Του Ηλία Προύφα
Η μέριμνα για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί διαρκή και θεμελιώδη υποχρέωση της Πολιτείας, ιδίως όταν πρόκειται για την κάλυψη αναγκών μετακίνησης, που σχετίζονται άμεσα με τη διατήρηση της ηθικής, της ευημερίας και της αποτελεσματικότητας του στρατιωτικού προσωπικού.
Ωστόσο, το υφιστάμενο πλαίσιο που διέπει τη χορήγηση Καταστάσεων Επιβίβασης (Κ.Ε.) έχει αναδείξει σημαντικές δυσλειτουργίες και αδικίες, οι οποίες πλήττουν ιδιαιτέρως τα στελέχη που υπηρετούν σε νησιωτικές περιοχές, όπως η Χίος.
Πλήθος παραπόνων που έχουν καταγραφεί, αναδεικνύουν την ανάγκη άμεσης αναθεώρησης και εκσυγχρονισμού του ισχύοντος συστήματος, ώστε να διασφαλιστεί η ισοτιμία, η διαφάνεια και η ουσιαστική υποστήριξη των στελεχών των ΕΔ.
Στο πλαίσιο αυτό, και με γνώμονα τη βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης χωρίς επιπλέον οικονομική επιβάρυνση για την Υπηρεσία, κατατέθηκε ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, από το Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Χίου, Σταύρου Μιχαηλίδη.
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης και η απάντηση του υπουργού:
ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ
ΣΤΑΥΡΟΣ Γ. ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΧΙΟΥ
Χίος, 27 Νοεμβρίου 2024
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ: Τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Νικόλαο Δένδια
ΘΕΜΑ: Καταστάσεις Επιβιβάσεως Στελεχών
ΣΧΕΤ: ΦΕΚ: Αρ. Φύλλου 6003/20 Δεκ 2021/Τεύχος 2ο
1.
Σύμφωνα με το σχετικό «Στο στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), πλην των έφεδρων αξιωματικών, των δόκιμων έφεδρων αξιωματικών και των οπλιτών θητείας, που δεν έχει δηλώσει τη φρουρά που υπηρετεί ως τόπο προτίμησης και εφόσον ταξιδεύει με άδεια τουλάχιστον τεσσάρων ημερών, χορηγείται μία φορά, μέσα στο ίδιο ημερολογιακό έτος, κατάσταση επιβίβασης (ΚΕ) μετ’ επιστροφής για τόπο προορισμού της επιθυμίας του και με όλα τα συγκοινωνιακά μέσα πλην της αεροπορικής μετακίνησης».
2.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουμε γίνει αποδέκτης πληθώρας παραπόνων από στελέχη των ΕΔ, εξαιτίας προβλημάτων που έχουν προκύψει από την εφαρμογή του σχετικού, που αφορά στην Υπουργική Απόφαση με την οποία καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης της μίας (1) και μοναδικής Κατάστασης Επιβίβασης (Κ.Ε.) την οποία δικαιούνται τα υπηρετούντα στελέχη στην ν. Χίο.
3.
Αναλυτικότερα τα παράπονα των στελεχών εστιάζονται:
α. Ένα απλό ακτοπλοϊκό εισιτήριο μονής διαδρομής σε κατάστρωμα ή με θέση αεροπορικού τύπου κοστίζει στην Υπηρεσία έως και 105 ευρώ, συχνά ακριβότερα από μετάβαση με αεροπλάνο. Επιπρόσθετα αν η προμήθεια των εισιτηρίων πραγματοποιηθεί εγκαίρως (μέσω διαδικτύου), το ανωτέρω ποσό μπορεί να καλύπτει και την επιστροφή του στελέχους.
β. Οι δικαιούμενοι καμπίνας σε πλοίο με την Κ.Ε., κατά κανόνα αντιμετωπίζουν μονίμως την άρνηση διάθεσης καμπίνας με την δικαιολογία ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμες (ιδιαίτερα σε περίοδο εορτών και μαζικής μετακίνησης από και προς το νησί), με σκοπό η υποτιθέμενη μη διαθέσιμη καμπίνα να διατίθεται προς
πώληση για μεγαλύτερο κέρδος. Σε πολλές περιπτώσεις τα στελέχη αναγκάζονται να απευθυνθούν με καταγγελία στη Λιμενική αστυνομία όπου σχεδόν πάντα να βρίσκεται (ως εκ θαύματος) τελευταία στιγμή διαθέσιμη καμπίνα.
4.
