13.3 C
Athens
Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2023
ΑρχικήΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣO ΓΔΠΕΑΔΣ Δρ. Κώστας Μπαλωμένος στη Σύνοδο Διευθυντών Αμυντικής Πολιτικής κρατών μελών...

O ΓΔΠΕΑΔΣ Δρ. Κώστας Μπαλωμένος στη Σύνοδο Διευθυντών Αμυντικής Πολιτικής κρατών μελών ΕΕ

Ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας & Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος, συμμετείχε στην Σύνοδο των Διευθυντών Αμυντικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, στις 18 Οκτωβρίου 2022. Τα βασικά ζητήματα της συζήτησης ήταν η τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία και η συμβολή της ΕΕ για την αντιμετώπισή της, οι επενδύσεις στον τομέα της Ευρωπαϊκής Άμυνας και οι επιχειρήσεις και αποστολές Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας & Άμυνας (ΚΠΑΑ) της ΕΕ.

Κατά την πρώτη Σύνοδο Εργασίας, ο κ. Μπαλωμένος, τόνισε την ανάγκη για ενί-σχυση της Ευρωπαϊκής Άμυνας και την διασφάλιση ενότητας και συντονισμού ενά-ντια στην ρωσική επιθετικότητα, μετά και την επίτευξη συμφωνίας στο Συμβούλιο στις 17 Οκτωβρίου 2022 αφενός για σύσταση αποστολής στρατιωτικής συνδρομής στις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, αφετέρου για παροχή βοήθειας μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη (European Peace Facility -EPF). Ανέδειξε επίσης, τη σημασία εξασφάλισης βιωσιμότητας του Μηχανισμού επί τη βάσει στρατηγικού προσανατολισμού και ρεαλιστικής προσέγγισης, καθιστώντας ωστόσο σαφές στους ομολόγους του, ότι οι κανόνες σχετικά με την προέλευση του παρεχόμενου εξοπλισμού πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα εθνικά συμφέροντα και τις ανησυχίες όλων των κρατών μελών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔΠΕΑΔΣ Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλω-μένος, επεσήμανε στους ομολόγους του, ότι η Ελλάδα σε καμία περίπτωση δεν θα συνηγορήσει στην στήριξη της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας και την προμήθεια Τουρκικού στρατιωτικού εξοπλισμού μέσω του EPF, δεδομένου του συλλογικού χαρακτήρα του εν λόγω μηχανισμού με συνεισφορές προερχόμενες από τους εθνι-κούς προϋπολογισμούς των κρατών μελών.

Στον τομέα των αμυντικών επενδύσεων κατά την δεύτερη Σύνοδο Εργασίας, ο Δρ. Μπαλωμένος υπογράμμισε την ανάγκη για ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Βιομηχανίας μέσω της αξιοποίησης των παρεχόμενων μέσων και εργαλείων της ΕΕ, ενώ η δημιουργία κινήτρων προς τα κράτη μέλη, όπως η απαλλαγή από τον ΦΠΑ θα προωθήσει σημαντικά τις κοινές προμήθειες. Ωστόσο, ως προς τη θεσμοθέτηση της διαδικασίας των κοινών προμηθειών, έθεσε ως προϋπόθεση υψίστης σημασίας την λήψη υπόψη των συμφερόντων ασφαλείας όλων των κρατών μελών.

Κατά το γεύμα εργασίας όπου συζητήθηκαν οι στρατιωτικές αποστολές της ΕΕ, ο Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος εξέφρασε την ανησυχία του για την επιδεινούμενη κατάσταση ασφαλείας στο Σαχέλ. Τοποθετούμενος επί των πρόσφατων εξελίξεων στη Μπουρκίνα Φάσο, ανέφερε ότι η πιθανή παρουσία της Ρωσικής Ομάδας Μισθοφόρων «Wagner» στην περιοχή, παρέχει ένα επικίνδυνο άλλοθι σε κακοήθεις τρίτους δρώντες -που δεν ενστερνίζονται τις δημοκρατικές αξίες- για να εδραιώσουν τη γεωπολιτική τους επιρροή στο Σαχέλ, με κίνδυνο την περαιτέρω εξάπλωση της κρίσης προς τα νότια, στον Κόλπο της Γουινέας.

Ανέδειξε επίσης, την αξία της επιχείρησης Atalanta στον τομέα της θαλάσσιας ασφάλειας και την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και υποστήριξε την ενίσχυση των συνεργειών μεταξύ της επιχείρησης και άλλων πρωτοβουλιών, όπως οι «Συντονισμένες Θαλάσσιες Παρουσίες».

Τέλος, ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔΠΕΑΔΣ Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος, αναφερόμενος στη στρατηγική σημασία των Δυτικών Βαλκανίων, τόνισε πως αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την Ελλάδα η διασφάλιση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή. Στο περιθώριο της Συνόδου ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔΠΕΑΔΣ είχε και σύντομη συνάντηση με τον Σουηδό ομόλογό του, όπου συζητήθηκαν θέματα ΝΑΤΟ και ΕΕ, ιδίως ενόψει της Σουηδικής Προεδρίας του Συμβουλίου το 2023, ενώ επιπλέον, τον ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.