεσμούς των υπαξιωματικών. Προφανώς εξυπηρετεί το αφήγημα που ακούγεται τελευταία και δικαιώνει όσους το λένε… για δημιουργία Σώμα Υπαξιωματικών.