Κατόπιν των παραπάνω και με δεδομένο ότι το σχετικό είναι δυνατόν να τροποποιηθεί προς όφελος της Υπηρεσίας και των στελεχών, προτείνεται η τροποποίηση του υφιστάμενου καθεστώτος χορήγησης Κ.Ε., ώστε να δίνεται στα στελέχη το δικαίωμα να επιλέγουν το μέσο με το οποίο θα μετακινηθούν, το οποίο και θα το δηλώνουν στις αναφορές τους, ώστε να εκδοθεί η αντίστοιχη Κ.Ε., η οποία θα αντιστοιχεί σε συγκεκριμένο ποσό το οποίο έτσι και αλλιώς η Υπηρεσία διαθέτει (δεν προκύπτει επιπλέον κόστος). Με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλίζει το στέλεχος το μέσο με το οποίο θα μετακινηθεί είτε λόγω τιμής είτε λόγω επιθυμίας και θα επιβαρύνεται το υπολειπόμενο ποσό για να μετακινηθεί με το μέσο της αρεσκείας του.
- Το ΓΕΣ έχει αναπτύξει το Πληροφοριακό Σύστημα «ΦΕΙΔΙΠΠΙΔΗΣ» στην προσπάθεια του να εκδίδονται ηλεκτρονικά οι Κ.Ε και κατά συνέπεια να υφίσταται έλεγχος σε πραγματικό χρόνο.
- Εάν υπήρχε η πρόθεση το ΥΠΕΘΑ θα μπορούσε να έχει στη βάση δεδομένων του σε πραγματικό χρόνο την ισχύουσα τιμολογιακή πολιτική όλων των εταιρειών που δέχονται τις Κ.Ε, μέσω της πλατφόρμας «ΦΕΙΔΙΠΠΙΔΗΣ», συνεπώς τα στελέχη θα μπορούσαν να γνωρίζουν το ύψος του ποσού που καλύπτει το ΥΠΕΘΑ ανάλογα του βαθμού τους και αντίστοιχα το ΥΠΕΘΑ να προβαίνει σε ετήσια συμφωνία πλαίσιο για την επίτευξη καλύτερων τιμών, όπως κάνει με τα ΚΤΕΛ για τους οπλίτες θητείας.
7.
Επιβάλλεται να πάψουν τα φαινόμενα εκμετάλλευσης των στελεχών των ΕΔ ένεκα των αδυναμιών του υφιστάμενου συστήματος και αφετέρου δε η Υπηρεσία να δείξει έμπρακτα τη μέριμνα υπέρ του προσωπικού χωρίς κανένα επιπλέον κόστος.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κύριος Υπουργός: - Προτίθεστε να επαναφέρετε το καθεστώς των τριών (3) Κ.Ε. για κάθε στέλεχος, ανεξαρτήτου Φρουράς προτιμήσεως;
- Γιατί δεν δίνετε τη δυνατότητα στα Στελέχη να επιλέγουν το μέσο μεταφοράς τους, πληρώνοντας οι ίδιοι την ενδεχόμενη διαφορά του εισιτηρίου (π.χ. αεροπορικά);
- Προτίθεται το ΥΠΕΘΑ να βελτιώσει το σύστημα «ΦΕΙΔΙΠΠΙΔΗΣ», υπέρ των στελεχών των ΕΔ;
- Προτίθεται το ΥΠΕΘΑ να αναβαθμίσει την παραδοσιακή μέθοδο καταστάσεων επιβίβασης με σύγχρονα και ασφαλή ψηφιακά συστήματα και ποιο το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης;
- Τι μέτρα λαμβάνονται για τη διασφάλιση της διαφάνειας και την αποτελεσματικότητα του μέτρου έκδοσης και χρήσης Κ.Ε.;
Απάντηση ΥΕΘΑ Νίκου Δένδια:
Σε απάντηση της σχετικής ερώτησης, όπως με πληροφόρησαν οι αρμόδιοι φορείς του Υπουργείου, σας γνωρίζω αρχικά, ότι ενδεχόμενη αύξηση των χορηγούμενων καταστάσεων επιβίβασης (ΚΕ) θα οδηγούσε στον επηρεασμό των ανώτατων ορίων του υφιστάμενου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2022-2025.
Περαιτέρω, το Πληροφοριακό Σύστημα (ΠΣ) «ΦΕΙΔΙΠΠΙΔΗΣ» ακόμη εφαρμόζεται πιλοτικά από το ΥΠΕΘΑ, ενώ αναμένεται να οριστικοποιηθεί και να γίνουν ενέργειες διασύνδεσής του με αντίστοιχα ΠΣ οικονομικών φορέων εντός του 2025.
Με την πάροδο ενός εύλογου χρονικού διαστήματος χρήσης του νέου ΠΣ, θα έχουν συλλεχθεί επαρκή δεδομένα, ώστε να εξεταστεί τυχόν τροποποίηση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου των ΚΕ.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΓΕΩΡΓΙΟΣ Σ. ΔΕΝΔΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