13.3 C
Athens
Δευτέρα, 19 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟΜεταθέσεις και Ενδικοφανείς Προσφυγές – Τι ισχύει για στελέχη σε τόπο μη...

Μεταθέσεις και Ενδικοφανείς Προσφυγές – Τι ισχύει για στελέχη σε τόπο μη προτίμησης

Του Ηλία Προύφα

Κοινοποιήθηκαν την Παρασκευή οι Τακτικές Μεταθέσεις του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού για το έτος 2025, και πλέον έχει ξεκινήσει η διαδικασία των ενδικοφανών προσφυγών για στρατιωτικούς που είτε μετατίθενται σε τόπο μη προτίμησης, είτε παραμένουν –παρά τη θέλησή τους– για ακόμη ένα έτος μακριά από τις οικογένειές τους και τον τόπο καταγωγής τους.

Σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, οι μεταθέσεις βασίζονται στην κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών, στην ειδικότητα και στο βαθμό κάθε στελέχους, με βάση τους Πίνακες Οργάνωσης Υλικού (ΠΟΥ) και τη μοριοδότηση. Ωστόσο, υπάρχουν και ειδικά ευεργετήματα και κοινωνικά κριτήρια, που υποχρεωτικά συνεκτιμώνται από τα Συμβούλια Μεταθέσεων, όπως:

  • Η οικογενειακή κατάσταση (τέκνα, σύζυγος, διαζευγμένοι γονείς).
  • Η ύπαρξη ιδιόκτητης κατοικίας.
  • Η κατάσταση υγείας του ίδιου του στελέχους ή μελών της οικογένειας.
  • Η συνυπηρέτηση με σύζυγο στρατιωτικό.

Ιδιαίτερη μέριμνα δίνεται σε ευάλωτες κατηγορίες, καθώς στρατιωτικός που έχει την επιμέλεια ατόμου με αναπηρία άνω του 67% ή είναι τρίτεκνος/πολύτεκνος, μετατίθεται (ή παραμένει) υποχρεωτικά στον τόπο προτίμησής του.

Πέντε (5) ημέρες για προσφυγή

Όσοι στρατιωτικοί δεν συμφωνούν με τη μετάθεσή τους ή διαπιστώνουν παράλειψη εφαρμογής ευεργετημάτων, έχουν το δικαίωμα ενδικοφανούς προσφυγής εντός πέντε (5) ημερών από την κοινοποίηση της διαταγής. Η προσφυγή εξετάζεται από το αρμόδιο Συμβούλιο Μεταθέσεων, το οποίο οφείλει να απαντήσει εγγράφως.

Σε περίπτωση απόρριψης, ο στρατιωτικός έχει τη δυνατότητα να ακολουθήσει τη δικαστική οδό, καταθέτοντας αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για την αναστολή της μετάθεσής του.